Roter Hahn Feilerhof

Vakantie in Zuid-Tirol bij Roter Hahn

Wie mij ook volgt op Instagram is het vast niet ontgaan, afgelopen voorjaarsvakantie mochten wij een weekje logeren bij één van de boeren van Roter Hahn in Zuid-Tirol. We hebben hier echt een heerlijk week gehad, met zon, sneeuw, mooie omgeving en heerlijk eten. Ik kan het dan ook niet laten om jullie nog een keertje mee terug te nemen naar deze week en jullie alles te vertellen over het mooie Zuid-Tirol en het verblijf bij Roter Hahn.

Roter Hahn

Het Roter Hahn concept is in Nederland nog niet heel erg bekend (althans bij degene die ik heb gesproken) en dat best wel zonde. Deze organisatie biedt namelijk heerlijke verblijfmogelijkheden aan in Zuid-Tirol. En ik zeg met name ook heerlijk, want ook qua lekker eten en drinken ontbreekt het er hier zeker niet aan. Maar even terug naar het begin..

Wat is Roter Hahn?

Roter Hahn is eigenlijk een keurmerk van de Zuid-Tiroolse Boerenbond voor vakantieverblijven op de boerderij. Boerderijvakanties in Zuid-Tirol bestaan al sinds 1850 en werden steeds populairder. Het keurmerk dat in 1998 in het leven werd geroepen zorgde dat de belangen van boerenfamilies werden behartigt en dat boeren op deze manier een extra inkomsten hadden, naast het boerenwerk. Doordat het aantal vakantieverblijven op de boerderij kleinschalig blijven (maximaal 8 kamers) zorgt dit voor een gezellige persoonlijke sfeer, maar ook dat de boer daarnaast nog wel zijn werk als boer kan blijven doen. Momenteel zijn er bijna 1650 boerderijen in Zuid-Tirol ingeschreven bij Roter Hahn, die worden verenigt door 4 pijlers:

  • Vakantie op de boerderij
  • Kwaliteitsproducten van de boerderij
  • Landelijke cafés
  • Boerenambachten

Bloemen en thema’s

Er wordt bij Roter Hahn veel waarde gehecht aan kwaliteit. Daarom worden alle boerderijen onderworpen aan 96 criteria, op basis van de kwaliteit van de bedrijven, de uitrusting en de dienstverlening. Aan de hand hiervan worden er bloemen uitgedeeld, van 2-5 bloemen. Zo zijn er bij 4 en 5 bloemen altijd één familielid de hele dag aanwezig op de boerderij, is er verkoophoek of boerderijwinkel met 3 of 4 eigen veredelde boerderijproducten en/of een ontbijtaanbod het hele jaar met ten minste 4 of 6 eigen boerderijproducten. Naast deze eigenschappen heeft een boerderij met 5 bloemen ook slaapkamers met houten vloeren en is er wekelijks een aanbod om het boerenleven en -werk te ervaren.

Naast de bloemen is er ook onderscheid in het soort boerderijen. Zo kun je verblijven op boerderijen met vee, fruitteelt of met wijnbouw. Maar ook is er keuze tussen verschillende vakantiethema’s met voor ieder wat wils, van paardenvakanties tot wandelvakanties en van vakantie met de hond, voor z’n tweetjes of rolstoeltoegankelijk. Nieuw zijn ook de wellness vakanties bij Roter Hahn.

Feilerhof

Afgelopen voorjaarsvakantie verbleven wij met het hele gezin op de Roter Hahn boerderij Feilerhof, in Klausen/Chiusa. Deze boerderij ligt op 980km vanaf Utrecht en een uurtje over Innsbruck, net over de grens met Italië. Het is een veeteeltboerderij met koeien, varkens, kippen, 2 honden en een kat. Wij verbleven in het vakantiehuisje (6 personen) naast de het woonhuis van de boer. Daarnaast zijn er ook nog 3 appartementen voor 2-4 personen. Ons moderne huisje was van alle gemakken voorzien met 2 slaapkamers, 2 badkamers en nog 2 bedden op de vliering. Maar vooral de grote ramen met het uitzicht over de bergen was prachtig. We hadden geluk dat we de eerste dagen genoten hebben van een heerlijke lentezon en als toetje de laatste dag getrakteerd werden op een dikke pak sneeuw. Van de boer kregen de meiden een slee en hebben zij zich super vermaakt.

Ontbijt

Bij ons verblijf zat ook elke ochtend een ontbijt inbegrepen. Dit was een heerlijke verwennerij. De ontbijttafel stond elke ochtend vol met heerlijke broodjes, vleeswaren, kaas, yoghurt, fruit, verse warme en koude melk, limonade, koffie, thee, eitjes en heerlijke baksels van de boerin. Elke dag stond er wel weer iets nieuws op tafel, maar ook hadden ze al snel door dat de schaal met vruchtenyoghurt helemaal op ging, waardoor we de volgende dag een grotere schaal kregen.

