Waarom je kinderen naar de kinderopvang brengen een heel goed idee is

Waarom de kinderopvang goed is voor je kinderen

Je kindje naar de opvang brengen? Grote kans dat je daar in het begin helemaal niet aan moet denken. Het liefst ben je 24/7 bij je kind, maar helaas: de realiteit betekent dat je waarschijnlijk weer (deels) aan het werk moet wanneer je bevallingsverlof afgelopen is. Hoe ga je dat doen?

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders hun kindje(s) naar de opvang brengt. Dit is zowel informele opvang zoals ze dat noemen, zoals opa en oma, of de formele opvang, zoals de kinderopvang of het kinderdagverblijf. Ook al vind je het zelf lastig; het is heel goed voor je kind(jes). Waarom kinderopvang regelen belangrijk is, lees je in dit artikel.

Kinderen leren ontzettend veel op de kinderopvang

Je kunt de kinderopvang namelijk ook wel zien als een goede en veilige plek waar je kindje van alles leert, voordat hij of zij naar school kan en mag gaan. Op de kinderopvang zijn namelijk veel andere kindjes en volwassen mensen waar je kind(eren) mee om moeten leren gaan. Dat is één van de grootste voordelen van kinderopvang regelen: het is goed voor de sociale ontwikkeling van een kind. Ze worden namelijk sociaal gezien veel geprikkeld.

Waar ze thuis alleen te maken krijgen met ouders of verzorgers en eventueel broers of zussen, zien ze op de kinderopvang mensen die totaal nieuw voor ze zijn. Daarbij zijn de pedagogische medewerkers die op een kinderopvang werken in Nederland opgeleid om de kinderen te ondersteunen en te stimuleren in hun sociale ontwikkeling. Hier leert een jong kind dus al heel veel voordat het leven in de echte wereld voor ze begint.

Er is altijd wel een opvang bij je in de buurt

Wat ook heel fijn is om te weten, is dat er altijd wel een kinderopvang bij je in de buurt te vinden is. Verspreid over heel Nederland vind je honderden kinderdagverblijven waar je uit kunt kiezen. Woon je bijvoorbeeld in Utrecht, dan kies je voor een kinderopvang Utrecht en woon je in Groningen, Rotterdam of Enschede, dan ga je voor een kinderopvang daar in de buurt. Zorg dat je er op tijd bent om zeker te weten dat er een plekje vrij is.

Hoewel dit niet direct een voordeel lijkt te zijn voor kinderen is dat het wel. Juist omdat ze zoveel leren op zo’n plek is het een fijn idee dat zo’n verblijf altijd in de buurt te vinden is. Op die manier is het ook voor de ouders eenvoudig om eerst een keer een dagje of langer uit te proberen – puur om te kijken hoe het voor henzelf en voor het kindje is. Daarbij is het ook een prettig idee dat je weet dat je kind nooit ver weg is en tegelijkertijd op een veilige plek aan het groeien is.

Ook voor motorische ontwikkeling is kinderopvang goed

Ongeacht de leeftijd van je kind is er nog een reden op het gebied van ontwikkeling waarom de kinderopvang een goede keuze is: het is namelijk goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Dat komt omdat ze al spelenderwijs leren hoe ze met hun lichaam kunnen bewegen en wat er zoal mogelijk is. Er wordt gespeeld, gedanst, getekend, geknutseld en ga zo maar door. Stuk voor stuk activiteiten waarbij de motoriek een boost krijgt. Dat is voor ieder kind goed.

Daarbij leren ze direct hoe ze creatief moeten zijn. Je kunt op jonge leeftijd vaak al zien waar een kindje wel of niet goed in is en wat hij of zij leuk vindt om te doen. Op de kinderopvang wordt er per individu gekeken naar wat er wel of niet past. De activiteiten die worden gedaan zijn altijd bedoeld als een goede basis voor de ontwikkeling van een kind; met natuurlijk het nemen van voldoende rust tussendoor.

Kinderopvang is vooral ook erg leuk voor kindjes

Natuurlijk is het voor jou als mama belangrijk dat je kindje in goede handen is en dat hij of zij zich kan ontwikkelen. Je merkt al gauw wat de opvang doet en je ziet je kind gewoon groeien. Hoe bijzonder is het om dat te zien? Daarbij is het ook heel fijn om te weten dat de kinderopvang natuurlijk meer is dan alleen leren, hoe belangrijk dat ook is. Het is vooral ook erg leuk voor kinderen.

Ze ontmoeten er nieuwe mensen, kunnen spelen met andere kindjes, ondernemen allerlei leuke activiteiten en zijn constant bezig met zichzelf ontwikkelen op een leuke en leerzame manier. Wat wil je als moeder nog meer? Het is voor jezelf belangrijk om een kinderopvang te kiezen waar jij je fijn bij voelt. Zoek dus op tijd naar een opvang die bij je past, zodat jij je kindje met een gerust hart weg kunt brengen.

Image by pressfoto on Freepik

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.