Blogboot SmartHome

Blogboot | Smart Home Editie

Net voor het einde van het jaar, mocht ik nog een keertje mee met de Blogboot. Nu vind ik het altijd al een uitje om mee te mogen varen door de grachten van onze hoofdstad, maar het onderwerp van deze keer was er dan ook echt eentje naar mijn hart; Smart Home. We zijn daar thuis op verschillende gebieden al mee uitgerust en daarom ook zeer benieuwd naar de extra mogelijkheden van Slide, een automatische gordijnbesturing en Nuki, een automatisch deurslot. Houd jij ook van dit soort gadgets? Lees dan snel verder.

Smart Home

Wij kunnen er thuis al bijna niet meer zonder en hebben op verschillende plekken in huis slimme technologieën toegepast. Zo hebben we afgelopen jaren flink gespaard om steeds meer lampen in huis te vervangen met die uit de Philips Hue collectie. Deze zorgen niet alleen voor sfeervolle verlichting binnen en buiten, maar ook dat het licht in de gang, het toilet en de badkamer automatisch aan- en uitgaat als we binnenkomen en weer weg gaan. Ook onze smart thermostaat zorgt ervoor dat we altijd de perfecte temperatuur hebben, afgestemd op onze aanwezigheid. En voor onze 4 poezen hebben we zelfs een digitaal kattenluik, zodat als zij naar buiten of naar binnen gaan, dit via hun chip geregistreerd wordt. Dit voorkomt ook dat er wildvreemde katten naar binnen kunnen. Wij vinden het heerlijk dat deze slimme oplossingen ons dagelijks leven vereenvoudigen en dat we ze zo kunnen aanpassen dat ze voldoen aan onze specifieke wensen en dagelijkse routines. Dit maakt natuurlijk ook dat ik zeer nieuwsgierig ben naar andere oplossingen, zoals de Slide Light en de Nuki Pro 4. Speciaal voor deze blogboot waren de bedenkers van deze merken mee om ons er alles over te vertellen.

Slide Light

De Slide is iets waar ik stiekem al heel lang naar op zoek bent. De Slide is namelijk een systeem dat je op een bestaande gordijnrails monteert en dan via een app je gordijnen kan open en sluiten. Heel fijn natuurlijk als je daarvoor je stoel niet meer uit hoeft, maar ik wilde hem graag gebruiken voor het grote raam bij onze vide. In die kamer hebben wij namelijk een extra grote TV staan om te gamen en films te kijken. Die kamer wil je dan ook extra donker hebben met zware gordijnen, die dichtgaan achter de TV. De Slide is daarvoor de uitkomst, omdat nu niemand meer achter de TV hoeft te zijn om het gordijn dicht te trekken. Dat voorkomt ongelukken.

De bedenker achter de Slide, Kay, was zelf mee op de Blogboot en vertelde dat bij zelf ook altijd al van slimme oplossingen hield, op zijn kleine studentenkamertje. Zo had hij daar geen TV, maar een projector, en om het goed te kunnen zien, moest het donker zijn en de gordijnen dicht. Zo kwam hij op het idee van de Slide.

Het voordeel van de Slide is, dat je deze ook kunt monteren, als je gordijnen al hangen. Je kunt hem toepassen op alle bestaande rails en tot wel een breedte van 6 meter. Alleen lukt het niet als er bochten in de rails zitten. Aan het systeem zit een motortje, dat onzichtbaar achter het gordijn hangt. Doordat er geen batterij in zit, maar een lang snoer van 5 m, kan de motor krachtiger zijn, dus ook zwaardere gordijnen openen. Een ander voordeel is dat je de Slide dus ook kunt gebruiken voor gordijnen die heel hoog hangen, zoals in onze vide, want je hoeft de batterij dan ook niet steeds opnieuw op te laden.

Hoe bevalt de Slide

Ik zal heel eerlijk zijn om te zeggen dat het monteren van de Slide niet een heel simpele klus was, maar met de uitleg en stappen in de bijbehorende app, is het wel gelukt. Gelukkig is dat ook maar eenmalig, want nu hebben we heel veel plezier van de Slide. De bediening kan via de app, maar je kunt ook kiezen voor eigen routine. Zo gaan nu de gordijnen open bij zonsopgang en sluiten weer bij zonsondergang, maar je kunt ook je eigen tijden bepalen. En als de kinderen het gordijn willen sluiten om TV te kijken en niet de app hebben, dan sluit het gordijn ook automatisch als je er een klein rukje aan geeft. Wij denken er nu al over na om extra Slides aan te schaffen voor de tienerkamers, zodat ze elke ochtend wakker worden als de gordijnen automatisch opengaan. Zeker in de zomer werkt dat misschien wel beter dan een wekker.