Boerenwinkel

Op het erf was er ook een boerenwinkel aanwezig, waar we zelfgemaakte appelsap, limonadesiroop en jam konden krijgen. Ook was er een mogelijkheid om broodjes bij te bestellen, maar na het enorme ontbijt konden we de lunch gemakkelijk overslaan.

Zuid-Tirol, de omgeving

Het was voor ons de eerste keer dat we in Zuid-Tirol verbleven. Dit is de noordelijkste provincie van Italië, tegen de grens van Oostenrijk en Zwitserland. Hier spreekt men zowel Duits, Italiaans als Landinisch. Om die reden worden de steden vaak ook meerdere talen aangegeven. Zo heet de hoofdstad zowel Bolzana als Bozen of Bulsan. In Zuid-Tirol vind je voor ieder wat wils. Zo kun je er in de winter volop wintersporten en het hele jaar door wandelen en fietsen. Op de bergen zagen we overal ook wijnraken staan, dus ook voor wijnproeverijen kun je hier terecht.

Sud Tirol Pass

Van de boer van de Feilerhof kregen we allemaal een Sud Tirol Pass. Met deze pas konden tijdens ons verblijf we niet alleen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer voor een car(e)free Holiday, maar ook kregen we gratis toegang tot 80 verschillende musea, een kabelbaan en verschillende wijnproeverijen.

Meran 2000

De voorjaarsvakantie is natuurlijk de vakantie waarin de meeste mensen op wintersportvakantie gaan. Dit normaal ook goed te doen in Zuid-Tirol, maar helaas was er dit jaar weinig sneeuw gevallen. Maar toch zijn er plekken hoog genoeg, waar nog wel wat sneeuw lag. Zo gingen wij een middagje naar Meran 2000, wat voor ons een uurtje rijden was. Ter plekke konden we skispullen huren en een dagkaart voor de kabelbaan (met korting met de Sud Tirol Pass). Terwijl ik lekker boven op de berg in het zonnetje met een Glühweintje een boek las, ging de rest lekker de berg af.

Ötzi museum

Een absolute aanrader in Zuid-Tirol is een bezoekje aan het Zuid-Tirools Archeologisch museum. Dit museum vind je in het stadscentrum van Bolzano en is de verblijfplaats van Ötzi, de ijsman. In 1991 werd Ötzi gevonden aan de voet van de Schnalstaler Gletscher in de Ötztaler Alpen en bleek een mummie te zijn van meer dan 5000 jaar oud en nog in perfecte staat. Voor de wetenschap is Ötzi heel belangrijk geweest omdat we zo heel veel kunnen leren over het leven van toen. Toch zijn we ook nog veel vragen zoals wat at Ötzi en hoe is hij precies om het leven gekomen, was het moord? De interactieve permanente tentoonstelling vertelt je hier alles over en kun je Ötzi ook echt zien liggen in de speciaal ontwikkelde koelcel.

Ebnicherhof Boerencafé

Naast dat je kunt verblijven op de Roter Hahn boerderijen, zijn er ook boerderijen met een boerencafé. Hier kun je heerlijk lunchen in de boerenkamer of op het terras. Wij brachten een bezoekje aan Ebnicherhof in Ritten/Oberbozen. Hiervoor moesten we wel een behoorlijk steile weg omhoog en het laatste stukje lopen. Maar boven (op 825m hoogte) heb je dan wel een prachtig uitzicht over Bolzano. Achteraf hadden we het laatste stukje toch ook wel met de auto kunnen doen.

Ook hier kun je weer veel plaatselijke gerechten op de kaart vinden en natuurlijk producten van de boerderij zelf. We kregen een heerlijke borrelplank vooraf met verschillende soorten vlees en kaas en zelf gebakken brood. Voor de kinderen was er huisgemaakte appelsap en ook de wijn kwam hier uit eigen wijngaard. Daarna probeerde we ook een echte Zuid-Tirools gerecht, dimplings met vlees, spinazie en bieten. Het smaakte heerlijk!

Gezinsvakantie Zuid-Tirol bij Roter Hahn

Deze vakantie heeft al onze verwachtingen overtroffen. We hadden natuurlijk wel de foto’s gezien op de website en dan is het altijd hopen dat het er in het echt ook zo uitziet. Het huisje was lekker groot, van alles voorzien en het uitzicht spectaculair. Natuurlijk hadden we ook het geluk dat we de eerste dagen heerlijk konden genieten van de zon en daarna natuurlijk een dik pak sneeuw. We hebben gekozen voor een ontspannen vakantie met af en toe een uitje, maar er is genoeg te doen in de omgeving. We zijn dan ook echt verliefd geworden op Zuid-Tirol en komen zeker nog eens terug.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.