Wat eten we dit jaar met het kerstdiner?

De vraag van dit moment! Wat eten we dit jaar met het kerstdiner? De kerstreclames tonen alweer volop dezelfde White Christmas-wereld, waarin het met Kerst altijd sneeuwt en we samen gezellig aan tafel zitten. In smoking of kersttrui, aan de gourmet of met een stuk wild. Meestal met daarvoor nog een voorafje en niet te vergeten een grand dessert. Maar pas op dat je niet teveel eet.

Wat eten we met kerstdiner?

Ik ken geen ander katholiek feest waarbij gedurende twee dagen zoveel gegeten wordt als met kerst. De meeste mensen eten het gehele jaar toch gezond? Volgens de Schijf van Vijf van de Voedingsraad: Genoeg vitaminen en mineralen door minimaal vlees, vette vis, veel groente en fruit en geen alcohol.

Het buitensporig eten komt uit een tijd dat eten schaars was en niet voor iedereen was weggelegd. Klein wild werd gevangen en tijdens de hoogtijdagen opgegeten. Vet op de botten krijgen. Nu eten de meeste Nederlanders vaak al te veel gedurende het jaar. Met name de verkeerde vetten en af en toe een glaasje teveel. Zelf eet ik heel het jaar havermout bij het ontbijt, dagelijks minimaal 2 ons groente, 2 stuks fruit en matig vlees of vis. Meer hoef ik eigenlijk niet, dus ook niet tijdens de twee kerstdagen.

Kerstdiner thuis of buiten de deur

Het kerstmenu bestaat toch vaak uit minimaal het voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en ook nog bijgerechten. Vergeet vooral de wijnkaart niet. Maar ik heb ook wel eens aan een kerstdiner gezeten met 7 gangen. Dit was een diner van bijna 12 uur lang! Ook hebben we eens een kerstdiner gegeten met alleen toetjes. Beide lekker, maar niet voor elk jaar.

Sommige ontvluchten de keuken en gaan in een restaurant dineren. Zorg dan wel dat je tijdig hebt gereserveerd, want anders ben je aangewezen op de Mac drive of de plaatselijke kwalitaria, áls die al open is.

Supermarkt

Besluit je toch thuis een kerstdiner op tafel te zetten, houd dan rekening met de topdrukte in de supermarkten. Dit jaar valt kerst op een woensdag en donderdag. Dus reken maar dat het filerijden met de wagentjes wordt op maandag en dinsdag. Ook het voorafgaande weekend zal het een stuk drukker zijn dan anders. Wist je dat de toevoer vijf keer de normale levering is? En nog zijn er producten die vlak voor kerst uitverkocht zijn.

Wat eten we met kerstdiner?

Ons kerstdiner

Ik doe dit jaar de boodschappen online. Daar heb ik ook al de lekkerste kerstrecepten gevonden. Allemaal wel zo gemakkelijk en zonder stress. Zo doen we deze kerst geen ontbijt, maar een late brunch met koffie, cake, krentenbrood en ander lichtverteerbaar eten. Daarna een simpel menuutje met niet meer dan twee gangen. Want meer krijgen we eigenlijk toch niet op…

Weet jij al wat jullie eten met de kerst?


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.