Superfoods om de winter mee door te komen - van Boerenkool tot Kelp

Superfoods om de winter door te komen – van Boerenkool tot Kelp

smoothies – een gezonde start van de dag?Terwijl ik achter mijn laptop kruim, komt de regen buiten met bakken uit de hemel zetten. Naast mij staat een grote kop thee en een groot doos zakdoeken. De zonnige dagen zijn nu echt voorbij en ik bereid mij voor op de lange donkere dagen, de kou en de daarbij horende verkoudheid. Om de winter goed door te komen, ben ik opzoek gegaan naar diverse voedingsmiddelen – superfoods – die mij zullen helpen gezond, vrolijk, warm en energiek te houden.

Superfoods om de winter mee door te komen - van Boerenkool tot Kelp

Superfoods

De term superfood bestaat alweer een tijdje en iedereen kan er ook wel een paar noemen; gojibessen, quinoa of chia zaden. Vaak voor ons exotische producten, die we voorheen niet kende of aten. Deze producten hebben allemaal het label superfood gekregen, omdat zij extreem veel goede voedingsstoffen en antioxidanten (zouden) bevatten, die voor allerlei positieve effecten op de gezondheid hebben. Of dit echt het geval is, is moeilijk te zeggen, want wetenschappelijk bewijs lijkt in veel gevallen te ontbreken. Daarom wordt het woord superfood ook wel gezien als een marketing term en wordt door voedingswetenschappers zelden gebruikt. Toch zijn er ook in onze keuken diverse voedingsmiddelen te vinden die vallen onder de superfoods.

Gezond met Boerenkool

Wie winter zegt, zegt boerenkool! Wij eten deze superfood dan ook al jaren, maar in Amerika is het nu helemaal hot en happening. Er wordt ook wel gezegd dat boerenkool een van de gezondste groenten ter wereld is. 100 gram boerenkool levert namelijk al 2x zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Dus met 2 ons boerenkool krijgt ruim 250% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid binnen. Een ander fijn stofje in Boerenkool is chlorofyl, want een ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Prima dus wanneer je een fikse keelontsteking hebt. Boerenkool is ook een prima bestanddeel voor een groene smoothie.

Lees ook smoothies – een gezonde start van de dag?

Vrolijk met Chocolade

Helaas vallen de meeste repen chocolade, letters en chocoladepasta niet onder het kopje superfood. Want alleen als de chocolade niet verhit is geweest boven de 42 graden, blijven de vitamine, mineralen en antioxidanten behouden. Indien dit niet gebeurd is, noemen we dit “rauwe” chocolade. In de repen met “rauwe” chocolade zitten de stofjes tryptofaan, anandamide en fenylethylamine (PEA) en zorgen voor een positieve stemming. Zeker tijdens de donkere dagen in de winter kan ik daarvan wel een dosis gebruiken.

Warm met Gember

Ben jij een koukleum en zit jij de hele winter te rillen? Dan is gember misschien wel iets voor jou. Gember stimuleert namelijk de doorbloeding en dat heeft een verwarmend effect. Maar waar gember ook zeker tegen helpt, is de griep. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt gember ontstekingsremmende stoffen te bevatten. Voeg daarom in zeker in de winter versgeraspte gember toe aan je maaltijd of neem een glas gemberthee.  

Energie met Kelp

Kelp is een zeewier en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. In Nederland wordt het wel steeds vaker gebruikt omdat het een bron is vanwege de natuurlijke, rijke bron van onder andere jodium. Doordat we nog steeds weinig vis eten en steeds minder zout (JoZo) en brood, krijgen we ook minder jodium binnen. Dit spoorelement behoort tot de mineralen en wordt opgeslagen in de schildklier. Een van de belangrijke werking van jodium is om de energie vrij te maken uit de voeding. Hierdoor kan Kelp helpen tegen vermoeidheid en is het goed voor het immuunsysteem. Tevens heeft Kelp antibacteriële eigenschappen die de vorming van ziekmakende bacteriën tegen kunnen gaan.

Hoe wapen jij je tegen de winter?

Spread the love

17 thoughts on “Superfoods om de winter door te komen – van Boerenkool tot Kelp

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.