Uitje | Meermanno Museum – Fiep Festival

FiepEen tijdje terug werd ik gewezen op het Meermanno Museum in Den Haag. Nu kom ik uit de buurt, maar dit museum was nieuw voor mij. Enthousiast geworden door de blog van Mamaliefde over het Fiep Festival in dit museum gingen we maar eens een kijkje nemen.

Het Meermanno Museum

Op loopafstand van het Centraal Station Den Haag, vind je in een prachtig statig huis aan de Prinsessegracht, tussen de ambassades. In dit museum vindt je tentoonstellingen over het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. De uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken staan daarbij centraal. Het museum organiseert circa vier maal per jaar tijdelijke tentoonstellingen over zowel het oude als het moderne boek. Momenteel is er onder andere de tentoonstelling Fiep Westendorp: een feest voor het oog! te zien.

IMG_9322 IMG_9321

Fiep Westendorp: een feest voor het oog!

Wie is er niet groot geworden met de tekeningen van Fiep Westendorp. Ze is vooral bekend van haar tekeningen bij de verhalen en versjes van Annie MG Schmidt, zoals Jip en Janneke, Floddertje, Pim & Pom en Pluk van de Petteflet. Maar daarnaast tekende ze ook voor reclame, affiches en boekomslagen. Veel van deze originele tekeningen zijn nog nooit eerder aan het publiek getoond.

IMG_9413 IMG_9412

Fiep 100; Fiep Westendorp viert feest

2016 is dan ook een bijzonder jaar, want Fiep zou namelijk 100 jaar geworden zijn. Helaas is zij in 2004 overleden. Om haar 60-jarige carrière te eren, is daarom dit jaar uitgeroepen toe het Fiep-jaar. Tijdens dit jaar worden er dan ook veel activiteiten georganiseerd, waaronder ook deze mooie tentoonstellingen en het Fiep Festival on het Meermanno Museum.

Fiep Festival

Naast de tentoonstelling over Fiep, die nog tot 23 oktober 2016 te bezoeken is, organiseerde het Meermanno Museum ook het Fiep Festival van 16 t/m 19 augustus. Bij toeval las ik hierover en zou ik de volgende dag een middag alleen zijn met Kleine Zus. Omdat dit festival speciaal voor kinderen vanaf 2 jaar met ouders, opa’s of oma’s was, leek het me leuk haar daar mee naar toe te nemen. We moesten ons wel vooraf aanmelden en gelukkig kreeg ik de volgende ochtend meteen een berichtje terug, dat er nog plek was voor ons.

FHet festival was in de tuin van het museum met theater, muziek en workshops. Voordat we de tuin in liepen, kwamen we langs een kamer met daarin een groot bad met paarse ballen. Duidelijk het bad waarin Floddertje door haar moeder was schoon gespoeld. Dit ballenbad werkte als een magneet op de aanwezige kinderen (en papa’s), want we belanden meteen in een ballen gevecht. Kleine Zus vond het prachtig.

IMG_9329 IMG_9390

In de tuin was ook nog van alles te doen. Zo kreeg Kleine Zus meteen een mooie ballon in de vorm van een bloem en een vlinder. Het was een zeer warme dag en gelukkig was er ook genoeg schaduw, limonade en ijsjes. Omdat het woensdag was, was er ook een tent in het midden van de tuin, waar je verschillende kledingstukken mocht in kleuren; wasdag!

IMG_9373 IMG_9344 IMG_9372 IMG_9371

Halverwege de middag was er ook nog een voorstelling van Pim en Pom. Ook Pim en Pom staan stil bij de 100e verjaardag van (poes) Fiep. Ze willen haar verrassen met een verjaardagsfeest met bloemen, haringtaart, slingers en een mooi lied. Het was een erg leuke voorstelling, waar niet alleen de kinderen van genoten.

IMG_9353 IMG_9408

Na nog een mooi schilderij gemaakte te hebben en nog een duik in het paarse ballen bad, werd het toch wel tijd om weer naar huis gegaan. En dan hebben we nog de pannenkoeken en het schminken overgeslagen. Er was zoveel leuks te doen Iets waar we ook helemaal niet aan toegekomen zijn, is de tentoonstelling zelf! We moeten dus zeker nog een keertje terug!

Bezoekersinformatie

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
T 070 34 62 700
http://www.meermanno.nl

Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Welke bekende tekenfiguur van Fiep is jouw favoriet?

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.