5 ongezonde dingen die je mag eten als je ziek bent

5 ongezonde dingen die je mag eten als je ziek bent

Om te voorkomen dat je ziek wordt, is het verstandig om zo gezond mogelijk te eten. Maar als je dan toch ziek geworden bent, zijn er een aantal ongezonde voedingsmiddelen die juist heel goed helpen om weer beter te worden. Denk aan cola, chips, ijs, drop, chocolade en kauwgom. Zo is ziek zijn toch nog een beetje leuk.

Cola & Chips bij darmklachten

Ik denk dat bij de meeste ouders cola en chips wel geclassificeerd worden als erg ongezond. Toch zou je cola en chips kunnen nemen als je ziek bent, denk daarbij aan buikgriep. Bij langdurige diarree en overgeven verlies je veel vocht met daarin ook belangrijke suikers (glucose) en zouten. Alleen water drinken om het aan te vullen is vaak niet voldoende. Je darmen hebben namelijk de suikers en zouten nodig om voldoende vocht weer in het lichaam op te nemen. Bij een tekort aan vocht, zul je uitdrogingsverschijnselen krijgen. Denk aan vooral aan hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en je zult je heel slap voelen. Vaak wordt aangeraden om ORS in te nemen. Dit drankje is een mengsel van zouten en glucose (druivensuiker).

Mocht je nu net beginnende buikgriep hebben dan hoef je nog niet meteen aan de ORS, maar kun je met een glaasje cola (vocht en suiker) en bakje naturel chips (zout) de eerste tekorten al een beetje opvangen en voorkomen dat je meer ziek wordt.

Cola en Chips bij ziek zijn tegen darmklachten
Shutterstock door Tadeusz Wejkszo

Cola zit natuurlijk boordevol suiker en er wordt ook wel gezegd dat cola bacteriën in de darm kan doden wanneer je een voedselvergiftiging hebt. Echt wetenschappelijk is dit alleen nooit aangetoond en lijkt ook meer een fabeltje te zijn. Belangrijk is ook dat je niet meteen teveel cola moeten drinken, want bij overmatig gebruik hiervan kun je juist diarree krijgen. Ook de koolzuur in de cola valt soms minder als je ziek bent. Wat je kunt doen is zorgen dat de prik zoveel mogelijk uit de cola gaat, door een beetje extra water aan de cola toe te voegen.

Hoe gezond of ongezond Cola Zero is lees je op: gezondbron.nl

Om naast het tekort aan vocht en glucose ook voldoende zout binnen te krijgen, zou je kunnen kiezen voor een schaaltje naturel chips. Een schaaltje chips bevat minder zout dan ORS (45 mg chips/ 75mg ORS), maar zeker bij beginnende diarree kan het al een kleine opkikker geven.

Shutterstock Door TO PHOTO

Wist je dat je ORS ook zelf kunt maken als je ziek bent? Voeg 8 afgestreken theelepels suiker of honing toe aan een liter schoon water en een theelepel zout. Om de zoute smaak een beetje te camoufleren kun je er ook nog een scheutje sinaasappel-, citroen- of limoensap aan toevoegen. Dit heeft ook meteen als voordeel dat er dan een kalium bij in zit. Stelregel is ook dat zelfgemaakte ORS mag niet zouter smaken dan tranen.

IJsjes bij keelpijn

Als kind wilde ik altijd graag dat mijn amandelen geknipt zouden worden, omdat je daarna de hele dag ijsjes zou mogen eten. IJsjes werken namelijk goed bij keelklachten. Ze verkoelen dan lekker de keel, waardoor de pijn afneemt. Ideaal bij keelpijn of erger als je keelontsteking hebt. Het is wel verstandig om te kiezen voor een waterijsje i.p.v. een roomijsje. Niet alleen vanwege de suikers in roomijs, maar omdat het een melkproduct is en dit kan zorgen voor het juist vasthouden van het slijm. Grote kans dat je daarvan gaat hoesten of probeert het weg te slikken. Dit zijn juist de dingen die je met keelpijn zo min mogelijk wilt doen.

Op de website van Trachitol kwam ik een recept tegen om zelf thee-ijsjes te maken met kamillethee, gember, citroen en honing. Ook deze ingrediënten helpen goed als je ziek bent. Zo helpt kamille goed tegen onder andere maag- en darmproblemen, hoofdpijn en infecties. Gember laat misselijkheid, hoest, hoofdpijn afnemen en werkt goed bij griep en verkoudheid. En ook citroen heeft een anti-bacteriële en antivirale werking.

