Welkom bij de Mini Piepershow! Zo werden wij afgelopen maandagavond welkom gegeten in De School in Amsterdam. Hier kregen we een driegangenaardappeldiner aangeboden, bereid door 12 minichefs in spé, onder leiding van TV-Chef Hugo Kennis. Extra speciaal, want één van deze minichefs was onze eigen pieper.
Afgelopen zondag ging onze oudste dochter mee op de tweemiddaagse, culinaire pieperontdekkingsreis met de naam Mini Piepershow. Een initiatief van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) om ouders te motiveren vaker met hun kinderen de keuken in te duiken en samen een gezonde aardappelmaaltijd te maken.
Van het land tot op het bord
Voordat wij aan tafel konden, hadden de kinderen er al een hele dag op zitten. Want de aardappelen waarmee ze gingen koken, moesten ze zelf eerst rooien bij de boer op het land. Gezellig in een busje vertrokken ze zondagochtend richting een echte aardappelboer in Nieuw-Vennep. Dat de aardappelen van het land komen, dat wist onze pieper gelukkig wel. Vorig jaar hadden we nog een bezoekje gebracht aan de boerderij van de enige echte BoerderijChips.
Weer terug in het restaurant De School moesten de handen uit de mouwen gestoken worden. Onder leiding van TV-Chef (en finalist Expeditie Robinson) Hugo Kennis moesten alle gerooide aardappelen natuurlijk ook geschild worden. Ook leerden ze de beginselen van het serveren, want naast het bereiden van een driegangenmenu, zouden de kinderen morgen ook zelf alles uitserveren.
Mini Piepershow
Maandagavond was het dan zover. Meteen uit school zetten we onze dochter af bij het restaurant De School. Gelukkig zat daarnaast ook een prima café, waar wij wat konden drinken, terwijl zij, samen met de andere piepers, het driegangenmenu konden gaan voorbereiden.
Om 18.00 uur mochten wij plaatsnemen aan de lange tafels en werden we allemaal welkom geheten door Hugo. De Piepers werden daarna meteen aan het werk gezet voor het voorgerecht; gevulde aardappel met aardappelsalade, dragoncrème, citroen en gerookte zalm.
De gerechten zagen er niet alleen erg mooi uit, maar smaakten ook verrukkelijk. De kinderen had goed hun best gedaan. Het hoofdgerecht was aardappelgnocchi met stukjes worst, gepofte paprika-tomatensaus en krokante aardappelcrunch. Al een favoriet aardappelgerecht bij ons in huis. Alleen hebben we dat nog nooit zelf gemaakt. Ook moeten wij nog wel even werken aan de uitspraak. Het is namelijk geen “gnotsjie”, maar “njokkie”.
Zoals beloofd zouden we een driegangenaardappelmenu voorgeschoteld krijgen; dus ook het toetje bevatte aardappel en wel in de vorm van een aardappelchocoladetaart met 3 soorten chocolade en krokante pecannoten, praline en frambozen. Dat smaakte prima en kan ik iedereen aanbevelen om eens te maken.
Het was voor ons allemaal een zeer leuke ervaring. Wij hebben heerlijk gegeten en onze minipieper heeft 2 geweldige dagen gehad waarin ze veel heeft geleerd en zelfs al een beetje weet wat ze later wil worden; serveerster. Maar nu gaan we eerst thuis lekker de keuken in en zeker het “njokki” gerecht heel snel zelf nog een keertje maken.
Over Power to the Pieper
De Mini Piepershow is onderdeel van de doorlopende ‘Power to the Pieper’-campagne van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Hierbij wordt niet alleen de aardappel in het zonnetje gezet, maar proberen zij vooral de jonge Nederlander meer aan het koken te krijgen. Kinderen zijn de toekomst en plezier krijgen in het ontdekken van verse producten en leren koken, draagt positief bij aan het ontwikkelen van gezond eetgedrag; ze leren waar het eten vandaan komt, koken mee en genieten op die manier meer van een maaltijd.
Foto’s met dank aan PRSSKD en FoodCabinet
Petra says:
Hoe leuk!!
Nicole Orriëns says:
Wat leuk zeg! Vooral dan ‘van het land op het bord’ principe vind ik bijzonder. Zo zie je nog eens waar je eten vandaan komt.
Anja says:
Wat een gaaf idee zeg! Jammer dat mijn kinderen hier al te oud voor zijn, is echt super. En die gerechten zien er heerlijk uit. Aardappelchocoladetaart lijkt me heel bijzonder.
lodi says:
Wat ontzettend leuk zeg en wat een ervaring om zo twee dagen er mee bezig et zijn geweest, van het veld tot op het bord. Mijn jongste is helemaal gek op aardappelen, hem kan ik het drie keer per dag voor zetten 🙂 Een toetje met aardappel is voor mij nieuw!
rachel says:
wat gaaf dit 😀 mijn kids zijn er te oud voor maar vind het wel heel leuk
Marion says:
Wat een ontzettend leuke en leerzame dag. Als je kinderen meeneemt in het proces krijgen ze een vaak een andere kijk op eten.
Tania says:
Wat een leuk concept. Lijkt me heel leerzaam ook
Linda Meester says:
Wat een leuk en leerzaam evenement, goed gevonden en veel lol gemaakt aan de foto’s te zien
Linda Meester onlangs geplaatst…Ga je liever achter een boom of op de Porta Potti?
Mandy says:
Aah wat leuk! Lijkt me ook heel erg leerzaam.
Sandra says:
Wat een leuk initiatief zeg! Ik ben zelf GEK op aardappels. ??????♀️
En Hugo is finalist? Heeft hij dat verklapt? Ik zou het wel superleuk vinden.