Rum

De lekkerste cocktails met rum

Rum is een veelzijdig alcoholische drankje en wordt vaak geassocieerd met een tropisch eiland. Dat is ook niet zo gek, want dit drankje komt oorspronkelijk uit de Caraïben. Het kan puur gedronken worden of in een lekkere cocktail. Wist je dat er veel verschillende soorten rum zijn? Ik leg je er graag wat meer over uit en geef je ook een paar lekker cocktailrecepten.

Wat is rum?

De geschiedenis van rum gaat terug tot de 17e eeuw, toen suikerriet werd geïntroduceerd in de Caribische eilanden door kolonisten. In het begin werd suikerriet gefermenteerd om melasse te maken, die vervolgens werd gebruikt om suiker te maken. De resterende melasse werd gebruikt om rum te maken. In de loop van de tijd is de productie uitgegroeid tot een belangrijke industrie in de Caribische eilanden en andere landen waar suikerriet wordt verbouwd.

Hoe wordt rum gemaakt?

Om rum te maken, wordt suikerriet geoogst en gesneden, waarna het sap wordt geperst. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd met behulp van gist om suiker te laten veranderen in alcohol. Dit proces duurt ongeveer 2-7 dagen. De gefermenteerde vloeistof wordt vervolgens gedistilleerd om de alcoholpercentage te verhogen. Dit kan gedaan worden in een kolom still of een pot still.

Na distillatie, wordt de jonge rum vaak opgeslagen in eikenhouten vaten voor rijping. Dit proces geeft de kleur en smaak. Het rijpingsproces kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Sommige varianten worden gerijpt in vaten die eerder gebruikt zijn voor het rijpen van andere dranken, zoals whisky, sherry of port, wat een unieke smaak geeft.

Na rijping, wordt de rum vaak gefilterd en gezuiverd voordat hij in flessen wordt gedaan. Soms wordt er suiker of karamel toegevoegd om de kleur en smaak te verbeteren.

Verschillende soorten rum

Er zijn veel verschillende soorten rum. De smaak kan variëren afhankelijk van de productiemethoden, rijpingstijd, en het type van hout waarin de rum gerijpt is. Het is de moeite waard om verschillende soorten te proberen om te zien welke je het lekkerste vindt.

 1. Witte rum is een lichtere variant, die vaak direct na distillatie wordt gefilterd en gebotteld. Hij is licht van smaak en vaak gebruikt in cocktails zoals de Mojito of Daiquiri.
 2. Donkere rum heeft vaak een rijkere smaak en kleur, omdat hij langer gerijpt wordt dan witte rum. Vaak wordt hij gedronken als een sipping rum.
 3. Rode rum heeft vaak een toevoeging van karamel of suiker om de kleur en smaak te verbeteren en wordt vaak gebruikt om cocktails te kleuren.
 4. Aged rum wordt voor een langere periode gerijpt, meestal minstens 3 tot 7 jaar. Het heeft een complexere smaak en wordt vaak gedronken als een sipping rum.
 5. Overproof rum heeft een zeer hoog percentage alcohol, vaak boven de 60%. Daarom wordt het vaak gebruikt in cocktails die bekend staan als flaming shots.
 6. Flavored rum wordt gemaakt door smaken of aroma’s toe te voegen, zoals kokos, vanille, koffie, en andere smaken.
 7. Spiced rum wordt gemaakt door specerijen toe te voegen, zoals kaneel, nootmuskaat, vanille, en andere specerijen.
 8. Agricole Rum wordt gemaakt van verse suikerrietsap, in plaats van melasse, en vaak afkomstig van de Frans Caribische eilanden.

Dit zijn de bekendste cocktails met rum

Mojito

Mojito is misschien wel de bekendste cocktail. Deze cocktail bestaat uit witte rum, limoensap, suiker, munt en soda. Het is een verfrissende en populaire cocktail voor de zomer.

Foto door Melissa Walker Horn op Unsplash

Ingrediënten:

 • 60ml witte rum
 • 1/2 limoen, gesneden in stukjes
 • 1 eetlepel suiker
 • Handvol verse muntblaadjes
 • Club frisdrank

Bereidingswijze:

 1. Begin met het maken van de limoen-suikersiroop. Doe de stukjes limoen en suiker in een kleine kom en muddle (pers) met een muddler of een stamper.
 2. Voeg een handvol muntblaadjes toe aan de limoen-suikersiroop. Warboel weer.
 3. Voeg de rum toe aan de kom en meng alles goed.
 4. Giet het mengsel in een longdrinkglas en vul het glas voor ongeveer tweederde met ijs.
 5. Voeg club soda toe en roer.
 6. Garneer met een limoenschijfje en een takje munt.

Je kan de hoeveelheid suiker aanpassen naar smaak. Ook kun je optioneel een eetlepel bruine suiker of honing toevoegen voor meer smaakdiepte.

Piña Colada

Een andere populaire cocktail is de Piña Colada. Dit is een tropische cocktail gemaakt van rum, ananas- en kokosnootcrème, en ijs. Deze cocktail wordt vaak geserveerd in een kokosnoot met een parasol en een ananasschijf als decoratie.

Foto door Kike Salazar N op Unsplash

Ingrediënten:

 • 60 ml donkere rum
 • 30 ml kokosnootcrème
 • 60 ml ananassap
 • 1/2 kopje ijs

Bereidingswijze:

 1. Giet de rum, kokosnootcrème, ananassap en ijs in een blender.
 2. Blend tot het ijs is fijngehakt en de ingrediënten goed gemengd zijn.
 3. Giet het mengsel in een halve kokosnoot of een speciaal pinacoladaglas.
 4. Garneer met een ananasschijfje en eventueel een parasol.

Je kan de hoeveelheid rum aanpassen naar smaak, of zelfs helemaal weglaten voor een alcoholvrije versie. Ook kun je optioneel een scheutje grenadine toevoegen voor een extra zoete smaak.

Daiquiri

De Daiquiri is een klassieke Cubaanse cocktail gemaakt van rum, limoensap en suiker. Het is een eenvoudige cocktail die vaak wordt gedronken als een aperitief.

Foto door Maria Georgieva op Unsplash

Ingrediënten:

 • 45ml Witte rum
 • Limoensap Sap van 1 limoen
 • 10-15 ml Suikersiroop

Bereidingswijze:

 1. Giet de rum, limoensap en suikersiroop in een cocktailshaker.
 2. Voeg ijs toe aan de cocktailshaker.
 3. Schud de ingrediënten gedurende ongeveer 10 seconden of totdat de shaker koud aanvoelt.
 4. Giet de inhoud van de shaker door een fijnzeef in een cocktailglas.
 5. Garneer met een limoenschijfje indien gewenst.

Je kan de hoeveelheid suiker- of gom-siroop aanpassen naar smaak. Ook kun je optioneel een scheutje maraschino-likeur toevoegen voor een extra zoete smaak.

Foto van Unsplash

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.