Tips om slimmer in te kopen en besparen op je boodschappen

Tips om slimmer in te kopen en te besparen op je boodschappen

Een goed gevulde koelkast is vele malen duurder dan pak ’m beet een jaar geleden. Volgens de consumentenprijsindex* van het CBS zijn in elk geval vlees en groente duurder geworden, met name doordat kassen worden verwarmd met gas en verhoogde kosten voor kunstmest en andere grondstoffen. 72% van de Nederlanders geeft dan ook aan slimmer om te willen gaan met het doen van inkopen van hun boodschappen vanwege de huidige situatie. Dit blijkt uit recent onderzoek van HelloFresh**. Hoe manoeuvreer jij je door de huidige jungle van inkopen doen? Doe je voordeel met dit tiplijstje!  

1. Plan je maaltijden 

Bijna één derde van de Nederlanders (28%) blijkt vaak terug te moeten naar de winkel omdat ze een ingrediënt zijn vergeten voor een maaltijd. Door vooraf je maaltijden te plannen, kun je een onnodig tripje naar de winkel voorkomen omdat je precies weet wat je nodig hebt. Bijkomend voordeel: minder kans op impulsaankopen. 30 procent van Nederlanders geeft namelijk aan dat zij vaker wél dan niet impulsaankopen doen bij een winkelbezoek. 

2. Twee vliegen in één klap slaan

Nederlandse consumenten (67%) willen graag voedselverspilling verminderen om geld te besparen***. Als je vooraf bedenkt hoeveel je van elk product nodig hebt, gooi je minder eten weg. 55 procent van de Nederlanders geeft namelijk aan dat veel van hun voedselverspilling te wijten is aan het feit dat ze een ingrediënt niet volledig gebruiken. Denk dus goed na of je een product écht nodig hebt.

3. Wachten wordt beloond 

68 procent van de Nederlanders wil graag kwaliteitsinkopen doen zonder hier meer voor te betalen. Duikel daarom een plamuurmesje op uit de garage en verwijder die ‘geen reclamedrukwerk aub’-sticker vandaag nog van je brievenbus. Dan krijg je elke week de productpromoties binnen. Dat alles duurder wordt betekent niet meteen dat je afscheid hoeft te nemen van je favoriete merk. Je ‘moet’ soms alleen net even wachten tot het in de aanbieding is. 

4. Voorkom het kopen van te veel ingrediënten

Wanneer je kookt zonder maaltijdbox of recept, is het lastiger om de hoeveelheid van de ingrediënten in te schatten. Waarschijnlijk heb je minder nodig dan dat er in de verpakking zit, of je houd teveel eten over. Onderzoek toont aan dat huishoudens die koken met een maaltijdbox, zoals HelloFresh, 21 procent minder voedsel verspillen dan wanneer ze zelf boodschappen doen en koken****.

5. Kliekjesdag

Gooi geen restjes weg, want ook hiermee kun je lekkere dingen maken zoals deze jam van watermeloenschil. Zo voorkom je het onnodig weggooien van eten en heb je binnen een handomdraai iets lekkers op tafel. Vaak nog origineler dan het gerecht dat je de dag ervoor maakte!

Lees ook: Zo maak je het perfecte pastagerecht

* Consumentenprijsindex CBS

Over het onderzoek 

** Een onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1019 Nederlandse respondenten in mei 2022. 
*** Een onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1,004 Nederlandse respondenten in maart 2021. 
****Global Food Waste Study werd in maart 2020 uitgevoerd door HelloFresh in samenwerking met het Wuppertal Instituut, het TU in Berlijn, FH Muenster, de Universiteit van Cambridge, Wageningen University en ReFED (een Amerikaanse non-profit voedselverspillingsorganisatie). In ’s werelds grootste studie over voedselverspilling binnen huishoudens analyseerden onderzoekers de eet- en kookgewoonten van meer dan 1.100 vrijwillige deelnemers in zes internationale markten in Europa en Noord-Amerika. Het onderzoek nam twee weken in beslag. Tijdens de eerste week deden de deelnemers zelf boodschappen bij de supermarkt en tijdens de tweede week kookten ze met HelloFresh. Beide weken hielden ze bij hoeveel voedsel(resten) ze weggooiden.

Spread the love

2 thoughts on “Tips om slimmer in te kopen en te besparen op je boodschappen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.