Sommige verhalen klinken bijna te sprookjesachtig om waar te zijn, maar ze zijn allemaal echt gebeurd! In de nieuwe educatieve familievoorstelling ‘Lang Geleden…’ wordt de Nederlandse gescheidenis op een humoristische wijze voorgeschoteld aan jong & oud. Geschiedenisles was nog nooit zo leuk! Ga mee op een muzikale tijdreis met Prins Willem van Oranje, Hugo de Groot en Jacoba van Beieren. Deze voorstelling is een absolute aanrader om te gaan zien.

Lang geleden... de leukste geschiedenisles nu in het theater

Op zondag 4 februari ging de nieuwe familievoorstelling van ‘Lang Geleden…’ Van Hoorne Entertainment in premiere in de Leidsche Schouwburg. Dit toneelstuk is gebaseerd op het populaire en gelijknamige geschiedenisboek van Arend van Dam en Alex de Wolf. Van dit boek zijn ruim 200.000 exemplaren verkocht en het is niet meer weg te denken uit het basisonderwijs.

Lang geleden... Lang gelden...

‘Lang Geleden…’ maakt de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis toegankelijk voor kinderen. Voorzien van kleurrijke decors en kostuums, swingende muziek en vooral veel humor, komen de meest spraakmakende verhalen uit de vaderlandse geschiedenis tot leven in deze theatervoorstelling voor jong én oud.

De familievoorstelling is een muzikale tijdreis waarin het publiek oog in oog komt te staan met prins Willem van Oranje, met Hugo de Groot die in een boekenkist uit Slot Loevestein wist te ontsnappen en met de jonge Jacoba van Beieren, die op haar vijfde uitgehuwelijkt werd aan een Franse prins.

Lang gelden... Lang geleden...

“We wilden ons als Van Hoorne Entertainment iets verbreden. We voelen dat geschiedenis steeds populairder wordt en voor een steeds breder publiek. Met ‘Lang geleden…’ hebben we, in samenwerking met Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, een hele toegankelijke vorm gevonden en zo is geschiedenis alles behalve saai”, aldus producent Michael van Hoorne.

De kinderen kunnen voor de voorstelling in de foyer deelnemen aan een ‘Geschiedenis Experience’ die bestaat uit diverse activiteiten die te maken hebben met de Nederlandse geschiedenis. Na afloop komen de acteurs naar de foyer voor een Meet & Greet.

Wat vonden wij ervan?

Op een feestelijke wijze is in de Leidse Schouwburg de familievoorstelling ‘Lang geleden…’ in première gegaan. Samen met Papa’s Liefste mocht Grote Zus een kijkje gaan nemen. Omdat de voorstelling voor de wat oudere kinderen is, bleef Kleine Zus deze keer thuis. Maar goed ook, want sommige scenes met de Spanjaarden waren best indrukwekkend. Maar bovenal hebben ze erg gelach en genoten van de voorstelling en wordt het liedje Hard tegen Hard nog vaak thuis gezogen.

Na afloop van de voorstelling mochten de kinderen nog op het toneel op de foto met de hele cast. Arend van Dam en Alex de Wolf waren ook aanwezig en signeerde ook het Lang Geleden Doeboek

‘Lang geleden…’ is nog tot en met 27 mei 2018 te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie en de speellijst kijk op www.VanHoorne.com/Langgeleden.

Arend van Dam debuteerde 1989 met het Pietenboek. Sindsdien heeft hij meer dan negentig kinderboeken geschreven. Als geen ander verwoordt hij maatschappelijke thema’s door middel van spannende, leerzame verhalen voor kinderen. Samen met illustrator Alex de Wolf boekte hij veel succes met de bekende serie voorleesbundels, waarvan het eerste deel, Lang geleden… bekroond werd met een Zilveren Griffel. De bundel Stad en Land verscheen in januari 2017.

Ook hebben Arend en Alex samen een mooie reeks AVI-boekjes gemaakt, op basis van de Lang geleden…-reeks, zoals Noot voor Noot, een mini-biografie over Bach in AVI-E3, en De schat van Klaas Kompaan, over het wonderlijke levensverhaal van Claes Compaen, een échte piraat, in AVI-M4.

Weet jij nog hoe het ook alweer zat met
Prins Willem van Oranje, Hugo de Groot en Jacoba van Beieren?

Spread the love

28 reacties op Lang Geleden… de leukste geschiedenisles nu in het theater

  1. Dat lijkt me heel leuk om samen met het gezin (met uitzondering van de kleine zus) naartoe te gaan. Zelf ken ik het toneelstuk niet, maar het lijkt me wel leerrijk en amusant. Ook fijn dat de kinderen nadien op het podium mochten staan met de cast.

  2. Ik vind het een heel goed idee. Wel vrees ik dat geschiedenis bij ons thuis toch geen favoriet onderwerp zal worden… Maar met kinderen die iets meer belangstelling hebben zou ik misschien wel gaan.

  3. Ik moet me heerlijk verontschuldigt op het lege niveau van kennis op dit gebied. Was het niet Hugo de Grote die ook vast heeft gezeten in Medemblik of Hoogwoud? Of is dat waar hij uit de boekenkist ontsnapte.

  4. Wat een leuk uitje! Ik vind naar het theater gaan super leuk en kan niet wachten om een keer naar een familie voorstelling te gaan als mijn dochter ook wat groter is. En als je dan ook nog wat leert is het win win natuurlijk!

  5. Klinkt als een mooie voorstelling.

    Heb vorig jaar deel uit gemaakt van Pamietamy in Gronigen als gastvrouw en de voorstelling mogen bijwonen.

    Gaan hier eigenlijk veel te weinig naar voorstelling, ze zijn zo leuk om te bekijken!

  6. Ik had over dit spektakel nog nooit van gehoord & ik heb ook meteen de trailer bekeken. Het lijkt leuk, maar niet helemaal mijn stijl :)) Leuk dat jullie ervan hebben genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.