Mannenkleding; Hemd, shirt, overhemd of blouse?

Mannenkleding; Hemd, shirt, overhemd of blouse?

De kledingkast van een man ziet er over het algemeen vrij simpel uit; wat broeken, t-shits, trui, misschien een vest of colbert en overhemden, of shirts of hemd??? Hierover hebben wij thuis nog wel eens discussie over. Moet is nu zijn overhemd strijken of noem je dat eigenlijk gewoon een hemd? Om voor eens en voor altijd van de discussie af te zijn, hierbij de uitleg!

Blouse of Overhemd?

Als je gaat google op blouse of overhemd kom je er al snel achter dat hier over flink op los over gediscuseerd wordt en dat men er toch niet echt over eens kunnen raken.

Wikipedia zegt; Een overhemd of kortweg hemd is een kledingstuk voor het bovenlichaam gedragen door mannen. Een vergelijkbaar kledingstuk voor vrouwen wordt bloes of blouse genoemd.

Dat zou ikzelf ook in eerste instantie denken, maar toch kunnen je het in de spreektaal ook hebben over een overhemd. Voor het einde van de 19e eeuw droegen namelijk alleen mannen een blouse en werd dit pas veel later opgenomen in de vrouwengarderobe. Vrouwen droegen deze boven een (lange) rok en later op ook op broeken.

Nu is het verschil tussen een blouse en een overhemd ook wel te zien, want de blouse voor vouwen heeft de knoopjes aan de linkerzijde zitten en bij de mannen zitten de knopjes van het overhemd rechts.

Bloes of Blouse

Bloes of Blouse?

In het Nederlands zeggen we eigenlijk bloes, maar toch schrijven we het op de Franse manier correct, namelijk blouse. Als je het opzoekt in het Nederlands WikiWoordenboek, dan kom je ook het woord bloezen tegen en wil zeggen ‘het bollend overhangen van kledingstukken’. Dit komt omdat je en blouse eigenlijk draagt door het in de broek weg te stoppen en het dan weer een beetje teruggetrokken wordt, zodat het lichtjes opbolt. Tegenwoordig wordt die look vooral met vrouwenmode geïdentificeerd, vandaar dat de blouse een echt vrouwelijk kledingstuk geworden is.

Overhemd of hemd?

Zelf denk ik bij een hemd aan ondergoed, vandaar ook de naam OVERhemd. Je draagt het dus ook als kledingstuk over je hemd heen. Toch wordt een overhemd tegenwoordig ook wel simpel hemd genoemd. En dan noem je een hemd dan weer een ONDERhemd. Snap je hem nog?

Shirt of Overhemd?

Dan tot slot nog de verwarring shirt en overhemd. Mijn vriend zegt dat een shirt een overhemd is zonder borstzakje, maar dat kan ik niet echt terugvinden. Borstzakjes zatten vroeger met name op de   “werk-overhemden”. Zo’n borstzakje is namelijk ideaal om een notitieblokje of pen snel bij de hand te hebben. Vroeger hadden alleen de smoking-hemden geen borstzakje. Maar tegenwoordig vind je bijna veel overhemden zonder met borstzakjes. Dit zijn met name de slimodellen of als je een colbert over je hemd heen draagt.

Draagt jouw man graag een overhemd?

SamenwerkingFoto’s: Olga Rusinova / Shutterstock
Foto borstzakje; Overhemden.com

Spread the love

35 thoughts on “Mannenkleding; Hemd, shirt, overhemd of blouse?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.