Vitamine B12

Het belang van vitamine B12

Vitamines zijn van groot belang voor de gezondheid van schoolgaande kinderen. Het is daarom belangrijk om je kinderen gevarieerd te laten eten, zodat ze alle benodigde vitamines, mineralen en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Lukt dat niet omdat je kids bepaalde voeding niet lusten, zoals groente, vlees of fruit? Dan is het verstandig om je kinderen voedingssupplementen te geven. We noemen hier met opzet vitamine B12 als voorbeeld, omdat deze vitamine van groot belang is voor de vitaliteit van kinderen en jongeren. Wat is vitamine B12 precies voor type vitamine? Welke voordelen heeft het? En waarom is het aan te raden om deze vitamine te gebruiken als er een risico is op een tekort van deze vitamine?

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een essentiële vitaminesoort, die in de volksmond ook wel de ‘energievitamine’ wordt genoemd. Deze bijnaam geeft al aan waarom het onmisbaar is: B12 zorgt ervoor dat je in mentaal en fysiek opzicht energiek blijft. In het vakjargon wordt ook wel cobalamine genoemd en heeft als belangrijke functie het aanmaken van rode bloedlichaampjes. Deze rode bloedlichamen zijn cruciaal, omdat ze zorgen dat er voldoende zuurstof via het bloed kan worden getransporteerd. En zuurstof is uiteraard onmisbaar voor de nodige vitaliteit en energie.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen

Zorgen dat je vitamine-B12-level op een goed niveau blijft, is ontzettend belangrijk en levert de nodige gezondheidsvoordelen op. Een van de belangrijkste voordelen voor je gezondheid is het zuurstoftransport door het lichaam. Door ervoor te zorgen dat je kinderen, en natuurlijk ook jijzelf, genoeg vitamine B12 opnemen, blijven jij en je kind een stuk vitaler. De aanbevolen dagelijkse dosering cobalamine bedraagt volgens gezondheidsexperts zo’n 2,8 microgram voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar. De aanbevolen dosering voor kinderen jonger dan 14 jaar is zo’n 1,0 tot 2,8 microgram om voldoende energiek zijn en vitaal te blijven. Met vitamine B12 van Vitakruid gaat dat zeker lukken! Een tweede voordeel van de inname van vitamine B12 via voeding of supplementen is een goede werking van het zenuwstelsel. Ook hier draagt deze vitaminesoort een steentje aan bij! Of moeten we in plaats van een steentje spreken van een rotsblok?

Wanneer is het nodig om vitamine B12 bij te slikken?

Veel mensen denken niet zo diep na over hun eigen, vaak ongezonde, levensstijl. Je leeft toch in het nu? Terwijl de toekomst een ver-van-je-bedshow is en je later wel ziet wat er met de gezondheid van jezelf en die van je kinderen gaat gebeuren? Zo naïef kun je echter beter niet zijn… Dus wanneer is het bijslikken van Vitakruid B12 noodzakelijk om mentaal én fysiek goed in je vel te zitten? Let vooral goed op of je zoon of dochter wel genoeg dierlijke voedingswaren binnenkrijgt. Vitamine B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten, zoals vlees, kaas, eieren, melk en dergelijke. Kinderen en volwassenen die niet van dierlijke voedingssoorten houden, lopen dus een verhoogd risico op een tekort. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor veganisten, vegetariërs en mensen die een allergie hebben voor dierlijke producten. Deze doelgroepen, en zeker ook jonge kinderen en senioren, kunnen vaak wel wat extra vitamine B12 gebruiken. Wees niet bang om bij te slikken, want een overdosis vitamine B12 kun je niet snel krijgen gelukkig!

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.