Inspiratietips voor een kleine kinderkamer

Inspiratietips voor een kleine kinderkamer

Is er een kleintje op komst? Niets is zo leuk als het inrichten van de kinderkamer voor je baby. Maar niet iedereen heeft een grote kamer die hij kan omtoveren tot kinderkamer. Toch wil jij je kindje zo veel mogelijk comfort geven in een leuk ingerichte kamer. Hoe maak je een kleine kamer tot de perfecte kinderkamer?

‘Klein’ hoeft helemaal niet gelijk te staan aan ‘saai’ of ‘minimalistisch’. Ook kleine kinderkamers geven je kindje en jou als ouder alle rust en comfort, mits je de ruimte slim inricht. We geven je graag vijf kinderkamer inspiratie tips.

Houd het licht

Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken dan hij in werkelijkheid is. Ook veel verschillende kleurtjes en drukke prints hebben invloed op de ruimte. Kies in plaats daarvan voor lichte kleuren. Deze laten een ruimte optisch groter lijken. Dat hoeft helemaal geen wit te zijn. Je kunt ook kiezen voor pastelkleuren zoals zachtroze en lichtblauw, voor crème of gebroken wit. Het is prima om twee kleuren te combineren, meer kleuren kan in een kleinere ruimte druk overkomen.

Wil je een paar kleuraccenten, kies dan voor accessoires die je door de ruimte verspreid. Een lampje met een gekleurde lampenkap, een een kussentjes of een gekleurd vloerkleedje bijvoorbeeld.

Verlichting in de kinderkamer

Natuurlijk daglicht geeft een ruimte een frisse uitstraling en is vaak beter dan kunstlicht. Houd het raam dan ook zo veel mogelijk vrij. Kies niet voor gordijnen die ook als ze open zijn nog een deel van het raam bedekken, maar voor raamdecoratie die je helemaal open kunt doen, zoals rolgordijnen of plisségordijnen. Je wilt natuurlijk geen inkijk in de kinderkamer, en met deze vormen van raamdecoratie bepaal je zelf de mate van lichtinval en privacy. Ook zijn ze verkrijgbaar in een verduisterende variant, zodat het altijd lekker donker is in de kamer.

Heb je een klein raam en wil je meer natuurlijk daglicht? Dan kun je er voor kiezen een uitbouw te realiseren of een dakraam te plaatsen als de kamer een schuin dak heeft. Ook daarvoor is goede, verduisterende raamdecoratie verkrijgbaar, zoals een dakraam rolgordijn en plisségordijnen.

Een goed vloerplan voor de kinderkamer

Voordat je begint met het inrichten van de kinderkamer is het verstandig een overzicht te maken van de dingen die er echt in moeten staan, zoals een wieg en een commode, en wat niet direct nodig is en ook elders in het huis kan staan. Maak een tekening op schaal van de kamer en teken daar de meubelen in. Op die manier weet je wat je wel en niet kunt kopen, en welke afmetingen meubelen maximaal kunnen hebben. Een overvolle kamer heeft weinig bewegingsruimte en is bovendien lastiger schoon te maken. Beter kun je er dan voor kiezen bijvoorbeeld de stoel voor het voeden ’s nachts in een andere ruimte te zetten.

Kies voor losse elementen

Als je een babykamer inricht, kies dan zo veel mogelijk voor losse elementen in plaats van elementen die je vastzet aan de muur of vloer. Losse elementen zijn eenvoudiger te vervangen als je kindje groter wordt en het wiegje bijvoorbeeld vervangen wordt door het bed, en de commode plaatsmaakt voor een kast of knutselhoek.

Frisse lucht

Een bedompte kamer lijkt kleiner dan een kamer waar goed geventileerd wordt. Regelmatig frisse lucht binnen laten is bovendien beter voor een goed leefklimaat. Een paar groene planten kunnen daar ook bij helpen. Bovendien werkt groen rustgevend, en rust is precies wat een kindje nodig heeft in een slaapkamer.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.