Thuiswerken voor Dummies

Lockdown Tips | Thuiswerken voor Dummies

Zoals het er naar uitziet, zullen we allemaal nog wel even thuis moeten blijven werken. Voor velen van ons was dat vorig jaar toch wel één van de grote veranderingen in ons leven. Geen reistijd meer, geen praatje bij de koffieautomaat en het vinden van een geschikte plek in huis. Al met al is gebleken dat het thuiswerken veel voordelen met zich meebrengt, maar toch ook heel wat nadelen. De meesten van ons waren dan ook echte dummies in het thuiswerken. Maar door schade en schande worden we wijzer en hebben we er veel van geleerd. Toch kan ik iedereen het boek Thuiswerken voor Dummies adviseren, om de situatie nog wat meer te optimaliseren. En het mooie is, ik mag zo’n boek ook weggeven!

Thuiswerken

Daar zaten we dan vorig jaar maart, in lockdown! Een situatie die niemand echt had zien aankomen. Gelukkig konden velen de draad enigzins oppakken door het werk vanuit huis voort te zetten. Iets wat niet meteen van een leien dakje ging, want waar ging je zitten? Was je werkplek wel ergonomisch en voldeed je internet wel aan alle normen? Ik heb heel wat foto’s voorbij zien komen van ouders die met hun laptop op schoot naast de wasmachine zaten of een verwoede poging deden om het thuiswerken te combineren met thuisonderwijs (#fail).

Ook ik had al snel door dat er in huis een plekje voor mij alleen moest komen. Mijn bureau stond op de overloop, wat een open ruimte is met de woonkamer en ook gebruikt werd als speelkamer van de kinderen. Ik kon daar dus geen telefoongesprek voeren en de kinderen riepen mij gewoon nog vanaf de begane grond naar boven. Het geluk was dat we nog een kamertje over hadden, die we gebruikten als opslag. In één weekend verdwenen al die spullen naar de overloop en kreeg ik mijn eigen kantoortje. Heerlijk met een deur die ik dicht kon doen met een bordje erop “Stilte – verboden toegang voor iedereen <1,5M”.

De juiste werkcondities

Het een eigen ruimte ben je er ook nog niet helemaal. Op de eerste pagina van het boek Thuiswerken voor Dummies vind je meteen handige spiekbriefjes. Eentje daarvan is een lijstje met wat je nodig hebt voor succesvol thuiswerken.

Thuiswerken voor Dummies
 • een aangepaste ruimte waar jij in goede ergomomische omstandigheden kan werken; zorg dus voor een bureau en stoel op de juiste hoogte. Voorkom dat je de hele dag zit op een oud klapstoeltje en je met je knieën tegen de tafelrand aan zit. Gelukkig hebben veel bedrijven ook de optie aangeboden dat je je bureaustoel mocht komen afhalen. Kijk anders ook eens hier naar de beste bureaustoelen.
 • de technische middelen die nodig zijn om taken uit te kunnen voeren; ik was in de gelukkige situatie dat ik al een laptop van werk had (alleen was ik net de dag voor de lockdown mijn oplader op werk vergeten…). Maar technische middelen kunnen natuurlijk ook een printer zijn, mobiele telefoon en andere apparatuur die je nodig hebt om je werk te kunnen uitvoeren.
 • elektrische aparatuur die voldoet aan de technische normen; denk bijvoorbeeld hier ook aan een camera en microfoon op je laptop die werken voor alle Teams- en Zoom-overleggen.
 • een goede internetverbinding; uiteraard! Gelukkig kan ik zeggen dat ik sinds dit weekend (!) ook een eigen wifikastje op mijn werkkamer heb staan voor een betere verbinding.
 • een verzekering die het thuiswerken dekt (afh. van de schade en inboedel- of WA-verzekering: dit laaste punt is wel een heel goede, waarvan ik denk dat velen hier nog niet eerder aan hebben gedacht. Ik in ieder geval niet.

Zo zie je maar hoe goed het is om je wat beter in te lezen in het hele nieuwe thuiswerken!

Tips voor thuiswerken

Het boek staat ook vol goede andere tips om van het thuiswerken een succes te maken, zoals welke taken wel en niet geschikt zijn om thuis te doen, handige gratis tools en bijvoorbeeld ook de rol van je manager. Het is belangrijk om onderling goede afspraken te maken, zodat ieders verwachtingen kloppen. De beste tips zelf vond ik toch om je werkschema zoveel mogelijk aan te houden, dus duidelijke begin- en eindtijd en pauzes (!) en dat deze manier van thuiswerken niet in steen gegraveerd staat. Zoek steeds naar de beste manier die past bij jou en je bedrijf. Helemaal nu de scholen ook dicht zijn en je als ouder ook weer voor de klas staat. En blijf ook informeel contact houden met je collega’s. Het praatje bij de koffieautomaat wordt door de meesten misschien nog wel het meest gemist. Spreek bijvoorbeeld af met wat collega’s om 10.00 uur om samen koffie te drinken via WhatsApp of Teams/Zoom of ga voor een gezellige online vrijmibo.

