De leukste museum uitjes voor het hele gezin in Kerstvakantie

De leukste museumuitjes voor het hele gezin in de Kerstvakantie

Nog even en het is weer vakantie. Dit jaar zal kerstmis er heel anders uitzien dan wellicht andere jaren. Geen wintersport of grote familie bijeenkomsten. Maar een goed moment om er gezellig met het gezin er op uit te gaan in eigen land. Er is gelukkig genoeg te zien en te doen in de kerstvakantie. Hier een paar leuke musea met speciale aciviteiten in de kerstvakanie voor het hele gezin.

De leukste museum uitjes voor het hele gezin in Kerstvakantie

Maritiem Museum Winter Festival

Het Maritiem Museum Rotterdam organiseert deze kerstvakantie een wel heel speciaal evenement: het Winter Festival. Van 19 december t/m 3 januari kunnen bezoekers zich warmen aan chocolademelk en glühwein of een exclusieve rondvaart maken door het Maritiem District. In het sfeervolle museum zijn activiteiten voor het hele gezin bij te wonen. Gastschepen leggen aan en er is muziek van ‘s werelds enige watermuzikant.

Het Winter Festival brengt licht in donkere dagen! In de kerstvakantie heeft het Maritiem Museum dagelijks een afwisselend programma. Zo is een unieke ‘kunst-experience’ te ontdekken op een museumschip en wordt ‘s werelds enige varende carillon tentoongesteld. Ook kunnen bezoekers meedoen aan creatieve museumactiviteiten, zoals kerststerren maken van zeekaarten, en natuurlijk zijn tentoonstellingen als ‘Zeemonsters’, ‘Offshore Experience’ en ‘Professor Plons’ te bezoeken. Het museum doet er alles aan om een prettig en veilig bezoek te bieden. Dat is goed mogelijk in het ruim opgezette museum en de haven.

Het Winter Festival vindt van zaterdag 19 december t/m zondag 3 januari plaats bij het Maritiem Museum Rotterdam. Tickets zijn nu te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets.

Mariniersmuseum

Het Rotterdams Mariniersmuseum opende op 10 december de tentoonstelling Helden. Mensen die hun eigen belang opzij zetten om anderen te helpen noemen we vaak helden; de term ‘held’ wordt tegenwoordig veel gebruikt. Dirk Kuijt is voor veel mensen een held. Maar ook zorgmedewerkers worden in deze uitdagende tijd helden genoemd. Maar wat is nu eigenlijk een held? Het Mariniersmuseum legt mogelijke kanshebbers voor de titel held langs de meetlat van moed, beleid en trouw. 

Fotobijschrift: Opening Mariniersmuseum tentoonstelling Helden door Minister Bijleveld van Defensie, Burgemeester Aboutaleb, Brigadegeneraal der Mariniers Mac Mootry en Directeur Mariniersmuseum Van Steekelenburg.

Kan iedereen een held zijn? Dat is de vraag. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5 procent van de mensen handelend optreedt in levensbedreigende situaties. In de burgermaatschappij bestaan beloningen voor heldhaftig gedrag. Ook binnen de Krijgsmacht worden dapperheidsonderscheidingen toegekend. Om hiervoor in aanmerking te komen, wordt er kritisch gekeken naar wat de militair heeft verricht. Er moet aan een aantal eisen voldaan zijn en er wordt beoordeeld op de criteria moed, beleid en trouw.

Op 12 en 13 december wordt de verjaardag van het Mariniersmuseum gevierd. Iedereen krijgt taart, er zijn speciale activiteiten georganiseerd en alle bezoekers krijgen een limited Helden-medaille cadeau.

De tentoonstelling Helden loopt van 10 december tot en met 24 mei. Online tickets en reserveringen zijn verkrijgbaar via www.mariniersmuseum.nl

Van Gogh Museum Familiedagen

Het museum biedt van 19 december tot 3 januari opnieuw allerlei kindvriendelijke activiteiten aan voor verschillende leeftijden. Tijdens de familiedagen worden er deze keer elke dag activiteiten aangeboden voor (groot)ouders en (klein)kinderen. Zo kan er getekend worden in de museumzalen. En er zijn voor alle leeftijden leuke speurtochten beschikbaar. Gezinnen kunnen ook met maximaal vijf personen uit hetzelfde huishouden een familierondleiding volgen. Kids tussen de 6 en 12 jaar kunnen ook meedoen aan gratis schilderworkshops. Achteraf kunnen zijn hun zelf gecreëerde meesterwerk naar iemand opsturen. Niet de echte versie natuurlijk; die is voor jezelf! ? Je maakt een polaroid die je in het museum, in de tentoonstelling Je liefhebbende Vincent, gratis op de post doen.

Op de tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’ zijn Van Goghs mooiste brieven is ook nog steeds te zien. In deze tentoonstelling zie je meer dan 40 van zijn mooiste (en bijna nooit getoonde) brieven samen met enkele van zijn meesterwerken. In de tentoonstelling kun je naast het verzenden van het meesterwerk van de kids zelf ook gratis een kaartje versturen naar een van jouw dierbaren.  

De toegang tot het Van Gogh Museum is altijd gratis voor kinderen tot en met 17 jaar. Tickets voor het museum zijn vooraf online te reserveren via tickets.vangoghmuseum.nl Een compleet overzicht van alle activiteiten is terug te vinden op onze website.

