Strijder

Filmtip | Familiefilm Strijder nu in de bioscoop

Vanaf 21 juli zal de nieuwe Nederlandse Strijder te zien zijn in de bioscopen. Wij mochten afgelopen woensdag aanwezig bij de première van deze nieuwe familiefilm. Een bijzonder verhaal over vriendschap, tegenslagen, kansen en niet opgeven, waar wij zeer van onder de indruk waren. Echt een aanrader om met het hele gezin deze zomer te gaan zien en niet voor niets geselecteerd voor het Nederlandse Film Festival in september.

Het verhaal van Strijder

De 12-jarige vrienden Dylan en Youssef denken maar aan één ding; de Touzani Cup winnen. Alleen met het beste team komen ze een stap dichter bij hun droom: profvoetballer worden. Wanneer Dylan een heftig ongeluk krijgt, staat niet alleen deze droom, maar ook hun vriendschap op het spel. De eerst onafscheidelijke vrienden trainen niet meer samen. Youssef traint met het team en Dylan met de stoere skater Maya, het meisje op wie hij een oogje heeft. Dylan doet er alles aan om terug te keren in het team. Daarbij krijgt hij hulp van zijn grote voetbalheld Soufiane Touzani, een rasoptimist die zegt dat alles mogelijk is, als je maar doorzet. Zal het de jongens lukken om samen de Touzani-cup te winnen?

Credits

Genre: familiefilm
Lengte: 90 min.
Kijkwijzer: 6+, geweld, grof taalgebruik
Land: Nederland
Gesproken taal: Nederlands

Cast: Maik Cillekens, Kailani Busker, Anouar Kasmi, Martijn Fischer, Soufiane Touzani, Martin van Waardenburg, Walid Benmbarek, Maartje van de Wetering
Regisseur: Camiel Schouwenaar
Scenario: Job Tichelman

Premièreverlag van Strijder

Afgelopen woensdag mocht ik samen met mijn dochters aanwezig zijn bij de première van de Nederlands film Strijder. In toch wel een van de mooiste bioscopen van Nederland was de rode loper uitgerold voor de gehele cast. Een zeer bijzondere cast, want alle voetbaljongens maakte hun debuut op het grote scherm.

We waren zeer onder de indruk van het verhaal. Ondanks dat wij niet zoveel met voetbal te maken hebben, spreekt de boodschap van de film iedereen aan. Het is bewonderenswaardig hoe Dylan zijn droom om te kunnen voetballen niet wil opgeven en hoe moeilijk het voor zijn ouders en vrienden is om te moeten zeggen dat het niet meer gaat. Maar waar een wil is, is een weg, zeggen ze, maar ook dat als er een deur sluit er altijd wel eentje weer opengaat.

Bijzondere rol voor Soufiane Touzani

Bijzonder is de rol ook van Soufiane Touzani. Hij speelt zichzelf in de film Strijder, maar moest door mij wel even gegoogeld worden. Op zijn Wikipediapagina staat dat bij vlogger, presentator en freestyle-voetballer is, maar eigenlijk mag hij motivational speaker er ook aan toevoegen. Hij is de motiverende kracht voor Dylan om door te blijven gaan om zijn droom om terug te keren op het voetbalveld. Soufiane was zelf ook aanwezig op de première en mijn meiden gingen met hem op de foto.

Biografisch verhaal

Na afloop van de film was er een groot applaus voor de cast en crew. Bijzonder was het verhaal van Job Tichelman, de schrijver van het de film. Zelf is hij geboren met een dwarslaesie en heeft als kind, net als Dylan wel de drang gehad om mee te kunnen voetballen op het schoolplein. Deze film is dus deels gebaseerd om zijn jeugd. Maar ook Soufiane herkende zichzelf in het verhaal. Hij was op weg om profvoetballer te worden, toen bij hem scoliose werd geconstateerd. Toen bij hem een stalen pin in zijn rug gezet werd, was het doktersadvies om te stoppen met voetbal. Wel mocht hij ballen hooghouden, tijdens zijn revalidatie, en leerde bij zichzelf verschillende hooghoudtrucs aan. Nadat een vriend zijn voetbalkunsten filmde en dit viraal ging op YouTube, het filmpje werd meer dan 100 miljoen keer bekeken, werd bij op zijn 18e professioneel straatvoetballer en was hij een van de eerste freestyle-voetballers.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.