Het verhaal achter parfum en eau de toilette

Het verhaal achter parfum en eau de toilette

We hebben het allemaal wel in ons badkamerkastje staan, parfum. Al eeuwenlang gebruiken we dit goedje om lekker te ruiken. Vroeger was het ook echt bedoeld om vieze geurtjes tegen te gaan, maar tegenwoordig dragen we het graag om onze stemming mee uit te drukken. Maar wat weet jij eigenlijk over parfum en wat is het verschil met eau de toilette. Ik ga het je hier allemaal uitleggen!

Parfum vs Eau de toilette

Wanneer je de parfumerie binnenloopt word je overspoeld met lekker geuren. Voor iedereen is er wel een luchtje te vinden. Geur is natuurlijk heel persoonlijk en ook niet elke geur matcht met je eigen lichaamsgeur. Het is dus belangrijk om niet alleen een geurtje te ruiken vanaf een papiertje, maar ook op je eigen huid. Spuit ook niet teveel verschillende luchtjes op, want dan ruik je het verschil niet meer. Wanneer je het juiste luchtje hebt gevonden, kun je vaak ook nog kiezen uit een parfum en een eau de toilette.

Parfum

Parfum wordt gemaakt van verschillende soorten geurstoffen die samen een bepaalde geur vormen ze stoffen worden verdeeld in 3 categorieën, namelijk hoofd- hart- en basisnoten. De hoofdnoten bepalen de eerste geur die je ruikt wanneer je het parfum aanbrengt. Ze geven de geur een frisse twist. De hartnoten vormen de kern van de geur en komen na ongeveer 15 minuten naar boven. De basisnoten vormen de ondergrond van de geur en komen pas na een uur of langer naar boven. Wanneer je parfum gebruikt, zul je dus eerst de hoofd- en hartnoten ruiken en later de basisnoten.

Eau de toilette

Eau de toilette is vergelijkbaar met parfum, maar bevat minder geurstoffen. Het wordt dan ook wel aromatisch water genoemd en heeft een hoog alcoholgehalte. Eau de toilette bevat vaak  5 tot maximaal 15% aromatische ingrediënten, in tegenstelling tot parfum wat bij deze waarde rond de 15% ligt. Dit maakt eau de toilette lichter van geur en ook minder krachtig. Eau de toilette is daarom ook geschikt voor de warme zomermaanden. Deze geur zal ook sneller weer vervliegen gedurende dag. Prima dus als je bijvoorbeeld ’s avonds een feestje hebt, waarbij je een andere of wat zwaarder luchtje wilt dragen. Deze zullen dan elkaar niet in de weg zitten.

Dit is het verschil

Wat is nu het verschil tussen deze twee geurproducten? Eigenlijk is het heel simpel: het enige verschil is de hoeveelheid geurstoffen die erin zit. Parfum bevat meer geurstoffen dan eau de toilette en daarom is het ook krachtiger van geur. Eau de toilette is lichter van geur en daarom geschikt voor de warme zomermaanden.

Ik hoop dat je nu wat meer weet over parfum en eau de toilette. Dus als je de volgende keer naar de parfumerie gaat, weet je precies wat je aan moet schaffen!

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.