Het kan prima suikervrij – ook voor kinderen

Vorige week verscheen er een onderzoek van Foodwatch waaruit bleek dat in meer dan helft van de producten in de supermarkt suikers zijn toegevoegd. Hoe meer het producten bewerkt is hoe vaker nog, zelfs wel tot driekwart van de producten. We worden ons steeds meer bewust hiervan en daarmee zien we ook een flinke toenamen van producten waarbij deze toegevoegde suikers worden weggelaten. Laat ik vooropstellen dat ikzelf en mijn gezin niet volledig suikervrij eet, maar als diëtist ben ik hier wel extra geïnteresseerd. Het afgelopen jaar heb ik mensen begeleid met een suikervrij dieet voor wetenschappelijk onderzoek. Ik ben op die manier ook heel veel lekkere producten tegen gekomen, die wel volledig suikervrij zijn. Deze producten zijn ook prima om aan je kinderen te geven, voor een suiker-bewuster-leven. 

suikervrij

Suiker in de voeding

Het toevoegen van suiker aan voedingsmiddelen gebeurt al eeuwen lang. Denk bijvoorbeeld aan jam. Door de suiker toe te voegen aan vers fruit in de zomer, bleef het langer goed en kon je in de winter het fruit ook nog eten. Op deze manier werd voorkomen dat het fruit zou bederven en weggegooid moest worden en kreeg je in het fruit-arme seizoen toch nog wel bepaalde vitamine binnen. Daarbij houden wij mensen nu eenmaal erg van de zoete smaak. Aangeboren of aangeleerd, daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal over eens. Echte suikerrijke producten in de natuur zijn relatief zeldzaam en was daarom een echte beloning als deze gevonden werden in de oertijd.

Suikerverslaving

Maar andere onderzoeken tonen aan dat kinderen die met veel suiker zijn groot gebracht, ook meer trek hebben in suiker en een groter risico hebben op overgewicht. Of suiker ook echt verslavend is, zijn de meningen verdeeld. Bij inname van veel suiker, kun je een suikerpiek ervaren en daarna een dal. Dit vraagt daarna weer om meer suiker om het gevoel van de piek terug te krijgen. Dit is een cyclus, maar toch wordt het daarmee nog niet bestempeld als een verslaving volgens de gezondheidsrichtlijnen. Ik ben dus zelf niet tegen suiker, maar leef wel suiker-bewust en ook voor mijn kinderen. Want we kunnen allemaal best met wat minder doen.

Suikervrije producten

Voor mijn werk ben ik het afgelopen jaar veel merken en webshops tegen gekomen die suikervrije producten maken, die erg lekker zijn en ik zelf nu ook met regelmaat gebruik. Ik ben gekomen tot een overzichtje met mijn favoriete producten.

Tussendoor snacks

Deze fruitsnacks van Bear Pure YoYo’s zijn razend geliefd bij mijn kinderen. Door fruit en groenten te bakken op een lage temperatuur in de oven, blijven de goede voedingsstoffen bewaard en ook langer houdbaar. In een verpakking zitten 2 yoyo’s en een verzamelkaart. Op deze kaarten staat informatie over landen. Natuurlijk worden deze kaarten hard gespaard en met elkaar geruild. Als je 10 streepjescodes opstuurt, ontvang je een leuke landkaart.

De repen van Nakd hebben niets te verbergen, De repen bestaan alleen uit natuurlijke, onbewerkte en het liefst zo min mogelijk ingrediënten. Er zijn geen suikers, honing, siropen, vetten, emulgatoren, conserveringsmiddelen, vulstoffen of andere zaken toegevoegd. Toch zijn de repen zoet van smaakNaast de repen is er nu ook Nakd Glutenvrij, Oatie & Crunch repen, Nibbles, Bits en Rozijnen met Smaak

Zoek je een snack voor nog wat jongere kinderen. Dan kun je daarvoor terecht bij bijvoorbeeld Goodies van Organix. In de knijpfruit, rijstwafels en knabbels en koekjes is geen suikers toegevoegd en andere onnodige toevoegingen. Met hun ‘No Junk Promise’ beloven ze dat al producten veilig, puur en voedzaam zijn.

Limonade

Ook in veel dranken zitten toegevoegde suikers. Het advies van het Voedingscentrum is dan ook om met name water en thee te drinken. Helaas zijn mijn kinderen niet echt fan van water en thee en wil ik wel graag dat ze voldoende drinken. Cool Bear is suikervrije limonadesiroop in 4 smaken. Cool Bear bevat pure Stevia (Reb-A 97%) en geen toegevoegde kleurstoffen en verdikkingsmiddelen.