The Art of the Brick

De alom bejubelde expositie The Art of the Brick van de Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya komt tijdelijk terug naar Nederland. Meer dan 100 unieke kunstwerken, gebouwd met meer dan één miljoen LEGO-stenen, zijn vanaf donderdag 10 december te zien in de Kalverpassage aan de Kalverstraat in Amsterdam. The Art of the Brick werd door CNN uitgeroepen tot één van de tien tentoonstellingen ter wereld die je gezien moet hebben en trok wereldwijd al miljoenen bezoekers.

De New Yorkse kunstenaar Nathan Sawaya heeft het bekende LEGO speelgoed verheven tot kunstvorm en inspireert daarmee jong en oud. Bezoekers zien hoe je met verbeelding en creativiteit eindeloze mogelijkheden kunt bouwen: van de publieksfavoriet Yellow en een T-Rex van zes meter lang tot interpretaties van wereldwijd bekende kunstwerken van Da Vinci, Vermeer en Rembrandt. Aan de expositie, die in 2014 voor het eerst met veel succes in Nederland te beleven was, is nu de prachtige galerie In Pieces toegevoegd, een multimediale samenwerking van Sawaya met de bekroonde Australische fotograaf Dean West.

The Art of the Brick is een feest van herkenning voor alle leeftijden, van LEGO-fans tot kunstliefhebbers. De expositie is ruim opgezet in een ruimte van meer dan 3.000m2. Er wordt geheel volgens de huidige coronarichtlijnen georganiseerd in een zogenaamde ‘doorstroom-locatie’ waar de bezoekers lopend een route afleggen met één ingang en één uitgang.

The Art of the Brick is vanaf donderdag 10 december 2020 open voor publiek in de Kalverpassage, Amsterdam. En is geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur, laatste toegang is om 16:30 uur. Op maandagen is de expositie gesloten, behalve tijdens schoolvakanties. Zie de website voor de meest actuele openingstijden. Tickets worden gefaseerd beschikbaar gesteld en zijn verkrijgbaar vanaf €14,90 via www.artofthebrick.nl. Er is een speciaal familieticket beschikbaar. De expositie is slechts enkele maanden in Nederland te zien.

Museum van Volkenkunde Winter Wonder Wereld

Ook zo’n behoefte om even uit je eigen kleine bubbel te ontsnappen? Kom dan naar de Winter Wonder Wereld in Museum Volkenkunde en stap in onze wereldse kerstbubbel. Vier weken lang volop Corona proof familie-activiteiten. Bezoek de tentoonstelling EEN ZEE VAN EILANDEN – Topstukken uit Oceanië met een kracht speurtocht voor kinderen, leer poi ballen maken en de poi dans, luister naar een verhaal op zaal of ga naar de familielezing over het echte Oceanië waar Vaiana vandaan komt en ontdek of de eerste mensen op een walvisrug in Nieuw-Zeeland aankwamen.

Kerstmuziek en maar liefst 50 kerststallen

Verbreed je kerst-kader door te ervaren hoe dit feest wereldwijd gevierd wordt. Er zijn meer dan vijftig kerststallen te bekijken en muzikanten verrassen je op verschillende plekken in het museum. Doe mee aan een sneeuwbollen-challenge of maak je eigen kerstselfie in een mega-sneeuwbol. Afsluiten met een lekkere warme chocolademelk kan in de gezellig verlichte binnentuin.

De Winter Wonder Wereld zijn van 13 december 2020 t/m 10 januari 2021 en vanaf 19 december vind je de kerstvakantie actieviteiten in het museum. Tickets reserveer je online Let op: op 25 december 2020 en 1 januari 2021 zijn wij gesloten

Hermitage

De Hermitage presenteert een nieuwe tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders, waar de middeleeuwen tot leven komen! Met machtige tsaren, dappere ridders, schone jonkvrouwen, hoofse liefde en spannende toernooien. Bewonder ruim 250 topstukken uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg.

Hernitage Romanovs in de ban van de ridders kerstvakantie

Het avontuurlijke verhaal van Romanovs in de ban van de ridders is er voor het hele gezin. Van adembenemende kunst van bekende meesters als Hugo van der Goes tot een spannende speurtocht met hoorspel, voor kinderen vanaf 7 jaar. Ook is er een hashtag-tour waarin televisiepersoonlijkheid Tim Hofman enkele spraakmakende topstukken verbindt met populaire thema’s van nu. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. En voor 15-24 jarigen is er de Grand Art Game, met quizzen over de middeleeuwen en ridders. Maar bovenal is de tentoonstelling een beleving vol epische ridderavonturen, romantische jonkvrouwen en zeldzame kunstschatten die straks voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Kijk voor meer informatie en ticketverkoop op Hermitage.nl. Kinderen t/m 11 jaar mogen gratis de tentoonstelling bezoeken. Inclusief spannende speurtocht “Op drakentocht in de riddertijd”

Winactie kaartjes Hermitage

Meer info ook te lezen op mijn blog Hermitage Amsterdam brengt riddertijd tot leven! Hier kun je ook tot en met 15 december kans maken op 2x een gezinsticket voor de Hermitage

Uitgelichte foto: Shutterstock door Aniczkania

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.