Ik beken... Ik doe niet aan gezonde traktatie op school

Ik beken… Ik doe niet aan gezonde traktatie op school

Toen mijn oudste dochter voor het eerst naar school ging, vroeg ik de juf of er nog richtlijnen waren voor het trakteren. Zij antwoorden dat ze het liefste een gezonde traktatie hadden en ik voor de juffen wel een chocolaatje mocht meegeven. Terwijl ik naar huis fietste dacht ik er nog eens over na. Eigenlijk gek dat de kinderen elke dag wel een Liga mogen meenemen als 10 uurtje, maar als ze jarig zijn alleen met een mandarijn (of ander fruit) mogen aankomen. Ik besloot daar toen dat ik daar niet aan mee ging doen.

Ik beken... Ik doe niet aan gezonde traktatie op school

Nu ben ik naast blogger ook dietist in de ouderenzorg. Ik werk dus niet met kinderen, maar weet natuurlijk wel dat gezond eten belangrijk is, zeker op jonge leeftijd. Overgewicht is een groeiend probleem en dat begint vaak al op jonge leeftijd. Toch stoor ik mij erg aan de regel op de scholen dat traktaties gezond moeten zijn. Zolang Liga’s gezien worden als een verantwoord tussendoortje en dagelijks meegenomen wordt als prima 10-uurtje, trakteer ik ‘ongezonde’ traktaties.

Gezond 10-uurtjes vs ongezonde traktatie

Ik ben niet tegen liga’s, maar ik wil graag aan de hand van dit voorbeeld van een verantwoord tussendoortje aantonen dat de regel van een gezonde traktatie onzin is.

Op de website van Liga is te vinden wat de voedingswaarden van de Liga Koeken zijn. Groen is die van Liga Krenten en het blauwe tabelletjes die van Liga Milkbreak.

Voedingswaarden Liga Krenten

Voedingswaarden Liga Milkbreak

Nu is het zo dat de meeste kinderen een pakje meer naar school krijgen, dus reken de voedingswaarden van de koeken dus maar x2!

Dit jaar maakte ik voor kleine zus een traktatie van een flamingo met een mini roze koek als lijfje. Dit is de voedingswaarden van een mini roze koek. Op de verpakking is deze te vinden per 100 gram. Een mini roze koek is slechts 35 gram, dus dat betekent even

Voedingswaarde/koek Mini roze koek 2x Evergreen 2x Milkbreak
Energie 147 kcal 146 kcal 182 kcal
Vet 6,7 3,4 7
Koolhydraten 20,3 25 25
waarvan suikers 12,6 10,6 8,1
Voedingsvezels 0,3 2,4 1,2
Eiwitten 1,4 2,6 3,8
Zout 0,14 0,14 0,36

De mini roze koek heeft dus 147 kcal vs 146 kcal van 2 Evergreens of zelfs 182 kcal van de Milkbreak. Dat is dus nagenoeg gelijk of in het het geval van de Milkbreak zelfs een stuk minder. Natuurlijk kun je verder kijken dan alleen maar de kcal. Welke voedingsstoffen zitten er in en welke ingrediënten. Voor alles is een voor en een tegen aan te dragen. Sommige letten op de suikers en andere op vet of zout.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat een traktatie zoals een roze koek niet per definitie slechter is dan deze Spiegeltjes traktatie van 1 Milkbreak met 1 lange vinger en 2 snoepjes. Daarbij vind ik dat als je jarig bent, het een feestje is en er iets speciaals meegenomen mag worden. Waarom zou je juist dan op een mandarijn moeten trakteren?

Chocolade voor de juf –  dus niet!

Wat mij in het antwoord van de juf ook stoorde, was dat ik voor hen wel een chocolaatje mee mocht geven. Nu is het zo dat de traktaties vaak voor de pauze worden uitgedeeld. Al die extra suikers worden er door de kinderen dan lekker buiten wel weer afgerend. De juffen en meesters staan of zitten daarbij vaak stil op het schoolplein. Nou ja, ze zijn in ieder geval vaak niet zo actief als de kinderen. Daarom besloot ik dat jaar om speciaal voor de meesters en juffen een hele gezonde traktatie mee te geven; gesmolten Olaf in een flesje 😉

Nou is Grote Zus volgende week jarig en ik zoek nog een leuke (ongezonde) traktatie! Weet jij nog een leuk (en niet al te moeilijke) van bijvoorbeeld een ananas, kaktus, eenhoorn of Pokemon? Laat het mij weten met een foto of een linkje naar de DIY website!

Spread the love

33 thoughts on “Ik beken… Ik doe niet aan gezonde traktatie op school

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.