Van ledikant naar het grote bed: een hele stap!

Voor je kindje – en misschien ook wel voor jou – is het een grote mijlpaal: slapen in je eigen grote bed! Weg ledikant, weg vertrouwd holletje, maar een groot bed! Voor het ene kind zal dit zo fijn zijn, dat er totaal geen problemen zijn. Maar er zijn ook kindjes die het er best moeilijk mee hebben. Hoe pak je dit nu het beste aan?

Van ledikant naar het grote bed: voor je peuter een hele stap! Shutterstock door FamVeld

Het scheelt natuurlijk wel of je kind er gewoon zelf aan toe is, wat je kan merken aan niet meer naar bed willen, steeds uit zijn ledikant klimmen en dat soort zaken. Maar als je peuter moet verhuizen omdat er een nieuwe baby op komst is, dan wordt het toch wel een ander verhaal. Zijn holletje wordt opeens bezet door een ander!

Maak de overstap zo leuk mogelijk

Begin dan ook op tijd met overstappen, zodat je kindje zich niet verstoten voelt door de baby. Maak het nieuwe bed een uitdagende plek door te kiezen voor een mooi dekbed, gezellige kussentjes en bijvoorbeeld een levensgrote knuffel, zodat het nieuwe bed ook een lekker holletje wordt, zoals in zijn ledikant. Mooie dekbedden voor kinderen kopen is niet moeilijk, die zijn er namelijk in zoveel variaties dat er echt wel iets bijzit wat het helemaal voor je kindje is.

Krijg je peuter ook direct een nieuwe slaapkamer, dan is een kinderdekbed in dezelfde kleuren, of met bijvoorbeeld dezelfde dieren erop, een uitkomst. Maar je kan uiteraard ook een dekbed voor kinderen kopen waar de favoriete t.v.-helden op staan. Samen met je peuter het dekbed uitzoeken of de overige spulletjes is niet alleen erg leuk om te doen, maar zal ook je kindje helpen om zijn nieuwe plek in zijn hartje te sluiten.

Laat het ledikant nog even staan

Aan een nieuwe plek moet je wennen. Zet het nieuwe bed alvast klaar, maar laat ook het ledikant nog staan. Begin bijvoorbeeld eerst eens met overdag in het grote bed slapen en ’s nachts nog in het ledikantje. Of laat je kindje met spelen ook gewoon rond en op zijn nieuwe slaapplek bewegen. Zo wordt het alvast een vertrouwd hoekje. Dwing je peuter tot niets, want het bed moet een fijne plek zijn. Ga ook niets zeggen over dat het misschien eng is, zo praat je jouw zoontje of dochtertje juist angst aan waar het anders misschien niet eens aan had gedacht!

Rustig de tijd nemen

Uiteraard kun je niet verwachten dat je peuter direct in zijn bedje blijft liggen en gaat slapen. De vrijheid om zomaar het bedje uit te stappen is het niet gewend, na altijd in een ledikant te hebben geslapen. Meestal gaat dit snel weer over en zal het niet meer aan de wandel gaan. Heb geduld en forceer niets. Zo zal het het snelste goed gaan!

Lees ook: Vtech KidiMagic Starlight


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.