Lekker zitten op design of een mooie, alternatieve stoel

De Eames-stoel is ongetwijfeld één van de beste designs. Vooral bij mensen met een hang naar industrieel design zijn de ontwerpen van Charles Eames een gewild object. De stoelen zijn als origineel onbetaalbaar geworden. Op de vintage markt zijn ze moeilijk te verkrijgen en eigenlijk ook onbetaalbaar. Gelukkig zijn er ook genoeg mooie alternatieve stoelen te vinden.

Lekker zitten op design Eames stoelen

Charles Eames en zijn vrouw Ray waren een productief Amerikaans ontwerpersechtpaar. Ze ontwierpen niet alleen meubels, maar ook gebouwen. Het 800 pagina’s dikke boek ‘The Story of Eames Furniture’ bevat de gecreëerde ontwerpen van meubels. Eames en zijn vrouw waren pioniers in het gebruik van gebogen hout, glasvezel en aluminium voor betaalbare meubels van hoge kwaliteit. Hun ontwerpen vormen een belangrijke bijdrage in de moderne stijl van de twintigste eeuw die nog steeds populair is.

Replica

Eames meubels zijn en worden gekopieerd door fabrikanten. Replica meubels bijvoorbeeld uit Ierland of Engeland. Landen waarbij de meubellicenties niet gelden en die dan ook voor lage prijzen worden aangeboden. Voor een andere designklassieker, de Barcelona Chair van Mies van der Rohe, gebeurt hetzelfde. Ook deze meubels zijn verkrijgbaarheid in inferieure variaties.

Alternatieve stoel

Er zijn alternatieven in design meubels met vergelijkbare industriële look en van een goede kwaliteit. Leer en staal zijn zonder meer vertegenwoordigd. Ook ontworpen in de jaren vijftig en net zo functioneel en tijdloos is De Revolt van Friso Kramer. Het frame bestaat uit geperst en gebogen staalplaat dat nergens dikker is dan nodig om de druk op te vangen. Nog altijd past het stoeltje overal, van eetkamer tot restaurant. Meubelfabrikant Ahrend heeft de Revolt nog steeds in productie.

De luxe stoel

De mondiaal bekende bureaustoelen uit de Aluminium Chair-serie van Charles en Ray Eames zijn voorzien van een hoge rug en leren bekleding. Een vergelijkbare stoel is de Executive Chair van Richard Sapper voor Knoll. Sapper is bekend van zijn sierlijke Tizio bureaulamp voor Artemide en de drietonige fluitketel van Alessi.

Duurzaamheid en kwaliteit heeft natuurlijk een prijs. Industriële eetkamerstoelen zijn robuust, stevig en hebben een degelijk uiterlijk. Deze stoelen worden gekenmerkt door materialen als staal, hout en leer. Daar staat tegenover dat ze lang meegaan en tegen een stootje kunnen. Ook is de ergonomie doordacht en dat merk je bij het zitten.

Lees ook: Tijd voor verandering! De zoektocht naar eetkamerstoelen


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.