telefoonwet

Pas op: de nieuwe telefoonwet voor op de fiets kan je kinderen ook geld kosten

Dat er sinds 1 juli een nieuwe telefoonwet van start is gegaan, zal niemand zijn ontgaan. Het aantal fietsers dat zich al bellend of append verplaatste liep de spuigaten uit. Levensgevaarlijk natuurlijk. Sinds enkele weken staat er een forse boete op bellen of appen op de fiets. Ik denk wel terecht en daarom ook belangrijk om het goed te bespreken met je kinderen, voor hun eigen veiligheid en om hun spaarvarken te redden.

Pas op de nieuwe telefoonwet voor op de fiets kan je kinderen ook geld kosten

Contact met je kind als het onderweg is

Toegegeven, veilig was het niet als je kind onderweg appte waar het was of al fietsend even jouw telefoontje aannam. Toch wil je als liefhebbende ouder graag weten waar jouw kind zich bevindt. Maar uiteraard wil je ook niet dat jouw kind een forse boete van 95 euro krijgt als het toch betrapt worden op het gebruik van de mobiel tijdens een fietstocht. Ongeveer 70% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar gebruikte zijn of haar smartphone wel eens tijdens het fietsen. Deze jongeren zijn zich vaak nog niet bewust van de gevaren die dit oplevert. Juist in deze doelgroep is het groepsgedrag ook een belangrijke reden om tijdens het fietsen te bellen of te appen. Er is gekozen voor een harde aanpak met deze nieuwe telefoonwet: niet eerst een waarschuwing, maar direct een boete.

Hulpmiddelen

Gelukkig zijn er hulpmiddelen die dit verbod wat dragelijker maken voor je puber. Verder is handsfree bellen wel toegestaan. Met oordopjes op mag je puber (of jijzelf) gewoon naar muziek luisteren. Allereerst is daar de telefoonhouder voor op de fiets: voor nog geen 5 euro koop je al een simpele houder voor aan het stuur van een fiets en ook nog in een hippe kleur, of juist niet in een hippe kleur, net wat je puber wenst.

shutterstock_Door Andrey_Popov

Voor enkele euro’s meer zijn er prima waterdichte telefoonhouders te koop waar je jou telefoon normaal mee kunt gebruiken. Om de zaken nog wat gemakkelijker te maken is er uiteraard een mogelijkheid gebruik te maken van Prepaid internetbundels, bijvoorbeeld Prepaid van Simyo. Het voordeel is hier dat er automatisch wordt opgewaardeerd en dat een gesprek van je puber (met jou!) niet onderbroken wordt als je tegoed op is.

Met bovengenoemde hulpmiddelen valt de nieuwe telefoonwet dus nog wel mee! Ga een gesprek aan met je kind(eren) en wijs hen op de gevaren, maar ook op wat wél mag!

Lees ook Wanneer laat je je kind alleen naar huis fietsen?

Samenwerking


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.