Suikervrij snoepen

Elk kind wil natuurlijk ook af en toe wel wat te snoepen krijgen. Bij Food2Smile zijn bijvoorbeeld verschillende snoepje te krijgen zoals Kandies, Chocosmiles, Dropsticks en Twister Lollies te krijgen. Allemaal suikervrij. Maar ook in de supermarktschapen vind je steeds meer suikervrij drop en andere snoepjes. Deze zijn niet langer alleen voor oudere mensen met diabetes.

Gelukkig is er tegenwoordig ook suikervrije chocolade te vinden. Bij GreenSweet waren afgelopen december zelfs suikervrije chocolade letters

Koekjes Bakken

We staan graag in de keuken om samen koekjes te bakken. Ook dat kan zeker suikervrij. Bij Steviala kun je bijvoorbeeld Kristal Sweet vinden. Het bevat Erythritol en Stevia en is een natuurlijke suikervervanger die lijkt op suiker, smaakt als suiker, gebruikt kan worden als suiker. Er is hier ook een bruine suiker van beschikbaar.

Ook lekker om mee te bakken zijn de vloeibare Stevia van GreenSweet. Er zijn 18 smaken verkrijgbaar en kunnen worden toegevoegd aan water, koffie, thee, yoghurt, kwark, cake, koekjes en in tal van recepten. 1 druppel staat gelijk aan 1 theelepel suiker.

Suikervrije broodbeleg

Naast hartig beleg, eten kinderen ook vaak graag wat zoets op brood. Ook in deze catagorie komen steeds meer suikervrije producten op de markt. Zo vond ik laatst bij de Albert Heijn hun 100% Pindakaas Naturel. In dit potje zitten alleen pinda’s en niets anders.

Verder zijn er ook jams met alleen fruit, alleen mag dat geen jam heten. Zoek daarom naar fruitspread. Liever iets hartigers? Er bestaan ook groentespreads of hummus zonder toegevoegde suiker.

Wil je iets minder streng zijn, kijk dan in het schap van Céréal. Dit merk heeft onder andere suikerbewuste hagelslag en chocoladepasta. Deze zijn niet helemaal suikervrij, maar bevatten wel 90% minder suiker.

Winactie

De afgelopen tijd heb ik veel suikervrije producten mogen uitproberen. Ik heb daarom een pakketje samengesteld met een aantal suikervrije producten. Wil jij het ook wel eens proberen? Doe dan snel mee en wie weet komt het pakketje jouw kant op.

De winnaar is…. Sandy van der Kolk
Gefeliciteerd!

Zorg dat je een e-mailadres dat je achterlaat regelmatig checkt. Reageert de winnaar niet binnen 48 uur, dan zal ik een nieuw lootje trekken.

Uitgelichte foto; Shutterstock
Overige foto’s afkomstig van de product websites

Spread the love

70 thoughts on “Het kan prima suikervrij – ook voor kinderen

 • Leuk! Belangrijk meer bewuste keuzes te maken en daar ben ik al even mee aan het stoeien. Soms lukt het, soms zeer moeizaam. Ik ga dan voor de gedroogd fruit in een zakje om uit te proberen! Er is een bericht op fb achtergrlaten ook!

 • Erika van Koert says:

  Bedankt voor de tips . Ik zou de tussendoortjes willen proberen om de kinderen iets gevarieerder aanbod mee te kunnen geven naar school

 • Doe graag mee, ben erg nieuwsgierig naar de siroop van Cool Bear. Siroop zonder suiker wordt hier als minder lekker ervaren dus wil deze graag proberen.

 • Ik doe graag mee met deze actie. Wat ik echt zou willen proberen…eeh wat niet?
  Maar de ranja staat wel erg hoog voor de Kids en voor mijzelf de cereal hagelslag.

 • Woow te gek! Ik ben helemaal voor suikervrij of minder suiker.. de meesten vinden me erg streng met mijn dochter, maar ik vind een gezonde voeding erg belangrijk en ik als ouder geef daar het voorbeeld..
  ik zou graag de producten van Bear pure yo yo’s willen testen..

  Facebook: An Na

 • rianne weerd says:

  Leuk om te lezen. Wij zijn ook bewuster geworden mbt suikers. Toch blijft het wel lastig. Vooral tussendoortjes en broodbeleg. Zowel voor de kinderen als voor ons vind ik dit nog wel lastig. Ik ben niet een type die alles zelf gaat maken. Zou fijn zijn als in de winkels meer suikervrije en goede producten komen. Alles waar geen suiker in zit willen wij wel proberen.

 • Suikervrij snoepen is prima, maar bij kinderen moet je wel heel hard opletten met suikervervangers. Aspartaam en dergelijke zijn al niet gezond voor ons, maar zijn nog schadelijker voor kinderen. Deze producten ken ik niet en als ze gewoon zonder suiker zijn, prima hoor. Als er echter vervangers inzitten, niet doen want gewone suiker is nog altijd beter dan chemische troep! En daarnaast is fruit ook een prima alternatief!

