Het verzetten van de klok naar zomertijd: zo maak je het gemakkelijker voor je kind (en voor jezelf)

Het verzetten van de klok naar zomertijd: zo maak je het gemakkelijker voor je kind (en voor jezelf)

Voor de één is het hét teken dat de zomer de aankomt, maar voor de ander is het een nachtmerrie. Dit geldt zeker voor ouders met jonge kinderen. Wanneer de klok verzet moet worden naar de zomertijd en het ’s avonds ineens een uur later donker wordt, kan dit tot gevolg hebben dat kinderen helemaal uit hun ritme raken: ze gaan te laat slapen, zijn niet uitgerust en ouders raken flink gefrustreerd omdat ze hun kinderen niet in bed krijgen. Toch zijn er handige trucs om je kind alvast aan zijn nieuwe bedtijd te laten wennen, want een hoop leed kan voorkomen. Deze tips deel ik dan ook graag met je.

Het leed dat zomertijd heet

Kinderen kunnen vaak nog geen klokkijken, maar leven op het natuurlijke ritme van het daglicht. Als de klok een uur verzet wordt wanneer de zomertijd ingaat, dan tikt hun biologische klokje gewoon volgens “de oude tijd” door. Besluiten we als maatschappij dat het nu ineens geen zes uur, maar zeven uur ’s avonds is? Dan voelt het voor kinderen nog steeds als zes uur. En zie ze dan maar eens te overtuigen dat het al bedtijd is.

Vaak krijgen ouders het advies om enkele dagen voordat de zomertijd ingaat, kinderen alvast geleidelijk te laten wennen aan de nieuwe tijd. Hoe? Door ze iedere dag een kwartiertje eerder naar bed te brengen. Zo voorkom je dat kinderen ’s avonds niet naar bed willen en ’s ochtends te moe zijn.

1. Etenstijd!

Kinderen hebben baat bij structuur. Verschuif dus niet alleen hun bedtijd met een kwartier, maar ook de maaltijden en slaapjes. Doe alles precies hetzelfde als anders, maar dan net vijftien minuten eerder. Na het eten nog even spelen of knuffelen, wassen, tandenpoetsen en hup: naar bed.

2. Bedritueel

Eenmaal in bed, verloopt ook het bedritueel als normaal. Zorg voor weinig prikkels en zo min mogelijk schermpjes (blauw licht) voor het slapengaan. Kies liever voor een boekje dan een youtubefilmpje. Samen nog even kletsen of een verhaaltje lezen kan prima, maar het liefst wel bij weinig licht. Knip een klein lampje aan en zorg dat de gordijnen al gesloten zijn. Zo worden kinderen helemaal rustig en zijn ze klaar om te gaan slapen.

3. Donkere kamer

Het hebben van goede, verduisterende gordijnen is misschien wel de meest handige tip, omdat kinderen hierdoor minder goed doorhebben dat het ’s avonds nog licht is buiten. Is het tijd om op te staan? Doe dan de gordijnen direct helemaal open, zodat daglicht naar binnen stroomt en kinderen meteen klaarwakker zijn. Zo went een kind snel aan de nieuwe slaaptijden.

4. Pak de zomertijd slim aan

Een slimme ouder maakt gebruik van “slimme” technologie. Er zijn tal van smart-artikelen die met apps het leven van een ouder net even wat aangenamer maken. Een alarm zetten om iedere dag stipt tien minuten eerder de verlichting en gordijnen te bedienen, hoeft bijvoorbeeld écht niet meer. Stel het gewoon naar wens in met een app op je smartphone. Smartverlichting zoals Philips Hue, slimme rolluiken of geautomatiseerde gordijnen met Slide? Anno 2023 kunnen ouders daarmee het leed dat zomertijd heet, flink verzachten.    

Lees ook Wintertijd | Wij maken er een win-win situatie van

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.