Auto vol? Met een dakkoffer creëer je extra bagageruimte!

Auto vol? Met een dakkoffer creëer je extra bagageruimte!

De knoop is doorgehakt: dit jaar gaan jullie op autovakantie! Hartstikke leuk natuurlijk, maar toch altijd flink puzzelen met de bagage. Met name als er gekampeerd gaat worden of als je voor langere tijd op roadtrip gaat. Een dakkoffer biedt dan de uitkomst! In dit artikel lees je waar je aan moet denken bij het aanschaffen van zo’n koffer.

1. Dakdragers

Heb je (al) dakdragers op je auto? Controleer dan of een potentiële koffer daar wel op past. Niet elke dakkoffer past op alle dakdragers, zélfs niet als deze als ‘universeel’ worden aangeduid.

Het is praktisch om de dakkoffer met snelsluiters (ook wel ‘quickdocks’) aan de dakdragers te bevestigen. Dit is snel, veilig en gebruiksvriendelijk.

2. Formaat van de dakkoffer

Het is belangrijk dat het formaat dakkoffer aansluit bij jouw auto. Dit wil zeggen dat de koffer niet te ver mag uitsteken aan de achterkant, maar ook niet aan de voorkant. De officiële regels luiden: aan de voorkant tot aan de voorbumper, aan de achterkant tot een halve meter.

Bij het merendeel van de fabrikanten kun je op de website zien op welke automodellen de dakkoffer past. Je kunt ook contact opnemen met de fabrikant of de dealer.

3. Gewicht

Een auto kan behoorlijk wat gewicht dragen, maar het dak van de auto niet altijd. Controleer daarom wat de maximale daklast van je auto is en het gewicht van de koffer. Als je auto een lage maximale daklast heeft, kun je het beste kiezen voor een lichtgewicht dakkoffer.

4. Ruimte

Denk goed na over hoeveel ruimte je wenst te hebben in de dakkoffer. Dit hangt logischerwijs samen met wat je erin wilt vervoeren. Wees je ervan bewust dat een grotere koffer zorgt voor meer brandstofverbruik.

Wil jij de dakkoffer gebruiken om ski’s in te vervoeren? Dan moet de koffer zo’n 180 cm – 220 cm lang zijn, afhankelijk van het type ski’s dat je gebruikt.  

5. Functionaliteit van een dakkoffer

Wat functionaliteit betreft hebben dakkoffers diverse opties te bieden. Zo kan het handig zijn om een koffer te kopen die aan beide zijden geopend kan worden. Dit wordt ook wel een ‘duo’ of ‘dual’ genoemd.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.