Review | Overnachten bij Villa Augustus – Dordrecht

header-informatieAfgelopen weekend was ik jarig. Ik had niet echt plannen voor een groot feest en wilde het eigenlijk stilletjes voorbij laten gaan. Toen hoorde ik over Villa Augustus , een oude watertoren in Dordrecht. Mijn collega’s waren er ook net een nachtje geweest voor hun verjaardag en hadden er voor gezorgd dat ik nu eigenlijk niet anders kon dan ook daar een kijkje gaan nemen. Mijn vriend had er ook lucht van gekregen en trakteerde mij en de meiden op een nachtje weg. Benieuwd waarom Villa Augustus zo leuk is? Lees snel verder

Een van mijn collega werd een paar weken gelden 50 jaar en vertelde dat ze voor haar verjaardag gezellig een nachtje weg zou gaan naar Villa Augustus in Dordrecht. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het klonk als een leuk uitje. Mijn andere collega werd er zo enthousiast van dat ze meteen ook een nachtje voor haar gezin boekte, ook voor haar verjaardag.

Villa Augustus
Villa Augustus is Hotel-Restaurant & Markt-Cafe in een Tuin.
In een oude watertoren aan het Wantij in Dordrecht vind je 20 hotel kamers, op elke verdieping 4. Bovenin de toren vind je de Lantaren-kamer met het panorama uitzicht op het dak van de toren en overziet Dordrecht in een wijds uitzicht. Bij helder weer is de Euromast in Rotterdam te zien. Naast de kamers in de toren zijn er ook 12 tuinkamers, gelegen aan de mooie tuin. 3 hiervan zijn geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen. In de tuin is ook hele speciale kamer, namelijk een tuinhuisje in De Giardino Segreto; de geheime tuin.Hotel-09

Wij boekte een familiekamer aan de moestuin. In deze kamer stond een groot 2 persoons-stapelbed. Heel spannend natuurlijk voor de meiden. Het was een zeer ruime kamer, met een eigen badkamer met WC, bad en losse douche. Uiteraard wilde de meiden die avond lekker lang in bad.
Het bed had een goed stevig matra, lekker veel kussen en linnen beddengoed.
Verder was er een mooie kledingkast met daarin een mini-bar (lang geleden dat ik die in een hotelkamer ben tegen gekomen), IMG_2633een bureau met IMG_2744waterkoker, thee, oplos-koffie en chocolademelk-poeder.
De meiden werden meteen verliefd op de grote ganzenlamp naast het bed. Ook het potlood en de papiertjes werden gretig in gebruik genomen (lees; ruzie over wie er met het potlood mocht tekenen)

De tuin
Rondom de watertoren is een hele grote tuin aangelegd. Vroeger waren dit de waterbekkens. Nu kun je er lekker in rondstruinen. Deze tuin prikkelt al je zintuigen, je kunt er uit eten, ruikt er heerlijk en ziet er prachtig uit, in alle seizoenen.
IMG_2754Aan de voorkant van de watertoren vind je een grote moestuin met produktietuinen, een bessentuin en bloementuin. Ook is er ligweitje met prunussen, een druivenserre en een groentekas. Hier wordt genoeg verbouwd om de keuken te inspireren, maar de keuken inspireet ook de tuin. Een perfecte samenwerking tussen een kok en een tuinman.
Achter de watertoren vind je de Italiaanse tuin, met uitzicht op het Wantij, de Noord, de Merwede en de Oude Maas. In de Giardino Segreto kun je je verstoppen en om een bosje wandelen. Natuurlijk vind je er ook een boomgaard met appels, peren, pruimen en kersen.
De tuin is omringt met een oude stenen muur. De stenen die voor de muur gevonden zijn, zijn gevonden bij de sloop van de waterbekkens op het waterleidingterrein en de kademuren op de kop van de staart.