Ijsjes bij ziek zijn tegen keelpijn
Shutterstock door Littlekidmoment

Maak je eigen thee-ijsje!
Wat heb je nodig:
– 1 liter water
– 2 zakjes kamillethee
– 1 Gember
– 1 Citroen
– 4 eetlepels honing
– IJs(pas-)vormpjes

Maak met een liter water en wat kamillethee- of groene theezakjes en flinke pot thee. Voeg aan de warme thee een paar plakjes gember toe, een halve uitgeperste citroen en een flinke scheut honing. Laat het geheel wat afkoelen en verdeel het over de ijs (pas-)vormen. Laat het ijs stollen in de vriezer tot jij je eigen lekkere ijsco’s hebt.

Drop bij keelpijn

Een basisingrediënt van drop is zoethout, wat de stof glycyrrhizine bevat. Dit kan helpen om klachten zoals brandend maagzuur en andere spijsverteringsproblemen te verzachten. Daarnaast is alom bekend dat dropjes prima helpen als je keelpijn hebt. Denk hierbij dan aan zoute, honing en laurierdrop.

Drop bij ziek zijn tegen keelpijn
Shutterstock door Madlen
  • Wanneer bij keelontsteking de slijmvliezen zijn opgezwollen, zorgt het zout in het drop dat ze weer gaan slinken. Dit kan je ook bereiken door te gorgelen met zout water, maar drop is dan toch wel lekkerder.
  • Honing werkt verzachtend en smeert de pijnlijke keel. Dit maakt de keel vochtig en vermindert zo de keelpijn. Honing heeft ook nog eens een antibacteriële en ontstekingsremmend werking.
  • Zorg wel dat je op het dropje zuigt. Ook dit zorgt voor meer vocht in de keel, waardoor de pijn minder zal worden. Andere snoepjes om op de zuigen helpen op die manier ook.

Dropjes met laurier zouden ook kunnen helpen tegen diarree. Laurier stopt de groei van bacteriën die tot diarree leiden. Maar let op teveel drop (met name suikervrije drop) kan ook een laxerende werking hebben en je zo dus juist ziek maken.

Chocolade als blijmaker, bij astma en hoofdpijn

Van chocolade eten worden we blij! Iets wat goed kan helpen op de dagen dat je een beetje down bent. Want als je chocolade eet, komt er endorfine vrij in de hersenen en dat geeft een blij en gelukkig gevoel. Maar wist je dat de cacao in chocolade ook een medicinaal middel is? Helaas geldt dat vaak meer als de cacao verwerkt is. Door het verwarmen van de cacao om er chocolade van te maken, gaat veel van de geneeskrachtige werking verloren. Belangrijk is er dan ook om op te letten dat de chocolade puur is met een cacaopercentage van meer dan 80%. Deze kun je goed verwerken in je pap, muesli of andere toetjes.

Chocolade bij ziek zijn
Shutterstock door Maksymenko Nataliia

Deze pure cacao kan in sommige situatie helpen voorkomen dat je ziek wordt (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer en dementie), maar bij astmatische klachten kan het ook de luchtwegen verwijden. En kan de cacao de bloedvaten in de hersenen samentrekken, wat hoofdpijn en migraine kan verlichten. Het verhoogt ook de werking van aspirine. Door de hoge hoeveelheid magnesium die in de cacao aanwezig is, wordt het ook nog wel eens voorgeschreven aan vrouwen met menstruatieklachten.

Kauwgom tegen oorpijn

Misschien niet per definitie een ongezond voedingsmiddel, maar toch wordt het door vele ouders afgeraden om te eten. Maar uit een onderzoek van de University of Toronto bleek dat gezonde kindjes die via kauwgom xylitol binnenkregen 25% minder risico te lopen op zo’n ontsteking. Veel middenoorontstekingen ontstaan door een ophoping van bacteriën in de buis van Eustachius. Mogelijk bestrijdt xylitol ook de bacteriën die daar groeien. Helaas is het nog te vroeg om preventief kauwgom te kauwen ter voorkoming van een oorontsteking, daarvoor is er nog meer onderzoek nodig naar xylitol.

Kauwgom tegen oorpijn 
Shutterstock door Donna Ellen Coleman

Mocht je tijdens het vliegen oorpijn hebben dan helpt kauwgom natuurlijk ook. Door de veranderende luchtdruk tijdens het opstijgen en dalen van het vliegtuig, wordt de druk in het middenoor hoger en dat kan heel pijnlijk zijn. Door het kauwen van kauwgom en het vaker slikken gaat de buis van Eustachius een beetje open, zodat er lucht kan ontsnappen en de druk in het oor afneemt. Een pakje kauwgom in je handbagage komt dus altijd van pas.

Wat eet jij het liefst als je ziek bent?

Disclaimer; let op dat wanneer je ziek betn je niet teveel van bovengenoemde producten neemt. Teveel is nooit goed. Raadpleeg ook zeker je huisarts bij aanhoudende klachten.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

9 thoughts on “5 ongezonde dingen die je mag eten als je ziek bent

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.