Maandag

Geen Maandag Wasdag, maar het 3-dagen Was Schema

Natuurlijk zijn mijn kleine dames de liefdes van mijn leven, maar help… wat een hoop wasgoed brengen die 2 met zich mee. Het doen van de was lijkt daardoor soms een never-ending-story. Als de ene mand leeg is, is de volgende alweer gevuld. Af en toe kan ik het niet meer bolwerken en ontstaat er chaos. Voor hulp speurde ik het internet af en kwam zo het 3-dagen Was Schema tegen

3-dagen Was Schema

Maandag Wasdag

Een van de reden waarom ik wassen ook zo’n ellendige taak vind, is dat het nooit afkomt. Zodra ik de ene mand gevuld heb, is de andere al weet overvol. Nu zal ik eerlijk zijn, het vullen van de wasmachine en de droger kan ik nog wel aan. De echte ellende komt daarna… vouwen en opbergen. Veel van de kleding haalt daarom de kast niet eens en blijft liggen in een wasmand of op een stapeltje op de wasmachine. Als mij gevraagd wordt waar de lievelingsjurk hangt of een legging in een juiste kleur, is mijn antwoord standaard “kijk maar bij de wasmachine”, Het lukt mij dus ook niet alles voor elkaar te krijgen in de traditionele Maandag Wasdag. Op Internet ging ik eens op zoek naar tips om orde in de chaos te krijgen.

Het 3-dagen Was Schema

Na wat googlen, kwam ik al snel het 3-dagen was schema tegen op de blog van de Amerikaanse Katelyn Fagan. Haar advies is dan ook om niet alles in 1 dag te willen doen. Door het te verdelen over 3 dagen overzie je het beter en voorkom je dat je verzuipt in je wasgoed. Ook is het belangrijk om de was zo simpel mogelijk te houden.

Dag 1; Was ALLES op 1 dag

* Was de kleding van de kinderen per kind. Dat scheelt weer sorteren.
* Sorteer alleen op donker en licht voor de kleding van de volwassenen.
* Gebruik voor alles hetzelfde wasmiddel. Hiermee voorkom je dat je kleine wasje moet doen met speciaal wasmiddel, wat je weer tijd bespaard.
* Schud de kleding eerst uit voordat ze in de droger gaan. Zo haal je de kleren die nog niet helemaal schoon zijn er meteen uit en kun je ze nog een keer wassen, voordat ze eerst gedroogd (met vlek) zijn door de wasmachine. Maar het helpt ook tegen de kreukels in je kleren.

3 dagen was systeem

Dag 2; De dag van sorteren en opvouwen

* Als iets opgehangen moet worden, vouw het dan niet op.
* Sorteer de kleding op eigenaar bij het vouwen, dat scheelt weer bij het opruimen.
* Gooi alle sokken op een hoop en sorteer dan op het allerlaatste.
* Laat je kinderen (en partner) meehelpen bij het opvouwen.
* Vul de wasmanden zo efficient mogelijk.

Dag 3; Opruimen

* Laat je kinderen (en partner) zelf hun kleding in de kast leggen/hangen
* Ruim alles in een keer op.

Ik probeer het systeem al een tijdje uit. Met name het wassen van de kinderkleding per kind vind ik ideaal. In het begin was ik wel wat bang dat kleding misschien zou verkleuren door alles bij elkaar te doen, maar dat valt heel erg mee. De kinderwassen zijn daarbij toch hoofdzakelijk roze en rood 😉 Het vouwen en sorteren is er zeker een stuk makkelijker op geworden. Ik hoef mij nu niet meer af te vragen van wie die sokken of legging ook weer was. Ik heb ook meerdere wasmanden aangeschaft om de wassen van dag 1 apart te houden. Wel blijft dat ik meestal aan dag 3 niet toekomen en de vraag op “Waar is mijn jurk” blijft “Kijk maar in de wasmand”

Wat is jouw gouden tip om de was onder controle te houden?

Spread the love

15 thoughts on “Geen Maandag Wasdag, maar het 3-dagen Was Schema

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.