Zonnebril

Poets je zonnebril maar op, dit zijn de feiten en fabels

We kunnen nu wel stellen dat de lente is aangebroken. De zon schijnt al lekker en daarom is het ook weer tijd om je zonnebril op te poetsen. Naast een onmisbaar accessoire, dient je zonnebril in de eerste plaats natuurlijk voor bescherming van je ogen. We vergeten nog wel eens dat de zon net zo slecht is voor de ogen als voor de huid. Door de ogen goed te beschermen kunnen versnelde vorming van oogaandoeningen en snelle veroudering van de ogen voorkomen worden. Vandaag zetten we de feiten en fabels over zonnebrillen op een rij.

Poets je Zonnebril maar op, dit zijn de feiten en fabels 
Shutterstock_door Jacob Lund

Feit of Fabel?

1. Het is belangrijker om een zonnebril te dragen in de zomer dan in de winter

Fabel: Vaak wordt de zonnebril pas weer opgezet bij de eerste zonnestraal. Maar wist je dat op een bewolkte dag zeker nog 50% van de UV-stralen door het wolkendek heen dringt? De zonkracht hangt dus niet af van de temperatuur. Ook op een heldere, koude dag kan de zonnekracht net zo hoog zijn als op een warme, zomerse dag. En wanneer je op de piste staat, is de weerkaatsing van de lichtstralen zelfs nog feller dan normaal. Sneeuw heeft namelijk de functie van een spiegel: het weerkaatst de felle zonnestralen. Tijdens de wintersport is extra bescherming tegen lichtinval dus essentieel.

2. Een dure zonnebril beschermt je ogen beter dan een goedkope

Fabel: Het gaat natuurlijk niet om de kosten, maar of hij voldoende bescherming biedt tegen UV-straling. Met UV400 ben je er zeker van dat een zonnebril de schadelijke stralen grotendeels blokt. Daarnaast moeten zonnebrillen binnen Europa voldoen aan het CE-keurmerk, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit CE-keurmerk zegt iets over de hoeveelheid licht die een bril doorlaat. Hierbij biedt CE 0 de minste bescherming, geschikt voor bijvoorbeeld bewolkt weer in de stad, en biedt CE 4 bescherming bij extreem hevig licht, zoals in het hooggebergte. Een zonnebril met UV400 en CE 3 is aan te raden voor algemeen gebruik. Een goedkope zonnebril biedt dus dezelfde bescherming als een dure, zolang de UV-filter en het CE-keurmerk maar in orde zijn.

Zonnebril

Tip; koop nu en nieuwe zonnebril bij Specsavers en ontvang een 2e bril gratis .

3. Het maakt niet uit welke kleur brilglazen je draagt

Fabel: naast een brede diversiteit aan monturen, is er ook keuze uit verschillende kleuren glazen voor zonnebrillen. Maar kijk je ook anders de wereld in als je door andere kleuren glazen kijkt? Zicht wordt hier zeker door beïnvloed en bepaalde kleuren zijn beter geschikt voor verschillende weersomstandigheden of activiteiten. Roze glazen verhogen bijvoorbeeld de zichtbaarheid en het contrast, terwijl bruine glazen geschikt zijn voor wisselende weersomstandigheden en alle buitenactiviteiten.

4. Polariserende glazen bieden een betere bescherming

Fabel: polasiserende glazen hebben te maken hebt met ‘horizontale schittering’ – bijvoorbeeld op het water, op het strand, in de sneeuw, hoog in de bergen of juist bij laagstaande zon. Met een polariserende bril kijk je dan een stuk rustiger. Daarnaast zorgen deze glazen voor een veel scherper en contrastrijker beeld. Het is dus niet zo dat polariserende glazen je ogen beter beschermen, want een normale zonnebril met UV-bescherming volstaat ook.

Zonnebril

5. Kleine kinderen hebben geen zonnebril nodig

Fabel; ook kinderen moeten eigenlijk altijd een zonnebril dragen, vooral als zij buiten spelen. De pupillen van kinderen zijn namelijk groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor UV-straling. Ook babyogen moeten van meet af aan beschermd worden tegen de zon en hiervoor is een zonnehoedje alleen niet genoeg. Koop voor kinderen daarom nooit (speelgoed)zonnebrillen zonder goede UV-filter, maar ga voor een bril met sterke kunststof glazen. Oogartsen raden aan om kinderen zo snel mogelijk te laten wennen aan een zonnebril, om zo oogschade te voorkomen.

Heb jij al een nieuwe zonnebril gekocht voor deze zomer?


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Samenwerking

Voor meer informatie: www.specsavers.nl

Spread the love

6 thoughts on “Poets je zonnebril maar op, dit zijn de feiten en fabels

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.