De basistips voor het wassen van kleding

De 5 basistips voor het wassen van kleding

Het blijft toch altijd een dingetje hoor, de was doen. Het is niet mijn favoriete bezigheid, maar helaas ontkom je er niet aan. Al geruime tijd probeer ik deze huishoudelijk taak beter georganiseerd te krijgen. Het is zelfs een van mijn doelstelling voor dit jaar. Omdat het dan ook waarschijnlijk een terugkerend onderwerp zal zijn, beginnen we vandaag bij de basis. Met deze 5 tips kan het wassen van je kleding niet meer mis gaan.

Was kleding op een lage temperatuur

De eerste tip is om de kleding op een lage temperatuur te wassen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar vaak wordt de was toch nog te warm gewassen. Allereerst is dit helemaal niet nodig. Met koudere temperaturen worden de kledingstukken ook gewoon goed schoon. Eigenlijk is het alleen verstandig om kleding met vlekken op een hogere temperatuur te wassen. Daarnaast worden handdoeken en beddengoed vaak op 60 graden gewassen.

Sorteren was op kleur

Sorteer je kleding op kleur

Het sorteren van de kleding op kleur is erg belangrijk, met name wanneer je net nieuwe kleding hebt gekocht. Dan geven kledingstukken namelijk nog erg veel kleur af. Was maar eens een nieuw T-shirt op de hand en kijk eens hoeveel kleur er van het T-shirt in het water komt. Je wilt daar zeker geen witte was bij in hebben zitten. Vaak sorteer je de kleding op wit en op kleur. Dus doe alle gekleurde en donkere was in één wasbeurt en doe alle witte was in één wasbeurt. Zo weet je zeker dat je geen roze T-shirt uit de wasmachine haalt die eerst toch echt wit was.

De basistips voor het wassen van kleding

Gebruik ook altijd de juiste wasmiddelen. Zo is er Robijn wasmiddel speciaal voor witte, gekleurde, zwarte en wol was. Dit zal er voor zorgen dat de kleuren en stof van je kleding langer goed blijven

Keer kleding binnenstebuiten

Door kleding binnenstebuiten te wassen zorg je ervoor dat de kleding minder snel beschadigd wordt. Met name voor kleding met een bedrukking of iets dergelijks op het kledingstuk gedrukt zal eerder beschadigen wanneer je deze normaal in de was doet. Kleding zoals sokken en onderbroeken hoef je daarentegen niet binnenstebuiten te doen. Dit is alleen maar extra werk, wanneer je deze moet ophangen en opvouwen.

Lees ook: Vouwtips voor je was

Waslabels

Om je kleding op de juiste te wassen is het verstandig goed te kijken naar de wasvoorschriften. In elk kledingstuk vind je deze op het label in je kleding. Hierop staat het wasvoorschrift vermeld door middel van symbolen. Er zijn aparte symbolen voor het wassen, drogen, strijken, bleken en professionele reiniging. Deze Ginetexsymbolen zijn internationaal aanvaard.

De basistips voor het wassen van kleding

Lees ook; Zo was je zomervlekken eruit

Wasmachine reinigen

Het is verstandig om de wasmachine eens in het halve jaar te reinigen. Zo weet je zeker dat de wasmachine goed blijft werken en dat het apparaat niet beschadigd wordt. Je kunt de wasmachine reinigen door op 90 graden te wassen met wat soda erin. Zo spoel je alles goed door.

Wat is jouw beste tip voor het wassen van kleding?

Foto’s: RossHelen / Shutterstock

Spread the love

22 thoughts on “De 5 basistips voor het wassen van kleding

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.