koffie

Wat is voor jou belangrijker als het om koffie gaat: prijs of kwaliteit?

Als het om koffie gaat, hebben de meeste mensen een vrij sterke mening. Dat is al sinds mensenheugenis het geval, omdat koffie nu typisch iets is waar de smaken over kunnen verschillen. En die smaak, daar heb je door de keuze van koffiebonen en de manier van koffiezetten zelf vrij veel invloed op. Toen we vroeger nog allemaal koffie uit dezelfde pot dronken, was er dus altijd wel iets niet goed. Te sterk, te slap; je kent het wel. Nu we apparaten hebben die ieder kopje individueel zetten, is deze discussie niet meer nodig. Je drinkt je koffie precies zoals je hem wilt. Maar let jij vooral op de smaak, of is de prijs ook een belangrijke factor?

De prijs hangt van veel factoren af

Hoeveel je betaalt voor een kopje koffie, hangt van heel wat factoren af. Een kopje koffie dat je buiten de deur drinkt, is doorgaans het duurst. Hier betaal je niet alleen voor de koffie, maar ook voor de service. Maar ook binnenshuis kan een kopje koffie best aan de prijs zijn. Over het algemeen geldt dat individueel verpakte manieren om koffie te zetten duurder zijn dan grote verpakkingen. Voor een kopje koffie uit filterkoffie betaal je doorgaans een paar cent, terwijl de kosten voor bepaalde cupjes op kunnen lopen tot 40 cent per kopje.

Dit valt natuurlijk grotendeels te verklaren door de manier van produceren. Per stuk werken kost nu eenmaal meer dan in grote verpakkingen, alleen al qua verpakkingsmateriaal. Ook is er op het gebied van filterkoffie meer concurrentie dan voor cups en pads, waardoor de prijzen ook automatisch lager liggen. Met goed letten op het koffievoordeel dat hier en daar geboden wordt, kun je ook op de duurste soorten koffie echter goed besparen. Dat kun je doen door te kiezen voor een ander merk, waarbij je het verschil soms nauwelijks proeft, maar ook door aanbiedingen voor je vaste merk, Segafredo bijvoorbeeld, goed in de gaten te houden. Betaal je in plaats van 40 nog maar 38 cent per kopje dan lijkt dat verschil niet groot, maar op jaarbasis kan het toch behoorlijk wat schelen in de kosten.

De smaak van koffie moet wel goed zijn

Er zijn mensen die totaal niet op de kosten letten, en simpelweg de koffie kopen die zij het lekkerst vinden. En er zijn mensen die er wel op letten, maar de smaak wel heel belangrijk vinden. Dat laatste is natuurlijk wel handig, want waarom zou je geld uitgeven aan iets dat je niet eens lekker vindt? Het is dan ook vooral verstandig om een goede balans te vinden tussen smaak en prijs: een kopje koffie met een prijs die je goed kunt betalen, en een smaak waar je van kunt genieten.

Lees ook: Tastea Fresh Habibi met theebeker


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.