Stedentrip Edinburgh kasteel

Gastblog | Stedentrip naar Edinburgh!

Schotland, dé plek om naar toe te gaan als je op zoek bent naar een prachtige omgeving. Dat is tenminste wat ik altijd heb gedacht. Gelukkig bleek het terecht dat Edinburgh al een tijdje hoog op mijn lijstje stond, wat is het er mooi! In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Stedentrip

De stad bruist van de historische elementen waardoor je je ogen uitkijkt. De stad is echter niet echt geschikt voor mensen die houden van een rustige zonvakantie. Je vindt er geen heel hoge temperaturen. Door het gematigde zeeklimaat hebben ze in Edinburgh namelijk wel zachte winters, maar ook relatief koele zomers. Voor een stedentrip is Edinburgh in ieder geval ideaal want een paar dagen wat lagere temperaturen is (voor mij althans) zeker geen probleem en de stad geeft je er ontzettend veel moois voor terug.

De reis naar Edinburgh

De afstand naar Edinburgh is met het vliegtuig heel goed te overbruggen. Vanaf Rotterdam of Amsterdam doe je er ongeveer anderhalf uur over om naar deze plaats te vliegen. Eenmaal daar is het niet moeilijk om in de stad te komen, het vliegveld ligt er zo’n dertien kilometer vanaf. Met de taxi, bus of tram is ook deze rit prima te overbruggen. Het is wel aan te raden om oven goed te bekijken welk vervoermiddel het beste bij jouw situatie past zodat je zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming uit kunt komen.

Als je een hotel in de stad hebt geboekt, heb je daarna eigenlijk geen openbaar vervoer meer nodig, tenzij je ook nog een kijkje buiten het centrum wilt nemen natuurlijk. Zorg trouwens dat je wel Britse ponden op zak hebt! Dit is de officiële valuta hier en het voorkomt vervelende of ongemakkelijke situaties door deze vooraf al in je bezit te hebben.

De stad

Edinburgh Castle is toch wel zo’n bezienswaardigheid waar je mond bij open valt. Dit kasteel is gebouwd op vulkanische grond, Castle Rock wordt deze geweldige ondergrond van het kasteel ook wel genoemd. Van buiten al indrukwekkend om naar te kijken, maar gelukkig kun je Edinburgh Castle ook bezoeken! Binnen zijn een aantal musea gevestigd en kun je beroemde vertrekken bezichtigen. En vergeet het geweldige uitzicht niet! Ook dat is een plaatje. Dit kasteel is echt wel iets dat de stad uniek maakt.

De stad is verdeeld in Old Town en New Town. In Old Town heb je Edinburgh Castle en de hoofdstraat (Royal Mile, hier kom ik nog op terug) met allerlei steegjes en straatjes eraan. De New Town werd de uitbreiding van de stad in de achttiende eeuw.

Royal Mile loopt vanaf het genoemde kasteel naar Palaca of Holyroodhouse, het koninklijk paleis. In de straat zelf zijn weer verschillende bezienswaardigheden (zoals St. Giles Cathedral en World of Illusions) te vinden, maar ook restaurantjes, winkeltjes en pubs. Nu is deze prachtige straat waarschijnlijk ook de bekendste straat van Edinburgh dus het kan er nogal druk zijn, maar het is ook echt een plek waar je geweest moet zijn als je Edinburgh aandoet.

Kunst en musea in Edinburgh

Ook in deze stad is genoeg kunst en zijn genoeg musea te vinden. Het National museum of Scotland is zo’n museum, het grappige vond ik dat ik meer bezig was met wennen aan de moderne en open stijl van dit pand, dan dat ik echt bezig was met de kunst. Het lijkt hier eigenlijk niet helemaal op zijn plek.

Ook de National Gallery of Scotland is hier te vinden, daar hangen bijzonder mooie schilderijen. Daarnaast heeft het museum nog iets wat we niet echt gewend zijn, een gratis toegang! Alleen voor tijdelijke exposities moet je wel betalen. De prijzen vallen echt wel mee.

Omdat ik niets met drank heb, heb ik het Scotch Whisky Heritage Centre overgeslagen. Hoewel ik er dus niet uit eigen ervaring over kan praten, schijnt dit wel een leuk en boeiend uitje te zijn voor mensen die wél interesse hebben in whisky. Doe met deze info wat je wilt!

Arthur’s seat is dan wel weer een plek die ik je nadrukkelijk aan kan raden. Wat een omgeving! Nu is de natuur sowieso wel dichtbij in Schotland en dus ook in Edinburgh, maar dit is niet zomaar een stukje natuur.

Stedentrip Edinburgh kasteel

Bovenop één van de heuvels bij deze stad heb je deze populaire plek welke uitermate geschikt is als je op zoek bent naar een beetje rust. Perfect voor een wandeling en voor een fenomenaal uitzicht over de stad. Na al mijn lof over deze plek nog wel een waarschuwing: neem de wandeling niet te licht op… Het is nog best een klim om boven te komen. Neem ook genoeg drinkwater mee tijdens je tocht.

Houd je wel van wandelen? Dan kun je ook de Water of Leigh Walkway overwegen. Dit voet- en fietspad is zo’n vijftien kilometer lang en loopt langs de rivier. Zo kun je bijvoorbeeld naar Leith wandelen, maar als je liever een kortere wandeling maakt kan dat natuurlijk ook. Punt is vooral dat je zo een prachtige wandelroute hebt zonder dat je hiervoor buiten de stad hoeft te gaan.

Tips

Hoewel deze Schotse stad een absolute aanrader is om te bezoeken, zijn er wel een aantal dingen die handig zijn om te weten of om rekening mee te houden.

  • Zo is het altijd, dus ook in de zomer, handig om voorbereid te zijn op regen. Je weet het gewoon niet in deze regio en het is jammer om je trip in het water te laten vallen alleen maar omdat je er vanuit ging dat het droog en wellicht zelfs zonnig zou zijn.
  • Ga zelf niet proberen om een Schots accent na te doen. Je wilt niet weten hoeveel mensen dit proberen en hoe vaak de Schotten dit tafereel met gefronste wenkbrauwen gadeslaan. Het is echt een beetje ongemakkelijk en men waardeert het veel meer als je gewoon in je eigen beste Engels communiceert.
  • In augustus wordt hier altijd het Fringe Festival georganiseerd. Vergis je niet, dit is een ontzettend groot festival. Kom je niet speciaal hiervoor naar Schotland? Dan is het handiger om je trip op een ander moment te plannen…

Veel plezier in Edinburgh!

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.