Checkpad – ons nieuwe wapen tegen ochtendstress

Na de zomervakantie hebben we een familiebijeenkomst gehouden om te samen goede voornemens af te spreken voor het nieuwe schooljaar. Nu de herfstvakantie voorbij is, is het een goed moment om deze nog eens te evalueren. Helaas bleken onze gezamenlijke afspraken toch weer wat weggezakt te zijn. Tijd voor een nieuwe strategie en daarbij hebben de perfecte tool gevonden om ons te helpen; de Checkpad. Vanaf morgen gaan we deze dan ook inzetten met hopelijk een beter resultaat.

Onze goede voornemens

Na een heerlijke zomervakantie, waarin we lekker deden waar we zin in hadden, hoefde we ons de meeste dagen ook niet zo druk te maken om een strak ochtendschema. Nu school begonnen is, is dat wel even anders. Onze familieberaad en goede voornemens leken te werken, de eerste paar weken…. al snel veranderde onze ochtenden weer in dezelfde problematiek. “Heb je al gegeten?” “Trek je schoenen aan” “Heb je nog huiswerk?” “Leg die iPad weg en smeer je boterham!” “Waar is je fietssleutel?” en “Waarom miauw die poes zo?” Niets leek veranderd en we begonnen de ochtends weer heel gezellig. NOT!

Checkpad

Tijd voor een andere aanpak! Nu de herfstvakantie voorbij is, gooien we het over een andere boeg. In plaats van alleen nieuwe afspraken, halen we er hulptroepen bij. Nieuw in het Gezinnig assortiment (SlaapKlets en andere Kletsboeken) is de Checkpad. Een dagplanner voor taakjes in de ochtend en avond.

Ik liep al een tijdje rond met het idee om zelf een soort van aftekenlijst te maken met taken die in de ochtend uitgevoerd moeten worden, voordat de iPad of ander schermpje aan mag. Die is er nu, de Checkpad helpt bij het uitvoeren van al die dagelijkse handelingen, maar bevordert ook meteen de zelfstandigheid.

De Checkpad is een hulpmiddel voor kind en ouder om de ochtend- en avondroutines te versoepelen. Vanaf nu hoeven ouders niet meer 100 keer te roepen wat er allemaal nog moet gebeuren. De Checkpad laat zien wat er van een kind wordt verwacht. Dat scheelt tijd en stress.

Fluitend door de ochtendspits

Uit een enquête van Gezinnig bleek dat 70% van de moeders bijna dagelijks (28%) of soms (42%) problemen ervaart met de ochtendspits. Genoeg reden voor Gezinnig om te broeden op een hulpmiddel om die ochtendspits met meer gemak en plezier door te komen. “Het moest een mobiel apparaatje worden, want je gebruikt ‘m op verschillende plaatsen in huis en het moest een bewegend element krijgen zodat het kinderen uitnodigt ermee aan de slag te gaan”, zegt Rianne van Essen, oprichter en eigenaar van Gezinnig. “Het mooie vind ik dat de Checkpad ook helpt om de verwachtingen helder in beeld te brengen. Naast minder stress, minder gemopper, minder te laat op school en een prettigere sfeer in huis boek je ook tijdwinst als een kind meer zelf doet. Die vijf minuten extra tijd kun je als ouder goed gebruiken voor de krant, een kop koffie of een meditatie.”

De Checkpad – ons nieuwe wapen tegen ochtendstress

Van Gezinnig ontving ik de Checkpad om uit te proberen. In het doosje vind je een Checkpad (6 x 20 cm) en 54 magneetjes. Beide zijden van de Checkpad kun je gebruiken, de ene kant voor de ochtend en de andere kant voor het avondritueel. De magneetjes geven de taken aan. Op 50 magneetjes staat al een symbool van tandenpoetsen, aankleden tot lunchtrommel klaarmaken en spelen. De 4 lege magneetjes zijn te gebruiken voor eigen improvisatie. 

Gisteravond hebben we gezamenlijk gekeken welke taken er allemaal in de ochtend en in de avond zelf zouden moeten kunnen worden gedaan. Naast elk magneetje zit een wieltje, de ene helft wit en de andere gekleurd. Is de taak volbracht, kan het wieltje worden gedraaid, check! In één oogopslag zien we welke taakjes gedaan zijn en nog gedaan moeten worden. 

Onze afspraak is dat alles is gedaan, mag de iPad (of ander schermpje) aan. En ’s avonds draaien we de Checkpad weer op en doen we de taken voor het avondritueel, beginnend bij het afruimen van de tafel en daarna huiswerk maken.

Vooralsnog hebben we er een en is deze voor Grote Zus (9 jaar). Voor Kleine Zus gelden deze taken nog niet zo strikt, al zouden we het zeker al wel kunnen opstarten. De Checkpad is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar tot ongeveer 12 jaar, maar kan maar door een tegelijkertijd worden gebruikt. Wellicht dat we de Sint voor Kleine Zus haar eigen Checkpad zal meenemen uit Spanje.

De Checkpad is te koop via Gezinnig voor €24,95
Voor meer informatie lees hier de Handleiding

Flow Nidal rookmelders voor op de kinderkamer

Spread the love

28 thoughts on “Checkpad – ons nieuwe wapen tegen ochtendstress

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.