Omdat collega 2 met haar verjaardag zou overnachten in de Villa Augustus, had collega 1 een cadeautje voor haar verstopt in de tuin. Het enige wat ze kreeg was een foto van de steen waar het cadeautje onder lag. Voor haar kinderen dolle pret.
Om mij te lokken om ook met mijn verjaardag een nachtje te komen overnachten in  Villa Augustus, verstopte collega 2 met haar kinderen ook voor mij een cadeautje in de tuin. Nu had ik natuurlijk geen keuze meer ;D
Terwijl Kleine Zus lekker met papa in het grote bed lagen te chillen, gingen Grote Zus en ik op zoek naar het cadeautje. Grote Zus nam de opdracht heel serieus en opperde in de Giardino Segreto op te splitsen en om het bosje te lopen. Toen we uiteindelijk de hele tuin hadden uitgekamt, vonden we de steen en het cadeautje!

Restaurant
Het restaurant van Villa Augustus ligt midden in de groentetuin. Midden in het restaurant vind je een grote open keuken, het letterlijk en figuurlijke hart van het restaurant. De kaart in niet te uitgebreid en de gerechten op de kaart wisselen wekelijks. Uiteraard worden er zoveel mogelijk producten gebruikt uit eigen tuin, biologische of op een anderszins goede manier geproduceerde produkten gewerkt.
Ook staat er op de menukaart een pizza uit eigen houtoven. Deze oven wordt natuurlijk ook gebruikt allerlei gerechten te roosteren of te bakken. Visjes, duiven, tomaten, bietjes, etc.
IMG_2699  IMG_2701 IMG_2703

Wij aten die avond natuurlijk ook in het restaurant. De zaal is lekker ruim en vrolijk ingericht. De meiden dronken zelfgemaakte limonade (de ene met prik en de andere zonder). De keuze op de menukaart was niet makkelijk gemaakt, want er stond zoveel lekkers op. Ik koos voor een van de extra gerechten op het schoolbord; heerlijk gebakken tonijn met noedels, champions, rucola en andere groenten. Papa’s Liefste voor Pulled pork van Bonte Bentheimer met een gebakken kotelet, geroosterde aardappelen, pastinaak en zoet-zure pruimensausen. De meiden at pizza en spaghetti. En als toetje aten zij kinderijs en wij een Limoen-citroentaart en Cheesecake.
Natuurlijk moesten we het cadeautje uit de tuin nog open maken. Er zat een klein doosje in met 2 gaatjes. Geen van ons wist eigenlijk wat het was. Grote Zus dacht dat het een hanger was voor aan mijn ketting. Gelukkig wist de serveerster het ons te vertellen Het was een om-de-hoek-kijkertje!
Nadat we onze buikjes rond hadden gegeten, gingen we terug naar onze tuinkamer en lekker lang in bad en daarna naar bed. Voor ons ook eens heerlijk vroeg!

IMG_2761Voor het ontbijt konden we ook terecht in het restaurant. Op een lange tafel stond heerlijke bolletjes, boterhammen, eigen gemaakte jam, verse salade, eitjes, ham, IMG_2757kaas, yoghurt, cornflakes, muesli, veel fruit en worteltaart. Als dat nog niet genoeg was, waren er ook nog extra pannenkoeken, wentelteefjes en omelette bestellen.
Het was een heerlijk ontbijt!

Markt-cafe
Achter het restaurant, aan de voorkant van het gebouw vonden we ook
nog het markt-cafe. Hier bevindt zich de voorbereidings-keuken en de bakkerij.  Je kunt in het cafe genieten van Brood, taart en koekjes uit beigen bakkerij worden geserveerd, maar deze kunnen natuurlijk ook worden gekocht voor thuis. Ook kun je groente en fruit van het seizoen kopen, en ook allerlei comestibles: eigen gemaakte jam, olijfolie, azijn, etc. De meeste producten worden in Villa Augustus gebruikt
Tenslotte is er nog een cadeauwinkel, vol met rariteiten en souvenirs, met boeken over tuinen en eten en boeken voor kinderen, vogelfluitjes en kerstballen in de vorm van groente.

De zon scheen en we maakte nog een laatste wandeling door de tuin, voordat we uitcheckte (lekker pas om 12.00). We hebben het er heerlijk gehad en komen zeker nog eens terug. Maar dan in een ander seizoen, als de tuin meer in bloei staat en er meer reuring in de tuin is.IMG_2755

Spread the love

3 thoughts on “Review | Overnachten bij Villa Augustus – Dordrecht

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.