5 dingen die je niet wist over sproeten!

Sproeten! 5 dingen die je niet wist

Hoewel sproeten één de zeven schoonheden is, is niet iedereen blij met zijn of haar sproeten. Zonde, want de meesten vinden sproetjes vooral mooi en aantrekkelijk! En ze zijn eigenlijk best bijzonder. Lees in deze blog alles wat je nog niet wist over sproetjes!

1. Je wordt niet geboren met sproeten

Waarschijnlijk heb je er nooit bij stilgestaan, maar niemand wordt geboren met sproeten. Heb je wel eens een pasgeboren baby’tje gezien met sproetjes? Nee, pas nadat je huid wordt blootgesteld aan zonlicht krijg je van die schattige sproetjes.

2. Gen voor rood haar en sproeten

Sproeten zijn erfelijk. Het gaat om het gen MC1R dat bepalend is voor de pigmentatie van de huid en de haarkleur. De afwijkende vorm geeft de aanleg tot rood haar en sproetjes. Het wijkt af als het teveel melanine produceert.

Als het gen niet actief is. maakt je lichaam een stofje aan genaamd phaeomelanine, waardoor de kans op sproetjes toeneemt en je vaak ook blond haar hebt. Als het een actief gen is, maakt je lichaam de stof eumelanine aan, waardoor je huid beter beschermd is tegen zon en je vaak ook donker haar hebt.

3. Sproeten werken als sunblock

Sproeten zijn kleine stukjes huid die een hoog level van Melanine bevatten. Dit bepaalt de kleur van je ogen, huid en haar. Melanine maakt bepaalde delen van je huid dus donkerder, waardoor ze werken als een natuurlijke bescherming tegen de zon. Bij sommige mensen is dit gelijkmatig over de huid verspreid. Bij anderen hoopt het zich op, waardoor je sproetjes krijgt op je gezicht.

4. Sproeten zijn één van de 7 schoonheden

Veel mensen vinden sproetjes mooi en aantrekkelijk. Ze worden van oudsher beschouwd als één van de 7 schoonheden in het gezicht. De andere 6 zijn:

  • Spleetje tussen de voortanden;
  • Kuiltjes in de wangen en/of kin;
  • Lichte ogen met donker haar of donkere ogen met licht haar;
  • Lange, gekrulde wimpers;
  • Moedervlekje boven de lip;
  • Amandelvormige ogen.

5. Hoe kom je van sproeten af?

Er zijn manieren om sproeten te verminderen of verwijderen. Er is crème die de sproeten bleekt. Ook kun je sproeten verwijderen met een pigmentlaser. Een behandeling met IPL of de Alexandrite laser zorgen voor het verminderen of verwijderen van de sproeten. Het licht wordt geabsorbeerd door het overtollige pigment in de huid, waardoor dit wordt vernietigd en afschilfert. Op de website van Huidtherapie Utrecht kun je alles lezen over de behandeling. Meestal is slechts één behandeling nodig, soms twee, slechts zelden meer. De kans op littekenvorming is gering. Dit is een eenvoudige en veilige procedure met een hoog slagingspercentage.

Heb jij sproetjes?

Foto’s: Irina Bg – Shutterstock.com

Spread the love

36 thoughts on “Sproeten! 5 dingen die je niet wist

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.