Daar zit ik dan op de bank, met mijn lieve kleine hummeltje van drie dagen oud tegen me aan. Ik voel de tranen prikken in m’n ogen en voor ik het weet barst ik in huilen uit. M’n partner kijkt me een beetje verschrikt aan en vraagt wat er aan de hand is. Heel eerlijk, ik weet het zelf niet eens precies. Het is me gewoon even allemaal teveel. De bevalling verliep totaal niet hoe ik van tevoren gedacht of gewild had, de borstvoeding loopt nog niet echt lekker en ik ben moe. Ik ben zo verschrikkelijk moe. En tegelijkertijd, als ik naar dat kleine meisje op m’n borst kijk, voel ik zo verschrikkelijk veel geluk. Ik snap er zelf even niks meer van. Gelukkig komt de kraamverzorgster even naast me zitten, stelt me gerust en legt me uit dat dit de befaamde kraamtranen zijn. Niks om me druk over te maken, maar iets waar heel veel moeders in de kraamweek mee te maken krijgen. Een kind op de wereld zetten is natuurlijk ook niet niks.
Internationale kraamtranendag
Op 3 januari is het internationale kraamtranendag, de derde dag van het nieuwe jaar, metafoor voor het nieuwe leven en de dag waarom in de kraamtijd vaak de kraamtranen te voorschijn komen. Op deze dag, op initiatief van Difrax, staan we stil bij het fenomeen kraamtranen. De komst van een kindje zet je hele wereld op z’n kop. Je kunt je er nog zo goed op voorbereiden en tientallen boeken lezen, in het echt is het toch nét anders dan jij je had voorgesteld. Een bevalling laat zich niet plannen en in die eerste weken zul je je kindje nog volledig moeten leren kennen. Elk kind is uniek en jouw aanpak van het ouderschap zul je hier op moeten aanpassen. Zelfs bij een tweede of derde kind is dit nog het geval. Tel hier de hormonen, die na een zwangerschap en bevalling nog door je lijf gieren, bij op en je begrijpt dat intense emoties en de bijbehorende kraamtranen geen gek fenomeen zijn.
Welkom in de rollercoaster
Je kraamtijd kan een behoorlijke emotionele rollercoaster zijn. Het ene moment word je overvallen door geluk, als je naar je lieve slapende kindje kijkt. Het volgende moment neemt de baby blues de overhand en twijfel je aan je kwaliteiten aan moeder, doen je borsten pijn en wil je eigenlijk alleen maar slapen. De piek van deze heftige emoties ligt vaak op de derde dag na de bevalling, waardoor je dan door het minste of geringste al in tranen uit kan barsten. Ook in de dagen die volgen kan dit nog regelmatig gebeuren. Het beste advies is om je tranen gewoon te laten vloeien. Zoek steun bij je partner en praat over je geluk, angsten en twijfels. Vaak voel jij je daarna al een heel stuk beter.
Belangrijk voor de partners
De Internationale kraamtranendag is dan ook erg belangrijk voor de partners van net bevallen vrouwen. Zij moeten namelijk weten dat kraamtranen er gewoon bij horen en kunnen helpen om het voor hun vrouw wat makkelijker te maken. Geef haar voldoende ruimte om haar emoties te tonen, geef haar een extra knuffel en kus en steun haar daar waar kan. Ook is het voor partners belangrijk om te weten dat er bij sommige vrouwen wél meer aan de hand is. Lijkt jouw vrouw langer in de kraamtranen te blijven hangen en verbetert haar humeur na een tijdje niet, maar wordt ze juist prikkelbaarder, slaapt ze slechter en lijkt ze neerslachtig? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Het kan namelijk zo zijn dat ze last heeft van een postnatale depressie. Praat er ook vooral met haar over en zoek samen hulp als dat nodig is.
Ga goed om met de kraamtranen
Tijdens mijn eerste kraamweek overvielen de kraamtranen mij (en mijn partner) ontzettend en ik wist dan ook niet goed hoe ik er mee om kon gaan. Gelukkig gaf mijn kraamverzorgster mij goede handvatten hiervoor. Tijdens mijn tweede kraamweek was ik hier dan ook een stuk beter op voorbereid. Ik schrok niet meer van de enorme huilbuien en liet mijn tranen de vrije loop. Ik nam veel meer tijd voor mezelf en stelde het kraambezoek uit, zodat ons gezinnetje tijd had om te wennen aan ons nieuwste lid. Hierdoor voelden de kraamtranen veel minder heftig. Het advies wat ik je dan ook mee wil geven is: zorg goed voor jezelf en laat je tranen stromen. Kraamtranen horen er nou eenmaal bij, maar trek ook aan de bel als jij je zorgen maakt. Zo kun je zo snel mogelijk optimaal genieten van je gezin.
Justmama says:
Mooi geschreven, goed om ook dit soort verhalen te vertellen.
Justmama onlangs geplaatst…5 gewoontes die voor uitputting zorgen bij moeders