Met een lichtkoepel gratis licht in huis

Met een lichtkoepel gratis licht in huis

Je hebt in je huis, met een schuin dak, een zolderruimte die tot dat moment alleen voor opslag dienst doet. Nu gaat je oudste kind naar het voortgezet onderwijs en zal er meer huiswerk gemaakt moeten worden. Om daarvoor een rustige plek in huis te maken is het plan om de zolder om te vormen tot een studeerruimte. Om daglicht te krijgen en ook de mogelijkheid om naar buiten te kunnen kijken, zou er een dakkapel kunnen worden gemaakt. Maar dat is nogal ingrijpend en dus duur. Heb je wel eens een lichtkoepel overwogen? Graag vertel ik mee over deze oplossing.

Met een lichtkoepel gratis licht in huis

Lichtkoepel

Een lichtkoepel is letterlijk een koepelvormig raam in een dak om meer licht in een ruimte krijgen, maar we zullen hier ook andere vormen noemen. Door middel van een voorbeeld zullen we de overwegingen bespreken, die een rol spelen bij de realisatie van een lichtkoepel.

Lichtkoepel vs dakkapel

Het grootste voordeel van een lichtkoepel ten opzichte van een dakkapel is dat het plaatsen veel minder duur is. Dit komt met name omdat er bij het plaatsen van een dakkapel nog veel meer aan de zolder zal moeten gebeuren, zoals isolatie en het maken van wanden. Uiteraard is het wel zo dat bij het plaatsen van een dakkapel je wel meteen veel meer vloerruimte zult krijgen.

Keuzes voor plaatsing

Voordat je een lichtkoepeloverkapping gaat maken, moeten er enige keuzes worden gemaakt. Naast keuzes als positie en grootte, zijn er nog andere. Moet de lichtkoepel open kunnen of niet. Als die open moet kunnen, moet dat dan handmatig of elektrisch. Kan die open, dan moet er op worden gelet dat de lichtkoepel niet kan gaan lekken. Als de lichtkoepel open kan of kan worden verwijderd, dan kan dat heel prettig zijn bij een brand. Of je wilt sowieso de mogelijk hebben om het dak op te kunnen gaan, bijvoorbeeld voor reparatie en onderhoud.

Wil je op een of andere manier zonnewering inbouwen? Dat kan eerder een rol spelen als de lichtkoepel op het zuiden staat. Welk materiaal gaan we gebruiken. Bruikbare materialen zijn glas, polycarbonaat en acrylaat (beter bekend al plexiglas). Polycarbonaat is het sterkste. Acrylaat is minder sterk dan polycarbonaat. Glas is het zwakste van de drie, maar is duurder dan polycarbonaat. Als je bang bent voor inbraak, dan kan veiligheidsbeglazing worden toegepast. Vormen voor lichtkoepels zijn rond, vlak, vierkant of rechthoekig, en piramidevormig. Verder kun je kiezen hoever de koepel gaat uitsteken. Hoewel dat met name een factor is bij platte daken, zoals een lichtkoepeloverkapping.

Afbeelding van Shutterstock door Lost_in_the_Midwest

Spread the love

One thought on “Met een lichtkoepel gratis licht in huis

  • Wij denken er ook over na om een lichtkoepel te plaatsen. We willen ons dak laten renoveren, zodat we meer licht in onze woning hebben. We weten alleen nog niet op welke plek we deze koepel gaan plaatsen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.