Tuin zomerklaar maken - deel 1 bomen snoeien met de Black en Decker Kettingzaag

Tuin zomerklaar maken – deel 1: bomen snoeien met de ketttingzaag

De zomer is in aantocht en ik kan niet wachten om te verkassen naar de tuin. De wind is nog een beetje koud, maar het zonnetje laat zich al wel zien. Het ideale weer om lekker in de tuin aan de slag te gaan om hem helemaal zomerklaar te krijgen. Maar voordat ik weer met kussentjes mijn hoekje gezellig kan maken, moeten we eerst flink aan de slag. In ons geval betekent dit bomen en de heg snoeien en bladeren opruimen. Vandaag deel 1 bomen snoeien met de kettingzaag.

Tijd om de tuin zomerklaar te maken - deel 1 bomen snoeien
Black en Decker Kettingzaag

Nu hebben wij allebei niet echt groene vingers en zijn we erg blij met het dek achter ons huis. Maar omdat een tuin zonder groen ook erg saai is, hebben we een Hedera heg deels om de tuin en 4 grote wilgen net buiten onze tuin staan. Deze zorgen zomers voor een beetje schaduw en ’s winters hangen we er voer in voor de vogels. Deze bomen laten helaas ook veel bladeren los en die vormen voor een lekker winterdekentje op ons dek. Onze klus voor dit najaar is deze te verwijderen en de wilgen ook een beetje bij te snoeien. Hiervoor hebben we een 3-in-1 bladblazer, een elektrische heggeschaar en een kettingzaag van BLACK+DECKER om flink aan de slag te gaan.

Bomen snoeien

Een boom heb je niet zomaar gesnoeid. Niet alleen heb je daar het juiste gereedschap voor nodig, ook moet je rekeninghouden met de regels voor snoeien en kappen van bomen. De bomen naast ons huis staan namelijk niet op onze grond, maar op die van de gemeente. Zij zouden ze dus eigenlijk moeten snoeien, net als alle andere bomen in de buurt. Maar helaas blijken deze bomen niet op de snoeikaart van de gemeente te staan. Hierdoor zijn ze al, sinds wij hier wonen, 4 jaar niet gesnoeid en reiken de takken hoger dan ons huis. Nu hebben we het wel doorgegeven aan de gemeente, maar die zijn nog niet langs geweest. Dus nu toch maar zelf in ieder geval de taken snoeien die overhangen.

Wist je dat…

… er eigenlijk geen zaagseizoen van bomen is. Vaak worden de bomen in de winter gesnoeid omdat dat nu eenmaal makkelijker is. Zo heb je geen bladafval, kun je de takken ook beter zien zonder al die bladeren aan de bomen. Verder verstoor je geen vogels in hun nestjes en bloeden de bomen minder na in de winter, omdat de sapstroom gestopt is.
… wanneer je een boom te zwaar snoeit, de boom hier te zwaar onder zal lijden. Je kunt dan een dikke boete krijgen voor doodsnoeien.
… snoeien natuurlijk iets anders is dan een boom kappen. Wil je een boom echt helemaal weghalen (ook in je eigen tuin) moet je bij de gemeente een kapvergunning aanvragen daarvoor.

Black en Decker Kettingzaag 40 cm

Aan de slag met de kettingzaag

Omdat de takken van onze bomen door de jaren heen behoorlijk van formaat zijn geworden, redden we het niet meer met een eenvoudige zaag. Maar met de kettingzaag van BLACK+DECKER gaat dat gelukkig een stuk makkelijker. Wel is heel belangrijk dat je jezelf goed beschermt als je met een kettingzaag aan de slag gaat. Dat betekent goede handschoenen, een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Ik heb dit klusje dan ook maar overgelaten aan Papa’s Liefste. Sowieso is hij in charge wat betreft de tuin en onderhoud. Ik houd mij hier dus in de praktijk verre van. Ik zorg wel voor de kussentjes op de bank.

Lees ook:
Tuin zomerklaar maken – deel 2: Bladeren ruimen met de Bladblazer
Tuintrends; we gaan weer lekker naar buiten
Tips voor een knusse wintertuin

Voordat we aan de slag konden, moest de ketting om de zaag gespannen worden en gevuld worden met olie. Deze moesten we nog wel even apart halen bij de bouwmarkt. Gelukkig zit er een grote, eenvoudig te vullen olietank (200 ml) in. Met precisie werden de grootste overhangende takken verwijderd. De stammen waren natuurlijk ook vrij lang, waardoor de kettingzaag ook goed van pas kwam om de takken in kleinere stukjes te zagen. Zo konden ze gewoon achter in de auto worden afgevoerd. Het zagen ging zeer soepeltjes, want deze kettingzaag heeft een speciaal anti-vibratiesysteem. Er zijn nog een aantal andere eigenschappen en voordelen aan deze kettingzaag (voor de mannelijke lezers):

  • Krachtige 2000W motor met een kettingsnelheid van 12,5m/s
  • Zwaardlengte van 40cm voor de zwaardere zaagklussen
  • Gereedschapsloos kettingspansysteem voor eenvoudig monteren en afstellen van de ketting
  • Geavanceerd remsysteem stopt de ketting in minder dan 0.15 sec
  • Het geïntegreerde, automatische smeringssysteem vermindert de slijtage van de ketting en verhoogt de zaagefficiëntie
  • Zaagt vlot en snel door nat en droog hout

Kettingzaag gevaarlijk?

Persoonlijk vind ik het een levensgevaarlijke machine, Papa’s Liefste wist mij uit te leggen dat het wel meeviel. Het is namelijk zo dat de kettingzaag meteen stopt als je hem loslaat. Ook bij ‘vastslaan’ van de zaag in het hout, ligt de zaag direct stil. Tot slot zit er een speciale beschermkap op, dat als je daar met je linkerhand tegenaan komt, de zaag wederom meteen stopt. Maar ondanks de vele veiligheidsmaatregelen moet je natuurlijk altijd voorzichtig blijven werken en goed blijven op letten.

Wat vond hij ervan?

Voordat hij ermee aan de slag kom, moest hij nog wel even goed de instructies lezen over hoe de ketting gespannen moest worden. Maar toen hij dat eenmaal doorhad, was het zo gedaan. De zaag is niet al te zwaar (5,5kg), waardoor hij ook bij de hogere takken kon komen. Het blad van 40cm was ook de goede maat voor de takken die er moesten worden afgezaagd, dus dat was een goede keuze geweest (er zijn meerdere maten verkrijgbaar). Nu hopen dat de gemeente de rest doet, al gaat Papa’s Liefste met liefde zelf verder aan de slag om de hele boom te snoeien met zijn nieuwe BLACK+DECKER kettingzaag.

Welke klus ligt er voor jou nog in de tuin te wachten?

Spread the love

7 thoughts on “Tuin zomerklaar maken – deel 1: bomen snoeien met de ketttingzaag

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.