Leonardo DiCaprio, Brad Pitt and Al Pacino in Columbia Pictures ÒOnce Upon a Time in Hollywood"

Filmtip | Once Upon a Time… in Hollywood

Alweer een filmtip. Jazeker! Deze is er één die je zeker niet mag missen. Vandaag verschijnt namelijk de 9e (en mogelijk één na laatste) film van Quentin Tarantino; Once Upon a Time… in Hollywood. Wij mochten hem gisteren al zien, in een speciale voorvertoning in het EYE filmmuseum in Amsterdam. Speciaal, omdat dit de enige plek is waar je de film kunt zien in het orginele 35mm filmformaat. Ik beloof niet te veel te verklappen, maar het is absoluut de moeite waard!

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt and Al Pacino in Columbia Pictures ÒOnce Upon a Time in Hollywood"

Het verhaal

Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in Hollywood speelt zich af in het Los Angeles van 1969, een tijd waarin alles aan het veranderen is. TV-ster Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn vaste stuntdubbel Cliff Booth (Brad Pitt) proberen aan de bak te komen in een filmindustrie die ze bijna niet meer herkennen. De negende film van schrijver en regisseur Quentin Tarantino is een eerbetoon aan het gouden Hollywood-tijdperk, met meerdere verhaallijnen en een imposante ensemblecast.

Genre: komedie, drama
Lengte: 161 min.
Kijkwijzer: 16+, geweld, drugs en grof taalgebruik
Gesproken taal: Engels
Te zien in: IMAX, Dolby Atmos, Dolby Vision, 35 mm

Klein beetje achtergrondinformatie

De film is prima te volgen zonder iets te weten over die tijd en ik laat mij altijd juist graag verrassen. Maar voor deze film heb ik mij toch een beetje ingelezen, omdat er erg veel raakvlakken zijn met de realiteit in Los Angeles, waar de film zich afspeelt. 1969 was een tijd waarin veel veranderde in Hollywood en de wereld werd opgeschrikt door de gruwelijke moord op Sharon Tate, de 8 maanden zwangere vriendin van regiseur Roman Polański, en Sebring, Abigail Folger and Wojciech Frykowski door de Charles Manson Family.

TIP: lees de Nederlandse Wikipedia, want in de Engelse staat ook het hele verhaal al uitgeschreven en in de Nederlandse alleen maar over de achtergrond van de film.

Brad Pitt and Leonardo DiCaprio star in ONCE UPON TIME IN HOLLYWOOD.

In grote lijnen is de film geïnspireerd door de acteurs uit de films en tv-series van die tijd. Sommige karakters zijn fictief en andere zijn bekende acteurs zoals Bruce Lee, Sharon Tate en Steve McQueen. De relatie tussen Dalton en zijn stuntman Cliff Booth is gebaseerd op de vriendschap tussen Burt Reynolds en zijn double Hal Needham in die tijd. Grappig is ook dat Brad Pitt in de film ook erg lijkt op Robert Redfort. Speciaal voor de film zijn van sommige series ook een reboot gemaakt.

Wat vonden wij van Once Upon a Time… in Hollywood?

Voor deze film moet je echt even gaan zitten. In ruim 2,5 uur word je meegenomen naar de jaren ’70 in Hollywood. Zoals je van de films van Quentin Tarantino mag verwachten klopt alles aan dit filmtijdperk. Dat sommige scènes wat lang zijn, zonder dialoog (zoals de ritjes in de auto) dragen alleen maar bij aan de sfeer. Ik houd zelf niet zo van veel bloed en andere organen (na de Hateful Eight moest ik ons aansluitend etentje even uitstellen), maar ik moet zeggen dat het deze keer meevalt. Nog steeds vloeit er iets meer dan een druppeltje bloed en het gebeurt allemaal op een manier dat je kunt verwachten van Tarantino, maar ik kon het hebben.

Klik hier waarom je de film in 35mm moet gaan zien in het EYE Filmmuseum in Amsterdam

Spread the love

2 thoughts on “Filmtip | Once Upon a Time… in Hollywood

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.