Het blijft toch altijd een dingetje hoor, de was doen. Het is niet mijn favoriete bezigheid, maar helaas ontkom je er niet aan. Al geruime tijd probeer ik deze huishoudelijk taak beter georganiseerd te krijgen. Het is zelfs een van mijn doelstelling voor dit jaar. Omdat het dan ook waarschijnlijk een terugkerend onderwerp zal zijn, beginnen we vandaag bij de basis. Met deze 5 tips kan het wassen van je kleding niet meer mis gaan.

Was kleding op een lage temperatuur

De eerste tip is om de kleding op een lage temperatuur te wassen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar vaak wordt de was toch nog te warm gewassen. Allereerst is dit helemaal niet nodig. Met koudere temperaturen worden de kledingstukken ook gewoon goed schoon. Eigenlijk is het alleen verstandig om kleding met vlekken op een hogere temperatuur te wassen. Daarnaast worden handdoeken en beddengoed vaak op 60 graden gewassen.

Sorteren was op kleur

Sorteer je kleding op kleur

Het sorteren van de kleding op kleur is erg belangrijk, met name wanneer je net nieuwe kleding hebt gekocht. Dan geven kledingstukken namelijk nog erg veel kleur af. Was maar eens een nieuw t-shirt op de hand en kijk eens hoeveel kleur er van het T-shirt in het water komt. Je wilt daar zeker geen witte was bij in hebben zitten. Vaak sorteer je de kleding op wit en op kleur. Dus doe alle gekleurde en donkere was in één wasbeurt en doe alle witte was in één wasbeurt. Zo weet je zeker dat je geen roze T-shirt uit de wasmachine haalt die eerst toch echt wit was.

De basistips voor het wassen van kleding

Keer kleding binnenstebuiten

Door kleding binnenstebuiten te wassen zorg je ervoor dat de kleding minder snel beschadigd wordt. Met name voor kleding met een bedrukking of iets dergelijks op het kledingstuk gedrukt zal eerder beschadigen wanneer je deze normaal in de was doet. Kleding zoals sokken en onderbroeken hoef je daarentegen niet binnenstebuiten te doen. Dit is alleen maar extra werk, wanneer je deze moet ophangen en opvouwen.

Lees ook: Vouwtips voor je was

Waslabels

Om je kleding op de juiste te wassen is het verstandig goed te kijken naar de wasvoorschriften. In elk kledingstuk vind je deze op het label in je kleding. Hierop staat het wasvoorschrift vermeld door middel van symbolen. Er zijn aparte symbolen voor het wassen, drogen, strijken, bleken en professionele reiniging. Deze Ginetexsymbolen zijn internationaal aanvaard.

De basistips voor het wassen van kleding

Lees ook; Zo was je zomervlekken eruit

Wasmachine reinigen

Het is verstandig om de wasmachine eens in het halve jaar te reinigen. Zo weet je zeker dat de wasmachine goed blijft werken en dat het apparaat niet beschadigd wordt. Je kunt de wasmachine reinigen door op 90 graden te wassen met wat soda erin. Zo spoel je alles goed door.

Wat is jouw beste tip voor het wassen van kleding?

Foto’s: RossHelen / Shutterstock

Spread the love

21 reacties op De 5 basistips voor het wassen van kleding

  1. Goede tips. Wij (nou ja, mijn man haha. Ik was zelden) wassen kleding op 40 graden en handdoeken, ondergoed en beddengoed op 60 graden. De kleding van onze dreumes is ook een apart wasje. Wij hebben weinig wit, dus dat doe ik dan bij de dreumeswas.

  2. Dat plaatje met waslabel symbolen moet ik eens in het groot opzoeken, dat is echt handig! Mijn wastip is om spijkerbroeken helemaal niet te wassen maar een nacht in een plastic zak in de vriezer te leggen 🙂 Dan blijft de kleur langer mooi en gaat de stretch er niet uit.

  3. Ik heb niet echt wastips, behalve dat ik elke zondag alle was wegwerk. Die van mijn zoon wil ik nog wel eens door de weeks ook draaien als ie weer eens flink smerig is geworden met buitenspelen

  4. Ik heb nu een probleem met mijn wasmachine. Bij het centrifugeren valt hij om (!) en niemand lijkt het op te kunnen lossen. Ik heb daarom de laatste tijd best vaak mijn was naar de wasserette gebracht en dat is een crime met 3 kids! Ik verlang dus nu weer naar het ‘normaal wassen’ ook al is het niet de leukste taak 😉

  5. Het is inderdaad goed om kleding op een lage temperatuur te wassen. Naast dat dit beter is voor het milieu, wordt je kleding net zo goed schoon met de wasmiddelen van tegenwoordig. Het binnenstebuiten keren van broeken zorgt er ook voor dat deze langer mooi blijven.

  6. Ik heb je tips voor het wassen van kleding met plezier gelezen. Ik koop met name voor donkere kleding altijd een apart wasmiddel. Ik heb gemerkt dat zwarte jeans e.d. langer mooi blijven wanneer je in het juiste wasmiddel investeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.