betekenis namen

Waarom hebben namen betekenissen?

Een naam heeft in veel gevallen een betekenis. Dit komt uit de middeleeuwen. In die tijd kon je de betekenis nog uit de naam halen, maar tegenwoordig is dit niet meer zo. Dit wil niet zeggen dat namen geen betekenis meer hebben. Veel ouders verzinnen een babynaam op basis van een betekenis. De betekenis kan iets met hun relatie te maken te hebben, een gebeurtenis uit het leven zijn of soms volledig gebonden aan het gevoel bij het kindje zijn. Hieronder lees je verschillende betekenissen en welke naam hierbij hoort.

Betekenissen en namen

Iedere naam heeft een betekenis. In sommige gevallen heeft een naam zelfs meerdere betekenissen. Een betekenis komt meestal bij de Westerse of Oosterse cultuur uit de godsdienst vandaan. De betekenis van een naam kan ontstaan uit een bepaalde gebeurtenis in het leven of vanuit een bepaalde taal. Daarnaast kunnen babynamen met betekenis ontstaan uit de samenvoeging van meerdere namen. Ook kan het zo zijn dat ze het kindje vernoemen naar een voorouder of iemand in de familie. 

Voorbeelden van betekenissen

  • De naam Osman betekent zachte jeugd en wordt in de meeste gevallen gebruikt voor jongetjes. 
  • De naam Keiko betekent goed gemanierd en wordt in de meeste gevallen aan een meisje gekoppeld.
  • Jesha betekent God ziet, ook deze naam wordt merendeels aan een meisje gegeven.
  • Jools betekent jonge man gewijd aan Jupiter. De naam wordt meestal aan een meisje toegewezen.
  • Noah betekent rust of comfort. Deze naam kan zowel aan een jongen als een meisje gegeven worden. Dit noem je een unisexnaam.

Er zijn natuurlijk nog wel miljoenen namen met betekenissen. Krijg je een kindje en ben je op zoek naar een bepaalde betekenis? Je kunt genoeg betekenissen op het internet vinden. Daarnaast kun je altijd van twee namen één naam maken. Op die manier kun je ook twee betekenissen gebruiken.

Regels voor een babynaam

Iedere ouder heeft een vrije keuze voor het bedenken van een babynaam. Echter moet die nog altijd goedgekeurd worden door een ambtenaar. Een ambtenaar zal niet snel een naam weigeren. Dit gebeurt meestal alleen als de naam echt te moeilijk is. Probeer het daarom makkelijk te houden. 

Hoe je kindje ook gaat heten, het zal vast en zeker een mooie naam worden. Het is belangrijk dat de naam bij je familie en omgeving past. Daarnaast kun je nadenken over de generatie waarin het kindje terecht komt. Zo past hij of zij goed in de toekomstige omgeving.

Lees ook: Kiezen van de babynaam: 5 punten om jezelf af te vragen


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.