geboortelijst voorbereiding

De geboortelijst; Alles wat je (niet) nodig hebt voor de komst van je eerste baby

De geboortelijst samenstellen is een overweldigende en tijdrovende taak voor ouders in spe. Het aanbod aan babyartikelen lijkt oneindig en wanneer je alles wat je wordt aangeraden ook zou aanschaffen, dan komt dat best duur uit. Daarom stel je best de vraag: ‘Wat is essentieel? Wat hebben we echt nodig?’ Dat is natuurlijk voor elk gezin anders. Ergobaby, de producent van ergonomische babyartikelen voor pasgeborenen, helpt je alvast graaf op weg en geeft tips over hoe je op een slimme manier je geboortelijst kunt samenstellen.

Voorbereiding is alles

Een eerste tip om het bos door de bomen te blijven zien is een paar categorieën vastleggen: van voeding en verzorging tot vervoer en kinderkamer. Per thema kan je nadien bepalen wat voor jou een “must” is en wat een “nice to have”. Het is hoe dan ook verstandig om ten rade te gaan bij andere ouders, familieleden en vrienden die een gelijkaardige levens- en opvoedingsstijl als de jouwe hebben. Zij kunnen wellicht een hulp zijn en mee inschatten wat voor jouw gezin het best zal werken. Hierbij alvast enkele essentiële zaken op die zeker een plekje op jouw geboortelijst zouden mogen krijgen, maar evengoed enkele items die optioneel zijn en afhangen van jouw persoonlijke voorkeur en levensstijl.

Verzorging

 • Babykleding. Niets is leuker dan de kleerkast van je kleintje al voor de geboorte vullen met leuke outfits. Start alvast met basis babykleding, zoals rompertjes, broekjes en truitjes. Een tip is om niet alles in de kleinste maatjes te kopen maar ook al verder vooruit te denken, want voor je het weet past je baby’tje niet meer in die eerste kleertjes.
 • Luierbenodigdheden en luiertas. Voorzie naast een verzorgingskussen ook voldoende luiers, doekjes en luiercrème. Het is trouwens praktisch om een draagbare luiertas te hebben die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.
 • Optioneel: babybadje. Je baby in bad steken is vaak een ontspannende en rustgevende activiteit. Je kunt zeker een babybadje aanschaffen, maar eigenlijk is dit geen “must”. Je kunt je baby immers ook in de gootsteen of in een plastic wasmand wassen, of gewoon met jezelf mee in bad nemen.
 • Optioneel: luier-emmer. Een luier-emmer voor aan de verzorgingstafel is niet echt nodig, je kunt je luiers ook meteen in de vuilnisbak werpen.

Voeding

 • Voedingsbenodigdheden. Koop zeker flesjes, spenen en flesvoeding. Als je borstvoeding geeft heb je ook een borstkolf en bewaarzakjes nodig.
 • Kinderstoel. Van zodra je kleintje al wat groter wordt, betrek je die graag mee aan tafel. Je zult merken dat je baby vrij snel uit zijn babyzitje groeit. Daarom is het slim om een meegroeistoel aan te schaffen. Zo is er de 3-in-1 hoge kinderstoel: die transformeer je van een babyzitje tot een kinderstoel met of zonder blad, én kan later ook als trapje voor in de keuken dienen.
 • Optioneel: voedingskussen. Wanneer je baby nog piepklein is, is een voedingskussen een “nice to have”. Het voedingskussen biedt maximaal comfort tijdens de voeding voor zowel baby als ouder.
 • Optioneel flessensterilisator. Het is niet nodig om je flesjes in een flessenhouder te steriliseren. Je kunt ze ook gewoon afwassen met kokend water. Het is niet nodig om je flesjes in een flessenhouder te steriliseren. Je kunt ze ook gewoon afwassen met kokend water.

.

Vervoer

 • Kinderwagen. Een kinderwagen is een onmisbaar item op de geboortelijst omdat het een veilig en comfortabel vervoersmiddel is. Een kinderwagen moet stabiel zijn en aangepast aan het terrein waarop je hem zult gebruiken. Een Metro+ van Ergobaby is een slimme keuze, Deze compacte kinderwagen met newborn-stand is geschikt voor eender welk terrein, en heeft een extra ruime opbergmand voor al wat je onderweg nodig hebt.
 • Draagzak. Een draagzak is ideaal voor ouders die graag hun handen vrij hebben, terwijl hun baby wel geborgen is. Daarbij is het een praktische optie tijdens het reizen of wanneer je met je baby op pad gaat. Kies voor een ergonomische draagzak die de juiste ondersteuning biedt voor de rug en heupen van de ouder en het kindje. De draagzakken zijn er in verschillende modellen en materialen, en bieden maximaal ergonomisch comfort
 • Autostoel. Ook een autostoel is een must voor de meeste gezinnen. Ga voor een veilig model dat voldoet aan de wettelijke vereisten en geschikt is voor het gewicht en de grootte van je baby. Het is handig om te investeren in een exemplaar waar je kleintje voor een langere periode veilig en comfortabel inzit.

.

Kinderkamer

 • Babybedje. Zorg voor een veilig babybedje, matrasje en beddengoed. De slaapzakjes en swaddlers zijn er voor pasgeborenen tot peuters van twee jaar.
 • Babyfoon. Met een babyfoon in de kinderkamer leg je met een gerust gevoel je kleintje te slapen.
 • Wipstoeltje. In een wipstoeltje met speelboog kan je baby zich uren vermaken, terwijl jij als ouder ook even de handen vrij hebt. De ergonomische wipper groeit met je baby mee, het is een comfortabele relax voor pasgeborenen, maar kan ook door peuters als stoeltje gebruik worden.
 • Optioneel: co-sleeper. Een reisbedje is een handige extra voor als je baby vaak mee op reis gaat.

.

De geboortelijst

Met deze geboortelijst ben je al goed voorbereid op de komst van je eerste baby. Vergeet niet dat elk gezin anders is en dat sommige items voor de ene ouder noodzakelijk zijn, terwijl ze voor de andere ouder optioneel zijn. Het is evenmin nodig om altijd alles nieuw te kopen. Hoor zeker eens rond bij familie en vrienden waarvan de kinderen al wat ouder zijn. Tweedehandsspullen zijn vaak nog in een erg goede staat én vriendelijker voor de portemonnee van nieuwe ouders in spe.

Lees ook: 8 tips babyuitzet voor kersverse ouders

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.