 • Floor Verseveldt says:

  Ik ben erg benieuwd naar de zakje van bear pure yoyo’s en naar de suiker vrije snoepjes . Ik ga deze zeker een keer proberen voor mijn zoontje. We hebben vaak al spullen van goodies in huis en deze bevallen goed.

 • Marian Zw says:

  Vooral suikervrije snoepjes en de ranja wil ik graag proberen. Als mama van vier kids is dit juist hetgenene wat het meeste gebruitk wordt en waar volgens mij ook de meeste suiker in zit

 • Cindy Jerphanion says:

  Razend enthousiast!
  Ik ben voor! Doe graag mee wat het beste is voor mijn gezin!met 3 kinderen En wil deze mooie producten dolgraag proberen!? om voor beste te gaan!

 • Hoi dat zou geweldig zijn. Graag iets van cereal of de repen van nakd. We eten niet 100% suikervrij maar zijn er wel mee bezig om hier bewuster van te worden. En er een goede balans in te vinden.

 • Helma keijzer says:

  De potten pindakaas vinden we hier ook lekker. Ipv sapjes veel thee en water. Maar suikervrij snoepen lukt nog niet. Dit wil ik graag proberen. Net als suikervrij koekjes bakken. Ik doe graag mee

 • Er zit bijna overal suiker in. Ik ben me daar steeds meer van bewust en wil op zoek naar vervangers. Zeker voor mijn kinderen. Dit is een mooie manier om het een en ander uit te mogen proberen, ben benieuwd!

 • Sandy van der Kolk says:

  Ik zou zelf de producten van Nakd en/of Cool Bear een keer willen uitproberen met de kids.
  Ben hier wel erg in geïnteresseerd want krijg steeds meer het idee dat toegevoegde suikers echt heel erg slecht zijn. Wist je trouwens dat in de gewone (en lekkerste) Calvé pindakaas ook geen suiker zit 😉

 • Dochterlief is inderdaad dol op de Bear Pure YoYo’s (maar ik vind ze wel erg duur: 2,99 voor een pakje!)
  Ik zou de repen van Nakd ook wel eens willen proberen!

 • De broodbeleg producten is waar ik moelijk goeie alternatieve nog voor heb gevonden en heel nieuwsgierig naar ben zowel hartig als zoet 🙂

 • Overal stoppen ze tegenwoordig zoveel (onnodige!) suikers in.. ik probeer voor mijn kids altijd te kijken voor producten met zo min mogelijk suiker.Daarom ben ik erg benieuwd naar de suikervrije producten 😉

 • Anneliese de Waal says:

  Ik zou de pindakaas graag uit willen proberen, ben erg benieuwd naar de smaak van de pindakaas.

  Groetjes van,
  Anneliese de Waal

 • Inge Groenen says:

  Met een een suikervrij kinderpakket
  worden mijn kinderen echt in het zonnetje gezet
  en beleven zij veel lekkere en gezonde smulpret!
  Wat ik graag wil proberen?
  o.a. de 100% Pindakaas Naturel om op lekker brood te smeren
  dat zullen zij wel waarderen.
  En ook de heerlijke Nakd Nederland repen als lekkere en gezonde snack
  vinden zij vast echt te gek!

 • Suikervrije pindakaas oh heerlijk pindakaas.
  Ik kan mijn trek naar jou (bijna) niet de baas.
  Ik eet je op, op brood en op beschuit.
  Met twee sandwiches per dag houd ik het echt niet uit.
  Een lepeltje zo & op rijstewafels want die staan ook op m’n lijst.
  Als sausje bij een portie friet of over de witte rijst…
  Maar in pindakaas zit dus veel suiker zo slecht.
  Dus als je er toch graag je broodje mee belegt.
  Is deze suikervrije echt ideaal!
  Vandaar mijn rijmende verhaal.
  Zou je aub aan mij willen denken.
  Wanneer je de suikervrije spulletjes weg gaat schenken?!
  Lijkt me namelijk ongelofelijk fijn.
  Om de gelukkige winnares te zijn!!!

 • Leuk!! Ik maak mijn keuzes steeds bewuster juist omdat ik dat straks ook graag voor mijn zoontje wil hij is 4.5 maand en gaat al een lekker hapje eten. Inspiratie voor hapjes en eten zijn altijd welkom zodat het leuk, lekker en afwisselend blijft!

