Tijd voor een nieuwe auto? Deze wensenlijst helpt!

Tijd voor een nieuwe auto? Deze wensenlijst helpt!

Gaan jullie een nieuwe auto kopen? Dan wil je een auto kiezen die bij jou en je gezin past. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten? Op de website van Independer maakte ik een wensenlijstje aan de hand van onderstaande 6 punten. Handig! Daarom deel ik het wensenlijstje ook even met jullie.

Tijd voor een nieuwe auto? Deze wensenlijst helpt!

1. Milieu en energielabel

Wil je het milieu zo min mogelijk belasten met jouw auto? Dan kun je kiezen voor een zuinige en schone auto. Een schone auto betekent dat deze minder schadelijke stoffen uitstoot, zoals CO2. Een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. Op het energielabel staat hoe schoon en zuinig een auto is. Dit geeft info over:

 • wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch);
 • de CO2-uitstoot in gram per kilometer;
 • de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig);
 • hoeveel brandstof de auto verbruikt.

Goed om te weten: hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe minder belasting je betaalt.

2. Hoeveel zitplaatsen en (bagage)ruimte heb ik nodig?

Als je een groot gezin hebt, is het fijn om iets meer ruimte in de auto te hebben. Voor jou kan een stationwagen, vierdeurs sedan of zelfs een MPV dan een goede keuze zijn. Dat is ook handig als je regelmatig bagage of spullen in je auto wil vervoeren. Als je meestal alleen of met z’n tweeën in de auto zit, heb je waarschijnlijk voldoende aan een tweedeurscoupé.

Goed om te weten: een grote auto weegt meer en verbruikt meer brandstof. Dat betekent ook dat je meer wegenbelasting betaalt. 

3. Wat kost een auto per maand?

Als je een auto hebt, krijg je te maken met verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor de wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof, een parkeerplaats en je autoverzekering. Zet al deze kosten eerst even op een rij, voordat je een definitieve keuze maakt. Zo kun je ook zien of je de auto die je op het oog hebt, echt kunt en wilt betalen.

Tip: onthoud dat je bespaart op je autoverzekering als je weinig kilometer rijdt of een kleinere auto koopt.

kosten nieuwe auto

4. De instaphoogte

Heb je jonge kinderen? Dan is het prettig om een auto te kiezen met een hoge instap. Hierdoor hoef je minder diep te bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordels. Zo’n hoge instap is ook fijn als je rugklachten hebt, erg lang bent of wat ouder bent.

5. Veiligheid in je auto

Bij een nieuwe auto zijn de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen aanwezig. Vraag na wat de standaarduitrusting is van de uitvoering van jouw keuze. Let tijdens je proefrit op:

 • het zicht rondom
 • stuurbekrachtiging
 • ergonomische zitpositie
 • airbags
 • anti-whiplash hoofdsteunen
 • aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole)
 • kreukelzones

veiligheid auto

6. Diesel, benzine of LPG?

Als je graag een zuinige en schone auto rijdt, is het goed om na te denken over de soort brandstof waarop je auto moet rijden. Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto. En als je niet heel veel kilometer per jaar rijdt, kan een elektrische auto een goede keuze zijn voor jou. Maar rijd je veel kilometers per jaar? Dan is een elektrische auto wat minder praktisch omdat je je accu om de zoveel tijd moet opladen.

Als je voor een auto gaat die niet elektrisch rijdt, heb je verschillende opties. De meest bekende brandstofsoorten zijn diesel, benzine en LPG. Hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:

 • Voor benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu.
 • De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
 • De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar is wel goedkoper dan diesel of benzine.
 • LPG is minder schadelijk voor het milieu dan benzine of diesel.
 • Hang je regelmatig een caravan achter de auto? Dan is een dieselmotor interessant, die heeft meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.

Liever de voordelen van een elektrische auto, maar ver genoeg kunnen rijden op benzine, diesel of LPG? Dan kan de hybride auto een oplossing zijn. Die heeft een elektromotor én een verbrandingsmotor. Let wel op: de overheid heeft besloten deze auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te behandelen, waardoor de belastingvoordelen minder worden. Omdat dit soort auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan gedacht.

Tijd om te gaan proefrijden

Heb je je wensenlijstje gemaakt? Dan is het tijd om hiermee langs verschillende dealers te gaan en uitgebreid te gaan proefrijden. Een nieuwe auto is één van de grootste aankopen in je leven, dus neem er goed de tijd voor.

Nog een onderhandel-tip!  

Deze tip kreeg ik van een auto-expert, misschien heb jij er ook iets aan. Als je jouw favo auto hebt gevonden, is het tijd om te onderdelen over de prijs. Neem als richtlijn voor onderhandelingen 4 tot 8 procent van de cataloguswaarde. Lukt het je niet om iets van de vraagprijs af te halen? Probeer er dan gratis extra accessoires of opties bij te krijgen. Ruil je je auto in? Laat hem dan van tevoren taxeren, zodat je sterker in de onderhandeling staat.

Wanneer kocht jij een nieuwe auto?

Spread the love

7 thoughts on “Tijd voor een nieuwe auto? Deze wensenlijst helpt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.