Blog | Internationale Vrouwendag

download (1)Vandaag is het 8 maart, Internationale vrouwendag. De dag waarop het vrouw-zijn onder de aandacht wordt gebracht.
Ik wilde graag hier op mijn social media kanalen ook even bij stil staan en ging op zoek naar een leuk plaatje. Wat ik tegen kwam was echter een FlowerPower-plaatje of een cartoon waar de draak gestoken werd met vrouwendag…
Wat is nu eigenlijk nodig Internationale vrouwendag? Is het een serieuze aangelegenheid of een lachertje?

Elk jaar staat, op 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

Geschiedenis
8 maart is niet voor niets gekozen om stil te staan bij de vrouwen emancipatie. In 1908 vond namelijk in New York op die dag de eerst staking door vrouwen plaats. Ze protesteerde tegen de slechte werkomstandigheden in de th_6763431e90b8ffbdac8e034ec4c1bf48_1425683429striketextielfabriek. Deze staking is beroemd geworden door de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: “brood en rozen”.
In Europa begon rond dezelfde tijd de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie. In Duitsland streed de Duitse socialiste Clara Zetkin voor meer vrouwenrechten in haar eigen land. Omdat het moeilijk was om een lans te breken, besloot ze medestanders te zoeken in andere Europese landen en organiseerde een conferentie voor in Kopenhagen. Daar werd het voorstel gedaan om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend.

Vieren of protesteren?
Natuurlijk is het een dag om te vieren en stil te staan bij het vrouw-zijn. Het is een beetje een alternatieve moederdag. Op die dag vieren we het  moederschap, terwijl op Internationale vrouwendag alle vrouwen in de wereld in het zonnetje gezet worden.
Op deze dag wordt er ook zeker aandacht gevraagd voor de rechten van de vrouwen en wordt er geprotesteerd. Ook in Nederland, want alhoewel de positie van de vrouw in Nederland best goed is, is hier altijd nog verbetering mogelijk.

Thema
Elk jaar is er een thema voor de Internationale Vrouwendag.
10748363_1513023138973807_974557782_nDit jaar is het thema Sisterhood oftewel zusterschap.
Een heel mooi thema, want hiermee worden vrouwen gevraagd elkaar te steunen en er voor elkaar te zijn. Te vaak nog bekritiseren vrouwen elkaar (herkenbaar!), terwijl we elkaar juist zouden moeten accepteren: ongeacht huidskleur, achtergrond of cultuur. We zijn allemaal zusters van elkaar, althans, dat is het idee.


Gelijkheid mannen en vrouwen in Nederland
De Internationale Vrouwendag is ook het moment waarop de stand van zaken in Nederland wordt opgemaakt. In de media verschenen vandaag ook weer allerlei artikelen over dit onderwerpd84afb1f12b89e3d673ab39a1850f95b
– Planbureau; Mannen leiden relaxter bestaan dan vrouwen (Volkskrant)
– Weinig topvrouwen in nederlands bedrijfsleven (Nu.nl)
– Aantal mannen en vrouwen is niet overal 50/50 (AD)
– Vrouw vaker parttimer omdat ze zich druk voelt (NRC)
– Nederlandse vrouwen iets ambitieuzer dan mannen (Metro)

Is er ook een International Mannendag?
Jazeker! De Internationale Mannendag is op 19 november! Dus mannen hoeven zich zeker niet gepasseerd te voelen. Al moet ik wel bekennen dat ik niet van het bestaan af wist. Blijkbaar pakken mannen deze dag minder groot aan dan de vrouwen. Het doel van de Internationale mannendag is om aandacht te geven aan positieve mannelijke rolmodellen.

Serieuze aangelegenheid of een lachertje?
Internationale Vrouwendag is dus zeker een serieuze dag. Er zijn zeker nog genoeg punten om te blijven strijden tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook het thema van dit jaar vind ik er eentje waar we zelf als vrouwen wel wat van kunnen aantrekken. Het is makkelijk om te zeggen dat de mannen de macht in de wereld overnemen en wij vrouwen het onderspit delven. Laten we beginnen met aardiger voor elkaar te zijn en dan de verandering van de maatschappij in eigen hand te nemen.

Toch kwam ik heel veel cartoons tegen die daar anders over dachten. Wellicht jaloerse mannelijke cartoonisten 😉
tomcartoon_vrouwendag2AG08NL_03    toennnn  vrouwendag1 vrouwendag_web Womans-day-Funny-cartoon5C6oz3

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.