Baargoud

Baargoud: symbolische sieraden bij de geboorte

Als kersverse moeder komt er veel op je af. Tussen de slapeloze nachten is het zoeken naar een goede balans tussen zorgen voor je baby en zelfzorg. Maar te midden van al deze nieuwe ervaringen en emoties, is er ook een mooie traditie die al eeuwenlang wordt gekoesterd: baargoud. Baargoud is meer dan zomaar een sieraad dat gegeven wordt na de bevaling. In dit artikel duiken we dieper in op de betekenis en waarom het voor veel moeders een zeer waardevol sieraad is.

Symbolische herinnering

Baargoud is al eeuwenoude traditie, waarbij de partner een mooi sieraad geeft aan de pas bevallen moeder. Maar de laatste jaren wordt het weer steeds populairder. Baargoud, ook wel werpgoud genoemd, kan een eenvoudig sieraad zijn, een 14 karaat gouden ring, tot een speciaal erfstuk. Dit symbolische cadeau kan ook van familie of vrienden gegeven worden. Wat baargoud extra bijzonder maakt, is niet het materiële kant, maar vooral de emotionele waarde van het sieraad. Het vertegenwoordigt de liefde, toewijding en doorzettingsvermogen van een moeder tijdens een van de meest uitdagende maar tegelijkertijd meest lonende ervaringen in haar leven. Dat maakt het voor veel moeders dan ook een heel bijzonder sieraad. Het dragen ervan kan troost bieden tijdens moeilijke momenten, een glimlach op hun gezicht toveren bij het herinneren van de geboorte van hun kind, en hen eraan herinneren hoe sterk ze zijn als vrouw en als moeder.

Eeuwenoude traditie

Baargoud heeft het een lange geschiedenis die zo ver teruggaat tot aan de oudheid. In veel oude culturen over de hele wereld werden moeders al beloond met gouden sieraden, speciale amuletten of talismannen na de bevalling. Deze sieraden waren een vorm van bescherming voor de moeder en het kind. In andere culturen staan deze sieraden symbool van vruchtbaarheid, liefde en geluk. Deze traditie heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld, maar de essentie ervan – het vieren van nieuw leven – blijft natuurlijk nog altijd onveranderd.

Baargoud in de 21e Eeuw

Tegenwoordig heeft het baargoud ook een eigentijdse draai gekregen. Zo worden niet alleen traditionele sieraden aan de moeders gegeven. Van zelf ontworpen gouden oorstekers tot gepersonaliseerde kettingen met de initialen van hun kinderen of armbanden met geboortestenen. Er zijn talloze opties om de band tussen moeder en kind vorm te geven. Natuurlijk hoeft dit ook niet een sieraad van goud te zijn. Het belangrijkste is dat het pas bij de smaak van de moeder.

Doorgeven van baargoud

Een bijzondere bijkomstigheid van baargoud is dat deze sieraden na een aantal jaren ook weer een betekenisvol cadeau is voor de dochter, schoondochter of kleinkind. Dit kan natuurlijk ook verschillende mijlpalen in het leven van het kind gegeven worden. Denk hierbij aan het worden van 18 jaar, het behalen van een diploma of het moment waarop je kind zelf zwanger of bevallen is. Zo leeft de symboliek van het baargoud nog generaties door.

Uitgelichte foto: Dreamstime.com

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.