Buurman en Buurman

Buurman en Buurman in het theater – A JE TO!

In mijn studententijd heb ik jaren gewerkt in de Schouwburg. Hierdoor heb ik veel voorstellingen kunnen zien, van serieus toneel tot cabaret en van muziekoptredens tot kindervoorstellingen. Nu ik dochters heb, vind ik het heerlijk om ze ook kennis te laten maken met het theater. Gisteren mochten we naar de premiere van de nieuwe theatervoorstelling van Buurman en Buurman.

Buurman en Buurman

In onze lijstje met favoriete kinderprogramma’s op de TV, kom je Buurman en Buurman zeker tegen. Naast al die drukke, kleurrijke en snelle series, is Buurman en Buurman een verademing. Het droge commentaar en de klussen die altijd van kwaad tot erger worden, maakt iedereen bij ons thuis aan het lachen. Zelfs als we de afleveringen al meerder keren hebben gezien.

Wist je dat alleen de Nederlands Buurman enBuurman is ingesproken? Maar het stemmen en droge humor van Kees Prins en Siem van Leeuwen viel zo in de smaak, dat ze het tot op de dag van vandaag nog steeds doen.

A JE TO!

“A je to!” is Tsjechisch voor “En dat is het!”. Deze Tjechische spreuk kennen we allemaal. Buurman en Buurman gebruiken hem als ze een de klus hebben geklaard. In hun 4e theatervoorstellen gaat het allemaal weer niet van een leie dakje.

Foto: Leo van Velzen Foto: Leo van Velzen

De voorstelling lijkt rustig te beginnen als Buurman en Buurman van de stilte (lastig met een zaal voor uitgelaten kinderen) en de natuur genieten. Maar dan verschijnt er een molshoop. Buurman en Buurman hebben last van mollen. Hun hele tuin gaat eraan! Uiteraard gaan de buurmannen dan op mollenjacht. Maar als blijkt dat de mollen onder hun huis zitten hebben ze wel een probleem.

Foto: Leo van Velzen

Vanaf het moment dat het gordijn van het toneel opengaat, begint de pret. Dat kan nooit goed gaan en de kinderen (en zeker ook de ouders) krijgen een uur vol hilarische grappen en slapstick. Je kunt niet anders dan hard lachen en meeblazen voor windenergie en roepen als je de mol ziet verschijnen.

Foto: Leo van Velzen Foto: Leo van Velzen

Wat vonden wij ervan?

Wij vonden het allemaal een van de leukste voorstellingen die we de afgelopen tijd hebben gezien. Het decor verrast je steeds weer en maken de show een groot spektakel. Slapstick blijft leuk en de innovatieve oplossing van Buurman en Buurman zijn goed bedacht. De voorstelling is er echt een voor groot en klein een aanrader is. De liedjes zijn geschreven door Ivo de Wijs en passen goed in het verhaal en altijd fijn om naar te luisteren.

Credits Buurman en Buurman

Script: Jelle Kuiper
Liedteksten: Ivo de Wijs
Muziek: Erik de Reus
Regie: Bruun Kuijt
Decor: Ascon de Nijs
Kostuum: Joost van Wijmen
Met: Iwan Dam en Casper Gimbrère
Producent: Jelle Kuiper Producties i.s.m. Senf Theaterpartners
Tourneeplanning: Senf Theaterpartners, Delft
Speellijst: www.buurmantheater.nl

Foto’s van Leo van Velzen
Flow Nidal rookmelders voor op de kinderkamer

 

Lees ook onder ons bezoekje aan de voorstelling Fien & Teun- Feest op de Boerderij

Spread the love

22 thoughts on “Buurman en Buurman in het theater – A JE TO!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.