 • Annelies Pietens says:

  In mijn zwangerschap had ik zwangerschapsdiabetes en dan moet je dus op je suikers letten.. en dan kom je er achter waar allemaal toegevoegde suikers in zitten, en als je suikervrij neemt welke zoetstof zit er dan in.. ik zou graag de siroop van cool bear wel willen proberen, de suikervrije ranja,s die ik heb gedronken waren zoeter en smaakte chemischer dan de siroop met suiker.. Ik ben erg nieuwschierig ☺

 • Tijdens mijn tweede zwangerschap zat ik tegen zwangerschapsdiabetes aan, dus ging rigoreus het roer om en heb ik een half jaar lang geen suiker meer gegeten. Daarna viel ik met de borstvoeding zo veel af, dat ik niet wist hoe ik dat erbij moest eten en ben ik weer meer gaan snoepen. Maar ik voel me er helemaal niet prettig bij en ook de kleine man krijgt nu vaker een koekje toegestopt, want ja, mama heeft ook. Ik ben het meest benieuwd naar de tussendoortjes van Nakd en doe graag mee met de winactie. Ik heb alleen geen Facebook.

 • Na zwangerschapsdiabetes te hebben gehad, incl. insuline spuiten ben ik heel erg gaan opletten. Een dieet tijdens mijn zwangerschap had helaas geen enkel effect. Diabetes zit bij ons in de familie en is erg genetisch bepaald, toch probeer ik het goede voorbeeld aan mijn zoontje door te geven. Het is een alleseter gelukkig, dus dat maakt het voor mij iets makkelijker. Ik zou graag met hem de repen van Nakd proberen. Fingers crossed 🙂 groetjes Carmen

 • Wat een fijn artikel! Suikerbewust vind ik al prettiger en geloofwaardiger klinken dan suikervrij. Mooi onderbouwd en geen loze tips, super! Ik probeer er wel op te letten, maar wij eten niet suikervrij. De ranja kende ik nog niet, dank voor de tip. Mijn kinderen zijn ook geen fan van water en thee.

 • Ik ben de laatste tijd veel aangekomen en ik ben nu bezig met een gezonde leefstijl, ik zou dit er erg goed bij kunnen gebruiken 🙂

  Groetjes Zena

 • Dit zijn ze fijne blogposts. Dank je wel voor deze info en tips. Ben onwijs benieuwd de greensweet druppels en de YoYo’s. Ga in ieder geval even op zoek bij de plaatselijke super.

 • aniek postma says:

  Zou super graag de Nakd repen willen winnen. Neem namelijk altijd voor het hardlopen een reep totdat ik er achter kwam dat de repen die ik at helemaal niet zo gezond waten als ik dacht. Dit zo daarom super goed uitkomen 😉

 • Jolein koolske says:

  Wij zouden de producten dolgraag uit willen testen ! Want ik zou wel graag wat bewuster gaan eten maar uitproberen doe ik met niet alle producten omdat ik ze soms prijzig vind hahah .

  Ik denk dat mijn dochters vooral de twister Lolly erg leuk zouden vinden 🙂

 • Wat goed dat je hier over schrijft. Ik word er ook best moe van dat tegenwoordig in zowat alles die toegevoegde suikers zitten, daar mag verandering in komen! Ik ben heel benieuwd naar het suikervrije snoep 🙂

 • Eigenlijk ben ik nieuwsgierig naar meerdere producten.
  Wij drinken hier altijd limonade met 0% toegevoegd suiker. Toch zit er wat suiker in. Ik ben benieuwd naar deze.
  De Nakd reepjes heb ik al zoveel reclame van gezien dat ik er ook nieuwsgierig naar ben geworden.
  En omdat wij van bakken en lekkere dingen houden is het bakmix natuurlijk ook welkom. Toen ik zwanger was mocht ik niks geen suiker meer eten, dus ben benieuwd of dit een goed alternatief had kunnen zijn. (of voor als ik nog een keer zwanger wordt 😉 )Die druppeltjes maken mij ook wel nieuwsgierig trouwens.

 • suikervrij broodbeleg, omdat de kinderen en ik, verzot zijn op zoetigheid op brood. Hagelslag, pasta, vlokken. ALternatieven zijn welkom!!

 • Ik vindt alles leuk om te proberen, maar het meest de suikervrije broodbeleg. Het is moeilijk om vaak nee te zeggen daarom ben ik steeds op zoek na gezonde alternatieven.

 • Leuke actie, Fleur. Als zoetekauw zou ik beregraag de Bear yoyo’s willen proberen 😉

  Hun mindset sluit mooi aan op mijn persoonlijke levensfilosofie om het zo natuurlijk en minimalistisch mogelijk te houden. Tegelijkertijd ben ik ook een grote smulpaap dat voortdurend op zoek is naar de heilige graal onder foodies. Een natuurlijk, verantwoord en gezonde snack dat net zo verslavend lekker is als de bad boys koek en chocola dat je naar meer snakt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.