Meer informatie over de Slide vind je op hun website

Nuki Smart Lock

De andere presentatie die we kregen was van Nuki. Nuki Smart Lock is een merk uit Oostenrijk die de markt van automatische deursloten aan het veroveren is. Een van de eigenaren van het merk was speciaal uit Oostenrijk overgekomen. Samen met zijn broer, de techneut, hadden ze na de frustratie van het kwijtraken van sleutels, het Nuki Smart Lock ontwikkelt. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, want zeker de sloten in een deur zijn ingewikkelde mechanismes. Daarom bedachten ze de Nuki, die je kunt monteren over het bestaande slot heen. Hiermee vingen ze meteen 2 vliegen in 1 klap. Want dat maakte het monteren van het slot ook meteen een stuk makkelijker. Zo simpel zelfs dat hij vertelde dat zijn broer het slot in vakanties ook meeneemt. Hij monteert het slot dan tijdelijk op de deur van het vakantiehuisje, zodat alle leden van het gezin naar binnen kunnen, ook al krijg je bij de receptie vaak maar 1 of 2 sleutels.

Nuki Pro 4

Ondertussen bestaat Nuki nu al 8 jaar en brengen ze dit jaar hun nieuwste versie op de markt, de Nuki Pro 4. Deze nieuwe versie loopt nog weer wat soepeler en heeft ook minder geluid. Wel nieuw is de oplaadbare batterij. Deze batterij gaat maar liefst 6 maanden mee is en is binnen 8 uur opgeladen. Je hoeft dus niet bang te zijn om buitengesloten te worden. Dit was in eerste instantie ook een beetje de angst van hun eigen vrouwen. Die waren ik het begin niet heel enthousiast en vonden het allemaal niet zo nodig. Maar toen zij de prototypes weer meenamen om bij te stellen, werden ze toch heel snel gemist. Het hebben van een automatisch slot is ook heel handig als je kinderen hebt, want zij hebben geen sleutel meer nodig. Maar ook zelf kan het heel handig zijn als jij je handen vol boodschappen hebt of bijvoorbeeld voor ouderen die verminderde motoriek hebben om een sleutel in het slot te krijgen.

Zo werkt de Nuki Smart Lock

De Nuki Smart Lock monteer je dus aan de binnenkant van de deur, over je bestaande slot en sleutel heen. Zo is het aan de buitenkant van de deur niet zichtbaar dat je een Smart Lock hebt. Ook kun je altijd nog met de sleutel aan de buitenkant de deur openen. Wel moet je dan een slot hebben waarbij je aan 2 kanten, tegelijkertijd, een sleutel in het slot kunt steken. Mocht dit niet kunnen, dan kan Nuki ook een slot zorgen waarbij dit wel kan. Ook kun je er voor kiezen om aan de buitenkant van deur een klein toetsenbordje of vingerprint te plaatsen, zodat anderen de deur ook kunnen openen. Denk bijvoorbeeld aa de oppas of schoonmaakster. Dit is allemaal in te stellen. Het slot is ook bestuurbaar met Google Alexa en je kunt zelfs de Smart lock laten communiceren met lampen en gordijnen, die open of aangaan als je binnenkomt of juist weggaat.

Hoe bevalt Nuki Pro 4

Ik heb het slot cadeau gedaan aan mijn vriend voor de kerst om te gebruiken op zijn kantorenpand. Hij was zeer te spreken over het monteren van het slot, want dat was zo gedaan. Hij was meteen ook zo enthousiast dat hij het toetsenbordje erbij heeft besteld en een deursensor. Nu kan hij op afstand ook zien of de deur open of dicht is. En door het toevoegen van het toetsenbord is het ook mogelijk voor andere werknemers om binnen te komen als hij er niet is. Momenteel zijn we ook zeker aan het kijken of we het systeem thuis ook kunnen gaan toepassen.

Meer informatie over de Nuki Pro 4 vind je op hun website

Starboat Boats

Net als voorgaande keren, werd de blogboot mogelijk gemaakt door Starboard Boats. Zij zorgen altijd voor een lekker hapje en drankje aan boord van hun elektrische fluisterboten. Hierop organiseren zijn diverse rondvaarten door Amsterdam voor bedrijven of privé. Misschien denk je dat dit niet het seizoen is daarvoor, maar dan heb je het mis. Nog tot 21 januari is namelijk het Amsterdam Light Festival. Op, en langs de grachten in Amsterdam vind je dan de mooiste lichtobjecten en -kunstwerken. Zeker de moeite waard om te bezoeken en je dan ook door Starboars Boats langs dit moois te laten varen.

Tot slot ook nog even complimenten voor Marguerita van Marstyle.nl de alweer voor de 20e keer de Blogboot heeft georganiseerd. En dank aan Progress Communications voor het mogelijk maken van deze blogboot.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.