Leren | 6 tips voor het maken van een Mindmap

Leren | 6 tips voor het maken van een Mindmap

Ben je op zoek naar een manier om te leren voor bijvoorbeeld biologie, geschiedenis, Engels of natuurkunde? Door een mindmap te maken en gebruik te maken van kleuren, tekeningen, afbeeldingen en symbolen kun je beter leren, onthouden én toepassen. Een mindmap is een visuele weergave van de stof waarbij je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld tekeningen, kleuren en symbolen en pijlen om verbanden duidelijk te maken tussen de verschillende feiten. In deze blog geeft “Leren leren”-expert Michelle van pUber Bijles je zes tips voor het maken van een slimme mindmap.

1. Begin in ‘t midden

Het midden van je papier is de beste plek om te beginnen. Schrijf hier het centrale thema van je mindmap. Vanuit dit centrale woord ga je vervolgens werken aan de verschillende subthema’s die bij het centrale thema horen. Je kunt kiezen voor de paragrafen, maar soms zijn andere thema’s handiger. Zo krijg je een duidelijk en gestructureerd overzicht. 

2. Lekker kleuren!

Kleuren kunnen helpen om informatie te onderscheiden en beter te onthouden. Gebruik daarom verschillende kleuren voor verschillende onderwerpen, begrippen of soorten feiten. Het kan handig zijn om een kleurcode te bedenken. Een voorbeeld voor economie is: alle uitgaven rood, verzekeringen blauw en inkomsten groen. Of voor geschiedenis: alles wat hoort bij de periode voor de Tweede Wereldoorlog oranje, tijdens de oorlog rood en na afloop van de oorlog groen. 

3. Plaatjes werken goed

Tekeningetjes kunnen helpen om abstracte begrippen te visualiseren en maken je mindmap levendiger. Teken simpele, kleine tekeningetjes die jou helpen onthouden waar een begrip over gaat. Je kunt ook online zoeken naar afbeeldingen die passen bij het onderwerp en deze uitprinten en bij jouw mindmap plakken. 

4. Maak gebruik van symbolen

Symbolen zijn handige hulpmiddelen om informatie snel en overzichtelijk te ordenen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van pijlen om verbanden tussen begrippen aan te geven. Bijvoorbeeld een uitroepteken om belangrijke informatie extra te benadrukken, een poppetje om personen aan te duiden enzovoorts. 

5. Keep it simple

Een mindmap moet helder en overzichtelijk zijn, dus vermijd veel tekst en ingewikkelde, uitgebreide tekeningen en afbeeldingen. Probeer de informatie zo simpel mogelijk weer te geven en gebruik sleutelwoorden om de belangrijkste informatie weer te geven. Zorg wel dat je begrippen toe licht, alleen het begrip is niet voldoende. 

Lees ook: Spelend leren met flitskaartjes

6. Maak het JOUW mindmap

Een mindmap is een persoonlijke weergave van informatie en hoeft niet volgens vaste regels te worden gemaakt. Dus voeg persoonlijke notities toe, zoals ideeën, herinneringen of voorbeelden. Hoe meer je mindmap bij jou past, hoe beter je hem zult gebruiken en onthouden! 

Door gebruik te maken van kleuren, afbeeldingen en symbolen kun je informatie overzichtelijk verwerken én goed onthouden. Voeg ook persoonlijke dingen toe aan de mindmap. Dit zorgt er voor dat je de stof extra goed kunt onthouden en toepassen!

Wil je meer tips voor de middelbare school? Neem dan eens een kijkje bij pUber Bijles. Naast blogs hebben ze ook tientallen video’s met leertips.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.