3 dingen die je niet wist over vloerisolatie

3 dingen die je niet wist over vloerisolatie

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het verduurzamen van je huis. Dit kun je op verschillende manieren doen. Vaak wordt wel gedacht aan het isoleren van het dak en de muren, maar veel huizen blijven dan achter met de vloeren als een zwakke plek. Terwijl het isoleren van de vloeren een goede oplossing is om te voorkomen dat je onnodig kou binnen laat en warmte verliest, maar ook geven geïsoleerde vloeren veel extra wooncomfort. Vandaag vertel ik je graag meer over vloerisolatie en 3 dingen die je niet wist over vloerisolatie.

3 dingen die je niet wist over vloerisolatie

Waarom kiezen voor vloerisolatie?

Want het lijkt misschien voor de hand liggend, maar hoe vaak heb je ’s ochtends als eerste op blote voeten over een koude vloer gelopen? Voordeel is dat je meteen wakker bent, maar prettig is het niet. Goede vloerisolatie helpt om ervoor te zorgen dat je vloeren dichter bij de omgevingstemperatuur van de kamer komen en daardoor veel comfortabeler zijn om blootvoets op te lopen. Isolatie gaat ook niet alleen over energiebesparing en duurzaamheid, maar ook over huiselijk comfort. Vloerisolatie is namelijk perfect te combineren met vloerverwarming, voor nog comfortabelere vloeren en warmte in je huis.

Maar naast energiebesparing, duurzaamheid en comfort zijn er nog een paar redenen waarom je voor vloerisolatie zou moeten kiezen. Ik geef je er 3.

1. Helpt het geluid op houten vloeren te verminderen

Houd je van houten vloeren en heb je een huis vol kinderen? Dan is een goede demping van je vloeren geen overbodige luxe. Het isoleren van je vloeren helpt ook meteen om het geluid in huis te verminderen. Geluid verspreidt zich rond een woning met houten vloeren, dus isolatie kan echt een verschil maken. Je (beneden)buren zullen dit dan ook zeer waarderen.

2. Brandveiligheid van je huis verbeteren

De isolatielaag op of onder je vloer kan ook dienen als een barrière tussen een onverhoopte brand en lichtontvlambare vloeren. Op deze manier kan de vloerisolatie helpen te voorkomen dat de brand zich verspreidt door het hele huis. Daarbij is het dan wel verstandig om bij het kiezen van de juiste vloerisolatie te zien of deze ook brandvertragende eigenschappen heeft. De isolatie van schapenwol is in dit opzicht bijzonder goed.

3. Vloerisolatie helpt ook in de zomer

Wist je dat in de zomer je huis ook veel lucht naar buiten verliest? En om het nog erger te maken: als je huis koele lucht verliest, komt er een gelijke hoeveelheid warme, vochtige lucht je huis weer binnen om de verloren koele lucht te vervangen. Dit onzichtbare proces, ook wel luchtuitwisseling genoemd, is één van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan een heet en plakkerig huis in de zomer. Door het isoleren van je vloer (maar ook dak en muren), voorkom je dit en blijft de koele lucht langer in je huis hangen. Natuurlijk is het wel belangrijk om goed te ventileren in de zomer, maar doe dit bij voorkeur in de avond en houdt overdag de ramen zoveel mogelijk dicht.

Heb jij vloerisolatie in huis of dit wel eens overwogen?


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Lees ook: 3 tips voor een botanische badkamer in een handomdraai

Spread the love

2 thoughts on “3 dingen die je niet wist over vloerisolatie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.