Hoe ontdek je welke wijn je lekker vind?

Hoe ontdek je welke wijn je lekker vindt?

Drink je graag een wijntje als je samen met vrienden gaat eten of een avondje bij iemand thuis zit? Dan is het handig om te weten welke soort je lekker vindt. Als je nog niet zo lang wijn drinkt, ben je misschien nog op zoek naar je persoonlijke wijnsmaak. Daarom bieden wij je de helpende hand en vertellen je hoe jij kunt ontdekken welke wijn jij lekker vindt.

Zoek uit welke druif je het lekkerst vindt

Of je nu wijn lust of niet, je weet ongetwijfeld dat deze drank gemaakt wordt van druiven. Er zijn alleen allerlei verschillende soorten druiven waarvan wijn gemaakt wordt. Wie benieuwd is welke wijn hij lekker vindt, kan het beste eerst uitzoeken welke druif hij het lekkerst vindt. De beste manier om dit te doen, is door verschillende soorten te proberen. Houd voor jezelf bij welke wijnen je gedronken hebt en geef aan wat je ervan vindt. Als je meerdere wijnen uitgeprobeerd hebt, ontdek je misschien dat je een voorkeur hebt voor een specifieke druif.

Probeer wijnen uit verschillende landen

Blijkt uit je notities dat je wijnen van een specifieke druifsoort het lekkerst vindt? Dan ben je er nog niet. Veel druivensoorten groeien namelijk in verschillende landen. Neem bijvoorbeeld de Grenache, de druif waarvan onder andere Chateauneuf-du-Pape gemaakt wordt. Gezien de naam verwacht je misschien dat hij alleen in Frankrijk groeit, maar dat is niet het geval. De Grenache groeit namelijk in warme, droge gebieden. Hierdoor kun je hem niet alleen in Zuid-Frankrijk tegenkomen, maar ook in Spanje, Zuid-Amerika, Californië en Australië.

Ondanks dat het om dezelfde druifsoort gaat, zit er vaak verschil in de smaak. Zo proeft een wijn van een Franse Grenache-druif anders dan van de Spaanse Grenache-druif. Wil je bepalen welke je het lekkerst vindt? Koop dan flessen van dezelfde druifsoort uit verschillende landen. Drink ze niet fles voor fles leeg, maar proef de verschillende wijnen tegelijkertijd. Door er voor jezelf een soort proeverijtje van te maken, ontdek je welke je het lekkerst vindt. Omdat je tegelijkertijd meerdere flessen aanbreekt, kun je eventueel je vrienden uitnodigen om samen te proeven. Het is leuk om er een ‘blinde’ proeverij van te maken. Doordat je niet weet welke wijn je proeft, kun je geen vooroordelen hebben.

Verdiep je in de makers van de wijn

Weet je inmiddels ook uit welk land je een druifsoort het lekkerst vindt? Dan denk je misschien dat jij je persoonlijke wijnsmaak gevonden hebt. Je bent inderdaad goed op weg, maar er is eigenlijk nog één laatste stap die je moet doorlopen. Naast de verschillende druifsoorten en landen waar de wijnen vandaan komen, zit er ook verschil in de makers. Je verwacht misschien dat een rosé van de druif Syrah uit Frankrijk altijd hetzelfde smaakt, maar dat is niet het geval. De maker kan er namelijk zijn eigen twist aan geven. Probeer daarom ook wijnen van verschillende makers uit om te ontdekken wat je persoonlijke wijnsmaak is.

Lees ook: Champagne, een heel bijzonder drankje

Photo Dreamstime.com

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.