smoothies – een gezonde start van de dag?Terwijl ik achter mijn laptop kruim, komt de regen buiten met bakken uit de hemel zetten. Naast mij staat een grote kop thee en een groot doos zakdoeken. De zonnige dagen zijn nu echt voorbij en ik bereid mij voor op de lange donkere dagen, de kou en de daarbij horende verkoudheid. Om de winter goed door te komen, ben ik opzoek gegaan naar diverse voedingsmiddelen – superfoods – die mij zullen helpen gezond, vrolijk, warm en energiek te houden.
Superfoods
De term superfood bestaat alweer een tijdje en iedereen kan er ook wel een paar noemen; gojibessen, quinoa of chia zaden. Vaak voor ons exotische producten, die we voorheen niet kende of aten. Deze producten hebben allemaal het label superfood gekregen, omdat zij extreem veel goede voedingsstoffen en antioxidanten (zouden) bevatten, die voor allerlei positieve effecten op de gezondheid hebben. Of dit echt het geval is, is moeilijk te zeggen, want wetenschappelijk bewijs lijkt in veel gevallen te ontbreken. Daarom wordt het woord superfood ook wel gezien als een marketing term en wordt door voedingswetenschappers zelden gebruikt. Toch zijn er ook in onze keuken diverse voedingsmiddelen te vinden die vallen onder de superfoods.
Gezond met Boerenkool
Wie winter zegt, zegt boerenkool! Wij eten deze superfood dan ook al jaren, maar in Amerika is het nu helemaal hot en happening. Er wordt ook wel gezegd dat boerenkool een van de gezondste groenten ter wereld is. 100 gram boerenkool levert namelijk al 2x zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Dus met 2 ons boerenkool krijgt ruim 250% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid binnen. Een ander fijn stofje in Boerenkool is chlorofyl, want een ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Prima dus wanneer je een fikse keelontsteking hebt. Boerenkool is ook een prima bestanddeel voor een groene smoothie.
Lees ook smoothies – een gezonde start van de dag?
Vrolijk met Chocolade
Helaas vallen de meeste repen chocolade, letters en chocoladepasta niet onder het kopje superfood. Want alleen als de chocolade niet verhit is geweest boven de 42 graden, blijven de vitamine, mineralen en antioxidanten behouden. Indien dit niet gebeurd is, noemen we dit “rauwe” chocolade. In de repen met “rauwe” chocolade zitten de stofjes tryptofaan, anandamide en fenylethylamine (PEA) en zorgen voor een positieve stemming. Zeker tijdens de donkere dagen in de winter kan ik daarvan wel een dosis gebruiken.
Warm met Gember
Ben jij een koukleum en zit jij de hele winter te rillen? Dan is gember misschien wel iets voor jou. Gember stimuleert namelijk de doorbloeding en dat heeft een verwarmend effect. Maar waar gember ook zeker tegen helpt, is de griep. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt gember ontstekingsremmende stoffen te bevatten. Voeg daarom in zeker in de winter versgeraspte gember toe aan je maaltijd of neem een glas gemberthee.
Energie met Kelp
Kelp is een zeewier en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. In Nederland wordt het wel steeds vaker gebruikt omdat het een bron is vanwege de natuurlijke, rijke bron van onder andere jodium. Doordat we nog steeds weinig vis eten en steeds minder zout (JoZo) en brood, krijgen we ook minder jodium binnen. Dit spoorelement behoort tot de mineralen en wordt opgeslagen in de schildklier. Een van de belangrijke werking van jodium is om de energie vrij te maken uit de voeding. Hierdoor kan Kelp helpen tegen vermoeidheid en is het goed voor het immuunsysteem. Tevens heeft Kelp antibacteriële eigenschappen die de vorming van ziekmakende bacteriën tegen kunnen gaan.
caroline says:
Ik verhuis naar Kaapstad!
Mama's Liefste says:
Haha, volgende winter kom ik graag bij je langs voor een zonne-uren-kuurtje
Hanneke says:
Aah ik houd van boerenkool! Maar dan wel met spekjes erdoorheen. Mag dat? Haha
Renata says:
Ik hou best van boerenkool, maar in Belgie is het amper te vinden 😮
Nicole Orriëns says:
Meestal door vooral te blijven hardlopen. Sinds ik dat doe ben ik veel minder vaak verkouden. Verder let ik er op dat ik me niet te bloot aankleed.
Nicole Orriëns says:
Van kelp had ik nog niet eerder gehoord! Boerenkool eet ik al wel regelmatig, maar dan wel weer heel ordinair als stamppot en niet als een hippe smoothie.
Melissa Krijns says:
Ik ben dol op gember! Verwerk het vaak in sapje, doe het in de thee en heb gembersnoepjes van de toko ook ideaal als ik misselijk ben.
MC Kleuver says:
In deze tijden maak ik mij op voor honger en kou. Ik heb zoveel zin om te snacken deze donkere dagen. Ik ben benieuwd naar de rauwe chocolade.
Natalie says:
Boerenkool heb ik niet graag, maar een beetje gember in mijn thee vind ik echt heerlijk verwarmend nu
Eke says:
Ik denk dat je qua voeding niet zo heel veel kan doen tegen verkoudheden omdat het vaak virussen zijn. Dan maar een keer ziek, dat gebeurt iedereen!
Sanne says:
ik neem vooral vitaminen in en extra zakdoeken en citroenen. Oh ja en die boerenkool zo lekker.
Judith says:
Lekker, gemberlimonade maak ik regelmatig. Boerenkool vind ik echt goor, maar misschien toch maar weer op het menu zetten
Nathalie - Volgmama says:
Chocola een superfood, dat wist ik nog niet! Goed om te weten 🙂
Marie-Lise (Reislustig.be) says:
Van kelp had ik nog nooit gehoord! Maar gember daarentegen… mmm! Heerlijk in thee 🙂
Rory says:
Toevallig drink ik alweer maanden gekookt water met verse gember-stukjes. Ik schil de gember altijd en snij het in kleine, smalle stukjes zodat de smaak goed in het water komt. Mijn mondhygiëniste is erg blij, omdat ik een stuk minder aanslag heb dan wanneer ik ‘reguliere’ thee drink. Overigens komt zij uit Iran en blijft zij erop hameren dat als je thee wilt drinken, dat je dan voor de verse variant moet gaan. De thee in zakjes is volgens haar ‘afval’. Verder gebruik ik alweer tientallen jaren preventief de Nasal Jet (zout water waarmee je jouw neus / slijmvliezen schoonspoelt). Fantastisch spul.
Marijke says:
Lekker een beetje gember in de thee!
En boerenkool lekker rauw als winterse salade. Als stamppot vind ik het dan weer echt niet lekker.
sabine says:
Dat kelp moet ik dan maar eens gaan zoeken. Weet je toevallig ook het Zweedse woord ervoor hahaha. Of is dit een internationaal woord?