De communicatie met je puber kan zo nu en dan als ouder best lastig zijn. Dit komt voornamelijk omdat pubers bezig zijn om zich los te maken van hun ouders en hierbij ook nog eens hun eigen persoonlijkheid ontwikkelen. Dit alles kan leiden tot spanningen en conflicten. Graag vertel ik je in dit artikel meer over hoe je als ouder effectief kunt (blijven) communiceren met je puber.
Luister actief naar je puber
Het is belangrijk om als ouder actief te luisteren naar je puber. Probeer de aandacht te richten op wat je kind zegt en neem de tijd om te begrijpen wat er speelt. Laat je kind weten dat je zijn of haar gevoelens serieus neemt en toon begrip. Door actief te luisteren, geef je je kind het gevoel dat hij of zij gehoord wordt.
Andersom is het natuurlijk ook belangrijk dat er naar jou als ouder wordt geluisterd. Daarnaast is non-verbale communicatie minstens zo belangrijk. Toon interesse door oogcontact te maken en gebruik lichaamstaal om je kind gerust te stellen. Probeer te begrijpen wat er achter de woorden van je kind schuilgaat, door ook op zijn of haar lichaamstaal te letten.
Toon empathie, ook al begrijp je het niet
Probeer jezelf in de schoenen van je puber te plaatsen en te begrijpen hoe hij of zij zich voelt. Toon begrip en empathie voor wat er speelt. Probeer je te verplaatsen in de leefwereld van je kind en begrijp wat belangrijk is voor hem of haar. Ook al begrijp je sommige keuzes wellicht niet helemaal, bedenk goed, ook jij hebt ooit in deze fase gezeten en toen werd jij misschien ook niet echt begrepen door anderen.
Wees open en eerlijk naar elkaar
Open en eerlijke communicatie is belangrijk in de relatie tussen ouders en pubers. Toon jezelf open en eerlijk naar je kind en zorg ervoor dat hij of zij ook open en eerlijk kan zijn naar jou. Hierdoor ontstaat er een vertrouwensband, waardoor het gemakkelijker wordt om over lastige onderwerpen te praten. Denk hierbij aan zaken als seksualiteit, groepsdruk vanuit vrienden (soms ook foute vrienden), zaken als roken, drank en drugs, maar ook lichamelijke ontwikkeling en andere bijkomende dingen.
Vermijd kritiek en oordeel niet
Pubers kunnen in deze fase van hun leven behoorlijk gevoelig zijn voor kritiek. Probeer daarom dit én de neiging om te oordelen te vermijden en richt je op het positieve. Geef je kind regelmatig complimenten en erken zijn of haar prestaties. Hierdoor voelt je kind zich gewaardeerd en gesteund.
Stel grenzen aan je puber
Grenzen stellen is en blijft belangrijk, om je kind te leren wat wel en niet acceptabel is. Maak duidelijke en haalbare afspraken en leg uit waarom deze afspraken belangrijk zijn. Geef hem of haar wel de ruimte om zijn of haar mening te geven en samen te kijken of iets op een andere manier wellicht beter zou werken.
Lees ook: Tips om je kind voor te bereiden op een eerste telefoon
Zorg voor een veilige haven
Om vrijuit te kunnen praten over alles wat je dwarszit, is het van groot belang dat jij je veilig voelt. Dit geldt voor iedereen en ook zeker voor een puber die nog volop in ontwikkeling is. Zorg voor een veilige haven en spreek af met het kind dat niets gek is en dus alles, maar dan ook alles, kan worden besproken.