Kindervuurwerk bestaat niet

Kindervuurwerk bestaat niet

Bijna is het zover… 2023! Tijd om op een knallende manier afscheid te nemen van 2022. Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar: bijna de helft van de jonge vuurwerkslachtoffers raakte afgelopen jaar gewond door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes onder vallen. F1-vuurwerk is mede daarom verboden voor kinderen onder de 12 jaar oud. Maar weinig mensen weten dat, ziet het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie en VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, pleiten samen voor het terugdringen van het aantal vuurwerkongevallen. Het ministerie start daarom dit jaar de bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’.

Een ‘onschuldig’ sterretje

Afgelopen jaar, toen er sprake was van een algeheel vuurwerkverbod, steeg het letsel door categorie F1-siervuurwerk, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Want ook al gold er een vuurwerkverbod, F1-siervuurwerk (zoals sterretjes, grondtollen en fonteintjes) was wél toegestaan. 72% van de slachtoffers van F1-vuurwerk was afgelopen jaarwisseling jonger dan 15 jaar, waarvan bijna tweederde onder de 10 jaar. Voor VeiligheidNL en het ministerie aanleiding om de kennis over F1-siervuurwerk onder ouders van jonge kinderen te vergroten. 

F1-siervuurwerk afsteken is verboden voor kinderen onder de twaalf jaar. Martijntje Bakker, directeur VeiligheidNL: “Dit komt omdat een kind onder de twaalf jaar oud nog geen goed besef heeft van gevaar. Ook de motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld om veilig met siervuurwerk om te gaan. Een ‘onschuldig’ sterretje kan tot wel 1100 graden worden.” 

Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: “Siervuurwerk hoort voor veel mensen bij de jaarwisseling. Maar het zorgt ook elk jaar weer voor veel letsel en overlast, ook bij jonge kinderen. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen en de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Kindervuurwerk bestaat niet.”

2022 eindigt goed als je weet wat je doet

De campagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’ moet kennis bij ouders van jonge kinderen vergroten. In de aanloop naar oudejaarsavond besteden daarom verschillende influencers aandacht aan dit onderwerp. Vanaf 23 november kunnen ook alle basisscholen in Nederland weer gratis gebruikmaken van het lespakket ‘4VuurwerkVeilig’. Dit lespakket maakt leerlingen van groep 7 en 8 bewust van de gevaren van vuurwerk en geeft ze tips voor een veilige jaarwisseling. Aan het lespakket is dit jaar een 4VuurwerkVeilig-certificaat toegevoegd. Alle kinderen die het lespakket hebben gevolgd ontvangen het certificaat als bewijs. Door het mee naar huis te nemen, wordt het gesprek over veilig vuurwerkgebruik tussen ouder en kind gestimuleerd en wordt de kennis over dit onderwerp vergroot. 

Verantwoord knallen: zo mag het wel

Vanaf 12 jaar is het toegestaan om F1-siervuurwerk te kopen en af te steken, maar dan wel op een veilige manier. Om oogletsel te voorkomen wordt geadviseerd om altijd een vuurwerkbril te dragen bij het kijken naar en het afsteken van dit fop- en schertsvuurwerk. Een open vlam kan het product snel doen ontvlammen. Gebruik daarom waar mogelijk een aansteeklont. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing en volg deze op. Voor oudejaarsvuurwerk, F2, geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Houd tijdens het afsteken afstand van mens en dier. Bij F1-siervuurwerk minimaal 1 meter en bij F2-siervuurwerk minimaal 8 meter. Overige tips over veilig vuurwerkgebruik staan op de website van de vuurwerkbranche: www.veiligvieren.nl

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.