Auto kosten

Auto kopen? Dit zijn de kosten waar je rekening mee moet houden

Ben jij van plan om je eerste auto kopen? Of dit nu een nieuwe of gebruikte is, het zal waarschijnlijk één van de grootste aankopen in je leven zijn. Daarom is het dus belangrijk om vooraf goed uit te zoeken wat de kosten ervan zijn. Denk hierbij aan de kosten van aanschaf, jaarlijks terugkerende kosten en onverwachte kosten. Zo weet je wat je kunt verwachten en dit goed budgetteren.

Kosten vooraf

Het begint natuurlijk allemaal bij het aankopen van een eigen auto. Dit zijn vaak de grootste kosten in één keer.

Aankoopprijs

Dit budget is voor iedereen anders. Naar welk type ben je op zoek? Is het een klein stadsautootje of ga je voor een extra grote vanwege familie-uitbreiding. En natuurlijk of je een nieuwe auto koopt, of een tweedehandsje. Uiteraard is een nieuwe een stuk duurder dan een gebruikte auto, maar ook zijn handgeschakelde auto’s meestal goedkoper dan eentje met een automaat.

Het is daarom goed om vooraf goed onderzoek te doen naar de juiste auto die past bij je wensen en je budget. Online kun je naar auto’s zoeken om te zien wat de waarde is van jouw ideale auto en wat binnen jouw budget past.

Aankoopkeuring

Mocht je een tweedehands auto willen kopen, dan kun je kiezen voor een aankoopkeuring. Zo kun je een gediplomeerde keurmeester een uitgebreide keuring laten doen, zodat je vooraf exact weet hoe de technische staat van een auto is. Ook wordt dan gekeken naar de kilometerstand en de onderhoudshistorie. De kosten van zo’n keuring liggen rond de €200 – €300, maar kunnen je een hoop onvoorziene kosten schelen.

Autogeschiedenis rapporten

Online kun je vaak ook op basis van het kenteken controleren. De algemene RDW-data kun je gratis inzien. Wil je een completer beeld van de auto die je op het oog hebt, dan kun je een volledige check doen. In dit rapport vind je dan informatie over het aantal eerdere eigenaren, de dagwaarde van de auto, een logische verklaring voor de kilometerstand en inzicht in het schadeverleden, dan zul je daar wel wat voor moeten betalen. Dit is vaak een klein bedrag van €10-€20.

Jaarlijkse kosten

Als je dan een auto hebt gekocht, dan zul je jaarlijkse en maandelijkse terugkerende vaste lasten hebben van je auto. Een aantal van deze kosten zijn verplicht en andere weer niet.

Verzekering

Eén van de verplichtingen om de weg op te mogen is het hebben van een autoverzekering. Hierin kun je verschillende keuzes maken. Zo kun je je auto WA verzekeren. Dit is de goedkoopste basisdekking en wordt vaak gekozen bij auto’s ouder dan 12 jaar. Deze verzekering dekt dan de kosten voor schade aan andere auto’s/personen, maar niet aan je eigen auto. Heb je een auto van tussen de 6 en 12 jaar oud, dan kun je kiezen voor de Beperkt Casco Verzekering. Daarin is dan ook ruitschade in, of schade door inbraak en diefstal en bij storm, hagel en overstroming. De meest volledige autoverzekering is de All Risk verzekering, dan ben je ook verzekerd bij aanrijding en vandalisme.

Wegenbelasting

Iedereen die met de auto gebruikmaakt van ons wegennetwerk, betaalt Wegenbelasting, ook wel Motorrijtuigenbelasting genoemd. Deze belasting wordt gebruikt voor het onderhoud van bestaande én het aanleggen van nieuwe wegen. Maar niet alleen eigenaren van personenauto’s betalen wegenbelasting. Ook als je een vrachtwagen, motor, camper, bestelauto, rijdende winkel, bus of aanhangwagen boven de 750 kg (geen caravans of woonwagens) bezit, ben je wettelijk verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Alleen als je een auto hebt die ouder is dan 25 jaar of een milieuvriendelijke auto die een lage CO2 uitstoot, dan hoef je geen Wegenbelasting te betalen. En heb je een auto op je naam staan, maar rijd je er niet in, dan kun je een schorsing van de Wegenbelasting aanvragen.

APK

Ook moet je elk jaar je auto APK laten keuren. Deze Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Elke autobezitter zal eens per jaar een brief ontvangen met daarin de oproep om de keuring te laten uitvoeren. Deze keuring kan alleen worden uitgevoerd door een erkende monteur met een speciale APK-aantekening. Laat je deze keuring niet doen, dan krijg je hiervoor een boete van de RDW of de politie. Wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk zonder geldige APK, dan keert de verzekeringsmaatschappij mogelijk geen geld uit.

Pechhulp

Wat je natuurlijk niet hoopt, is dat je auto je in de steek laat en je met pech komt stil te staan. Het is in Nederland niet verplicht om een pechhulpverzekering te hebben, maar wel heel handig. Je kan er voor kiezen om je alleen binnen Nederland te laten verzekeren of ook voor tripjes naar het buitenland. Ook in deze keuze ben je vrij.

Maandelijkse kosten en variabele kosten

Het rijden in een auto kost nou eenmaal geld. Want naar de aanschafkosten en de jaarlijkse kosten, zul je ook maandelijks geld kwijt zijn voor het gebruik van je auto. Denk hierbij aan de brandstofkosten en het laten wassen van je auto. Maar ook kunnen er onverwachte kosten zijn zoals onderhoud en onverhoopt de boetes die op de mat vallen. Het is dus goed om inzichtelijk te maken wat deze kosten voor jou per maand zijn en een apart potje te hebben voor de onverwachte kosten.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Lees ook: Tijd voor een nieuwe auto? Deze wensenlijst helpt!

Spread the love

One thought on “Auto kopen? Dit zijn de kosten waar je rekening mee moet houden

  • Vooral de geschiedenis van de auto is belangrijk om te kunnen bepalen of deze een juiste prijs heeft. Zeker bij tweedehands auto’s kan het zijn dat er veel aan gerepareerd is. Ik kijk dan ook altijd goed de papieren na.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.