Lees ook:
Thuiswerken met kinderen, hoe organiseer je dat?
Tips voor thuisonderwijs / Homescholing – Part II

Wat vind ik van het boek Thuiswerken voor Dummies

Ik denk dat dit boek voor veel mensen meer inzicht geeft in wat het Thuiswerken nu eigenlijk echt inhoudt. We zijn het allemaal maar gaan doen omdat we geen andere keuze hadden. Gelukkig is gebleken dat het best haalbaar is en daardoor de files vorig jaar met 63% zijn afgenomen. Maar we moeten er ook niet te makkelijk over denken. Dit boek maakt dat duidelijk inzichtbaar. Het is geen boek om lekker mee op de bank te kruipen, maar raadzaam voor alle thuiswerkers om eens door te bladeren en je op sommige punten wat meer in te lezen. Wat zijn je rechten en welke voorwaardes kun je stellen aan je manager. Een boek dat iedere thuiswerker dus in zijn boekenkast moet hebben staan.

Deze Dummieboeken zijn ook aanraders om eens te lezen tijdens de lockdown:

Winactie Thuiswerken voor Dummies is gesloten

Met dank aan BBNC Uitgevers mag ik het boek Thuiswerken voor Dummies weggeven. De winnaar is

 • De winnaar zal ik persoonlijk een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.
 • Op deze winactie zijn voorwaarden van toepassing en deze zijn hier te lezen.

Andere winactie

Schrik niet! Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking en bevat affiliatie linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate.

Spread the love

26 thoughts on “Lockdown Tips | Thuiswerken voor Dummies

 • Doe graag mee voor dit practische en handige dummies boek. Sinds ik thuis werk, merk ik, dat ik steeds meer de behoefte krijg, aan een dergelijk boek. Als je de hele dag in je eentje werkt, merk ik dat de pauzes er vaak bij inschieten, het lijkt ook of ik minder de behoefte heb om achter de pc weg te gaan. Is inderdaad niet goed want merk dat de ogen s’avonds gewoon op zijn. Het zal goed zijn om alle tips ééns op een rijtje te zetten en er ook invullig aan te geven.

 • Zorg dat je belangrijke belafspraken afstemt, zodat er altijd iemand een oogje in het zeil kan houden bij de kinderen.
  De Dummie-boeken zijn vaak nog best nuttig! Ik maak graag kans.
  Grappig dat er ook een Teams boek voor dummies bestaat.

 • Ik vind het lastig te combineren het thuiswerken en de kinderen thuis.
  Ik heb nu een bureau op een slaapkamer zodat ik niet al mijn werk papieren etc steeds op hoef te ruimen van de eettafel Verder ben ik nog zoekende naar een goede balans in alles dus erg benieuwd naar dit boek

 • Jolanda Woldhuis says:

  Lijkt me heel nuttig, ben bang dat ik met mijn kantoorbaan nog een poos thuis zal blijven. Mijn tip voor thuiswerken is een goede bureaustoel en extra warme pantoffels.

 • gebruik je huis als alternatief voor de sportschool; bijv. regelmatig trappen lopen, flesjes water als gewichten gebruiken, met de platte hand je bureaublad omhoog proberen te drukken, afwisselend je linker- of rechtervoet op de traptreden zetten. Ik maak graag kans op het boek ‘Thuiswerken voor dummies’

 • Wat bij mij erg goed werkt is soms even de tuin in of gewoon even naar buiten voor een heerlijke frisse neus. Maakt je hoofd gelijk ook even goed leeg en kan je er weer een paar uur tegenaan!

 • Videobellen bij vragen! In het begin van het thuiswerken, ging alles via app en een telefoontje. Maar …. het is vele malen leuker, gezelliger en collegialer om elkaar erbij te zien. En dan is het ook net eenvoudiger om een sociaal babbeltje eraan vast te plakken. Zo leer je je collega’s ook weer op een andere manier kennen en is er meer begrip, omdat je “ziet” dat thuiswerken niet altijd makkelijk is.

 • Anneliese de Waal says:

  Ik doe erg graag mee, ik werk nu 36 uur thuis.
  Een goede tip is om een groot scherm te vragen, zodat je alles goed kan zien. En een hoofdtelefoon met microfoon, dan kan je gewoon muziek luisteren en als de telefoon gaat, kan je praten door de microfoon van de koptelefoon. Mis je nooit een telefoontje ?? Groetjes Anneliese de Waal

 • Tips zijn altijd welkom, ben nieuwsgierig naar dit boek!

  Sinds het thuiswerken heb ik een goede bureaustoel aangeschaft. Van het werk heb ik een headset gekregen en een verhoging voor de laptop.

 • Ik kan niet wachten om meer inzichten op te doen uit ”Thuiswerken voor Dummies”.

  Mijn tips om uit te proberen: ik kijk uit op een paar tropische planten in mijn (te kleine) werkruimte, voor een ontspannend en zuurstofrijk effect. Dit werkt voor mij, naast korte ”work outs” op salsa muziek, voordat ik begin te werken, en voordat ik mijn lunchpauze inluid. Meerdere vliegen in een klap dus, want zo blijf ik vrolijk gedurende de dag, ongeacht de omstandigheid.

 • alle extra hulp en tips zijn welkom.Ik wil nog een zit-sta bureau aanschaffen maar op mijn beoogde werkplek is maar plek voor een bureau van 1 meter 10. Dat is geen standaard maat dus moet nog even op zoek naar een klein bureau. Tot die tijd toch maar met de jongste aan de eetkamertafel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.